Marcinkevičius




Širdies persodinimo operacija – nauja galimybė gyvenimui

Žmogaus širdis per dieną padaro apie 100 000 dūžių ir tokiu tempu plaka visą gyvenimą,  tačiau yra žmonių, kurie išgirsta diagnozę, kad jų širdis netrukus gali nebeplakti. Daliai žmonių liūdną diagnozę pakeičia džiugi žinia, kad yra donoro širdis, kuri po transplantacijos dovanos naują galimybę gyvenimui. Nacionalinis transplantacijos biuras kviečia įvertinti galimybę tapti širdies donorais.

Neseniai vyrui, gimusiam su širdies yda ir iki tol gyvenusiam su netipine kraujotaka, buvo atlikta viena paskutinių širdies transplantacijų šiais metais. Persodinus stiprią donoro širdį, buvo atstatyta įprasta kraujotaka ir vyro organizmas jau visapusiškai sustiprėjęs. 

Vyras gimė su tokio tipo širdies yda, kurios ištaisyti nebuvo įmanoma, todėl jam dar vaikystėje suformuota vieno skilvelio, vadinamoji Fontano, kraujotaka. Nors veikiant Fontano kraujotakai ligonio širdis funkcionavo gerai, tačiau dėl reikalingų atlikti procedūrų vyrui tekdavo kas 2-3 mėnesius gulėti ligoninėje. Medicininių procedūrų palaipsniui daugėjant, o sveikatai prastėjant, ligonis buvo įtrauktas į širdies recipientų sąrašą. Šią vasarą, sulaukus donoro širdies, praėjus 18 metų po Fontano kraujotakos suformavimo, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikose ligoniui atlikta širdies transplantacijos operacija.
Ligoniui, iki tol ištvėrusiam daug sunkių širdies operacijų, sudėtingiausia ir reikšmingiausia širdies operacija – transplantacija – buvo sėkminga. Šiandien donoro širdis plaka stipriai, o vyro organizmas sparčiai atsistato.

Po širdies persodinimo vyrui atkurta ir įprasta kraujotakos sistema. Gera žinia ta, kad, atkūrus įprastą dviejų skilvelių kraujotaką, ilgainiui išnyksta per ilgus metus atsiradusios Fontano kraujotakos komplikacijos. Todėl donoro dovanotos širdies dėka vyras galės sustiprėti visapusiškai – vėl gyventi pilnavertį gyvenimą.

Kasmet septyniems-dešimčiai iš 1000 gimusių vaikų nustatoma vienokia ar kitokia širdies yda. Lietuvoje per metus tokių naujagimių būna apie 250. Įgimtų širdies ydų įvairovė yra labai didelė, o gydymo poreikis ir galimybės dar įvairesnės. Didžiajai daliai šių ligonių širdies ydą galima ištaisyti, t. y. atkurti normalią širdies funkciją ir anatomiją, tačiau pasitaiko atvejų, tokių kaip aukščiau minėtas, kai to padaryti neįmanoma.

Besivystant širdies chirurgijai, neištaisomų ydų atvejams buvo sukurta vadinamoji Fontano kraujotaka, kai sukuriamas vienas kraujo apytakos ratas. Kuriam laikui tai išgelbėja žmogaus gyvybę, tačiau ilgainiui nuvargina organizmą, kraujo spaudimas paveikia kepenis, žarnyną, limfą ir kitas organizmo dalis, gydymas medikamentais jau nebepadeda ir lieka vienintelis būdas padėti ligoniui bei pratęsti jo gyvenimą – atlikti širdies transplantaciją.

Organų transplantacija yra dviejų lygiaverčių dedamųjų – kilnaus artimųjų sprendimo ir aukštų medicininių pasiekimų – rezultatas.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų širdies transplantologai dėkoja visiems žmonėms, kurie sunkią akimirką ryžtasi dovanoti mirusio artimojo organus ir taip išgelbsti sergančiųjų gyvybes. Šis nepažįstamųjų sprendimas liečia daugybę žmonių – ne tik patį ligonį, bet ir jo šeimą, artimuosius, jam sugrįžus į įprastą gyvenimo ritmą, paliečia ir visuomenę.

Donorystės ir transplantacijos procesas – išskirtinai sudėtingas, aukštas medicininis pasiekimas, kai žmogaus gyvybė išgelbėjama net ir tuomet, kai joks kitas gydymo būdas nebegalimas. Šis procesas reikalauja įvairiausių specialistų darnaus ir sistemingo bendradarbiavimo ruošiant pacientus transplantacijai, organizuojant ir atliekant operaciją bei gydant šiuos ligonius po transplantacijos.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM ir Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų širdies transplantologai dėkoja visiems transplantacijų komandos nariams: slaugytojams, kardiologams, antesteziologams-reanimatologams, intensyviosios terapijos gydytojams, klinikiniams imunologams, kineziterapeutams, ergoterapeutams, slaugytojų padėjėjams, laboratorinės medicinos gydytojams, medicinos biologams, gydytojams patologams, reabilitologams, transplantacijų komandos vairuotojams, sraigtasparnių pilotams, transplantacijos biuro koordinatoriams ir visiems kitiems žmonėms, prisidedantiems prie šio proceso.

Nuo 1987 m., kai buvo atlikta pirmoji širdies transplantacija Lietuvoje, jau atliktos 189 širdies persodinimo operacijos. 2019 m. jų atlikta 8, o šiais metais – šešios. Šiandien širdies transplantacijos laukia 47 žmonės, iš kurių – 3 vaikai.

Organų donorystė – tai kilnus mirusio žmogaus artimųjų sprendimas, kurio vertė – kito žmogaus išgelbėta gyvybė ar pagerinta sveikata.

Nacionalinis transplantacijos biuras prie SAM kviečia priimti sprendimą dėl organų donorystės bei pasirašyti sutikimą Donoro kortelei gauti. Ypač svarbu – apie savo valią pasikalbėti su artimaisiais, kurie ir priimta lemiamą sprendimą mirties atveju.
Pasirašyti pritarimą organų donorystei galima ir 
internetu.

Nacionalinio transplantacijos biuro ir SAM spaudos tarnybos informacija

SAM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode