Parama dėkojame




Popiežius pavedė viso pasaulio jaunimą šv. A. Gonzagai

pasaulioTrečiadienio žinutėje socialinių tinklų erdvėje popiežius Pranciškus priminė šv. Aloyzą Gonzagą jo liturginio minėjimo birželio 21 d. proga.

„Šiandien minime šv. Aloyzą Gonzagą, katalikiško jaunimo globėją. Jis buvo Dievo ir artimo meilės kupinas jaunuolis“, – parašė tviterio paskyroje Pranciškus, primindamas, kad šventasis mirė Romoje būdamas labai jaunas, slaugydamas ligonius maro metu. „Jo užtarimui pavedu viso pasaulio jaunimą“, – pažymėjo paskyroje Pranciškus.

Šv. A. Gonzaga (1568–1591) iš Mantujos artistokratų šeimos siekė narystės Jėzaus Draugijoje. 1585 m. pradėjo noviciatą Romoje, mokė vaikus katekizmo, slaugė ligonius maro metu.
Šv. Aloyzas prisidėjo prie jėzuitų bendruomenės narių ir kito garsaus šventojo, ligonių globėjo kun. Kamilio Leliečio (1550–1614) pastangų gelbėti ir slaugyti sergančiuosius. Nors Aloyzui buvo pavesta slaugyti tuos, kurie maru nesirgo, bet jis juo užsikrėtė, kai į ligoninę iš gatvės atvedė vieną sunkiai sergantį žmogų. Jis mirė būdamas dvidešimt trejų metų amžiaus.
A. Gonzagos šventumo garsas per labai trumpą laiką apskriejo visą Europą, pasiekė net Lietuvą–Lenkiją, nepraėjus penkiolikai metų nuo mirties jis jau buvo iškeltas į altorių garbę.

Šventojo Aloyzo Gonzagos užtarimo jaunuoliams prašoma jau daug amžių. XVIII a. kanonizacijos metu Aloyzas buvo paskelbtas studentų globėju; XX a. pradžioje jis buvo paskelbtas viso pasaulio katalikiškojo jaunimo globėju, o šimtmečio pabaigoje – ir AIDS liga sergančiųjų globėju.
Į šv. Aloyzo Gonzagos šventumo pavyzdį taip pat rodė Lietuvoje garsi XX a. moterų veikėja ir mokytoja, Dievo tarnaitė Adelė Dirsytė, Magadano kankinė. Įkalinimo vietoje sukurtoje maldoje ji kviečia melsti šventąjį A. Gonzagą, kad padėtų „mūsų tautos ieškotojams surasti vidinį gyvenimą“:

„Šv. Aloyzai, kuris visą gyvenimą baltu žiedu žydėjai, kuris tyru oru alsavai, kuris didžiu vidiniu džiaugsmu spindėjai, kuris saulės šviesoje augai, žydėjai ir vaisių nešei, padėki mums iš aukštybių, padėki mūsų tautos ieškotojams surasti vidinį gyvenimą, palydėki mus visus skaisčiais idealų keliais. Amen.“

(SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode