Parama dėkojame




Debatai sulaukė susidomėjimo – žiūrovų susirinko pilna salė

 Artėjant Seimo rinkimams, Mažeikių Gabijos gimanazijoje virė politiniai debatai. Juos organizavo jaunimo iniciatyva „Žinau, ką renku“ kartu su kampanija „Balsuok atsakingai“. Debatuose dalyvavę 5 Mažeikių apygardos kandidatai diskutavo apie nacionalines ir regionines problemas.

Žinau, ką renku

„Žinau, ką renku“ – tai Lietuvos jaunimo iniciatyva, siekianti užtikrinti skaidrią politiką bei raštingą rinkėjo pasirinkimą. 25 Lietuvos miestuose susibūrusios vietos grupės skatina jaunimo domėjimąsi rinkimais. Iniciatyvos dalyviai – gimnazistai, aukštosiose mokyklose studijuojantys ir įvairiose organizacijose bei įmonėse dirbantys jaunuoliai, kurie supažindina rinkėjus su kandidatų programomis ir siekia skatinti apgalvotą politikų pasirinkimą. Savanoriai organizuoja 35 debatus skirtingose Lietuvos vienmandatėse apygardose, kuriuose dalyvavę žmonės gali pabendrauti su kandidatais ir lengviau pasirinkti savo favoritus.

Diskutavo 5 politikai

Rugsėjo 23 dieną Mažeikių Gabijos gimnazijoje debatuose dalyvavo ne visi kandidatai. Diskutuoti atvyko penki Mažeikių apygardos kandidatai į Seimą: Kęstutis Bartkevičius (Tvarka ir teisingumas), Irutė Gedutienė (Lietuvos centro partija), Laimutė Kačerauskienė (Darbo partija), Lina Rimkienė (Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai) ir Irena Macijauskienė (Lietuvos socialdemokratų partija). Debatų pradžioje kiekvienas iš jų turėjo galimybę prisistatyti, išsakė, kokias mato pagrindines Lietuvos problemas. Debatų moderatorė I. Makaraitytė, turinti daug patirties diskutuojant su aukščiausiais valstybės politikais, nacionalinės reikšmės klausimų nepagailėjo ir Mažeikių apygardos kandidatams. Jie išsakė pozicijas pabėgėlių integravimo klausimu, vardijo emigracijos mažinimo būdus bei diskutavo apie naująjį Darbo kodeksą.

Aktyviai uždavė klausimus

Susirinkusieji turėjo daug klausimų politikams. Diskutuota apie Mažeikių daugiafunkcio centro statybą, į šį klausimą atsakę K. Bartkevičius bei I. Macijauskienė teigė, kad šiuo metu vyksta viešieji pirkimai, todėl pramogų ir sporto centro statybos pradžia artėja. Buvęs pareigūnas politikų paklausė, kaip jie stengtųsi pagerinti policijos padėtį Lietuvoje, visi kandidatai akcentavo biudžeto problemas bei būtinybę didinti skiriamas lėšas. Debatų dalyviai taip pat išsakė pozicijas dėl vienos lyties partnerystės įteisinimo – I. Macijauskienė – susilaikytų, L. Rimkienė pasisakytų už, bet nepritartų įsivaikinimui, likę trys politikai balsuotų prieš.

Rusija – draugai ar pavojus?

Santykiai su Rusija – aktualus klausimas ne tik politikams, bet ir visiems piliečiams. Požiūrį į šią valstybę – ar tai draugai, ar pavojus, išsakė ir politikai. K. Bartkevičius akcentavo, kad Lietuva turi palaikyti glaudžius ryšius su kaimyninėmis valstybėmis, tačiau teigė, kad Rusija peržengė visas ribas: su Krymo aneksija, Sirijos įvykiais ir santykių su šia Rytų valstybe draugiškais nelaiko. I. Gedutienė nėra kategoriškos nuomonės apie Rusiją ir sakė, kad reikia išlaikant ribas palaikyti santykius. „ES pozicija Rusijos atžvilgiu mums priimtina“, – pasisakė L. Kačerauskienė. L. Rimkienė teigė, kad pažinti kaimynines šalis privalome, tačiau turime ieškoti ir kitų stiprių sąjungininkų bei atkurti bendradarbiavimą su Lenkija. Paskutinioji nuomonę išsakė I. Macijauskienė ir teigė, jog „žinant ir stipriąsias ir silpnąsias Rusijos vietas reikia ieškoti kompromisų“.

Tikrino anglų kalbos žinias

Į anglų kalba užduotą klausimą, į kurį prašyta atsakyti taip pat šia kalba, nė vienas kandidatas neatsakė.Tai sukėlė daug diskusijų ir supriešino net debatų stebėtojus. Vieni teigė, kad kandidatai privalo mokėti anglų kalbą, o kiti laikėsi nuomonės, kad ji neprivaloma, nes lietuvių kalba yra valstybinė ir įtvirtina Konstitucijoje. Jaunimas aktyviai žarstė klausimus politikams - diskutuota jiems itin aktualiomis temomis: švietimo sistemos problemos ir jų sprendimo būdai, politikų ryšiai su Mažeikių jaunimu.

Dvi valandas vykę debatai abejingų nepaliko – buvo ir palaikymo, ir nepasitenkinimo šūksnių. Ugnies į žibalą bandė įplieksti moderatorė ir pasiūlė kandidatams tarpusavyje apsikeisti replikomis: „Drąskykit akis, kiek galit“, – šmaikštavo I. Makaraitytė, tačiau politikai provokacijai nepasidavė ir diplomatiškai padėkojo oponentams už debatus.

Kristina KONČIŪTĖ

 

Nuotraukos Austėjos Riškutės

1. Debatuose dalyvavo 5 kandidatai į Seimą.

2. Mažeikiškiai aktyviai dalyvavo debatuose ir kandidatams kėlė daug klausimų.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode