Marcinkevičius




G. Skaistė: prašysime institucijų išsiaiškinti galutinius „Yellowstone“ naudos gavėjus

gavejusNaują Europos Sąjungos Pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo prevencijos agentūrą (AMLA) numačius įkurti Vilniaus verslo centre „Yellowstone“, kurio investuotojai viešai neatskleidžiami, o vienas jų susijęs su buvusia įmone „Lewben“, finansų ministrė Gintarė Skaistė sako, kad ministerija prašys atsakingų institucijų išsiaiškinti galutinius pastato nuomos sandorio naudos gavėjus.

„Konkursas buvo atliktas skelbiamų derybų būdu ir įmonės pateikė tą informaciją, kurią pateikė pagal nustatytus teisės aktus, visgi iškilus informacijai viešojoje erdvėje, kad gali būti rizikų dėl reputacijos ir kitų naudos gavėjų sąsajų, ruošiamės šią savaitę kreiptis į institucijas, kurios disponuoja papildoma informacija ir tuomet, kai tą informaciją gausime, galėsime ir įvertinti“, – trečiadienį BNS sakė G. Skaistė. 

Vis dėl to, anot ministrės, tai bus aktualu tik tuo atveju, jei Lietuva laimėtų Europos Sąjungos konkursą.

„Tokiu atveju, jeigu Europa nuspręstų, kad agentūra turėtų būti steigiama Vilniuje, tik tokiu atveju tie santykiai įsigalioja. Tai sakyčiau, kad laiko iki sprendimo priėmimo dar turime, susirinksim papildomą informaciją ir matysim, ar papildomi sprendimai yra reikalingi“, – teigė ministrė.

„Šiuo metu mes to laiko dar turime, kadangi apskritai nuomos santykiai įsigaliotų, tik jeigu Vilnius laimėtų konkursą, tai mes konkuruojam tarpe su kitais devyniais miestais – tarp konkurentų yra ir tokie miestai, kaip Madridas, Paryžius, Frankfurtas, todėl Lietuvos sėkmė yra viena iš devynių šiuo atveju“, – BNS pridūrė G. Skaistė. 

Penkerių metų „Yellowstone“ nuomos sutartis su įmone „Project RE 1“ pasirašyta lapkričio 27 dieną su galimybe ją nutraukti, jeigu Europos Sąjungos (ES) Taryba ir Parlamentas priimtų sprendimą AMLA būstinę kurti ne Lietuvoje arba per 6 mėnesius nepriimtų jokio sprendimo. Jo tikimasi pirmąjį 2024 metų ketvirtį.

Jei agentūrą būtų nutarta steigti Vilniuje, valstybė penkerius metus padengtų pastato nuomos ir išlaikymo išlaidas – beveik 13,3 mln. eurų.  

BNS rašė, kad galutinis „Project RE 1“ naudos gavėjas, Registrų centro duomenimis, yra „Lewben“ grupės įkūrėjas ir akcininkas Vilius Kavaliauskas. Tačiau dar 14 naudos gavėjų – niekur viešai neregistruotų investuotojų į „Yellowstone“ projektą, pasak jo vystytojo, viešintis nenori. 

„Project RE 1“ vadovas Agnius Tamošaitis, pirmadienį BNS pažadėjęs atskleisti investuotojus, jei jie sutiktų, antradienį pranešė dėl konfidencialumo negalintis to padaryti be jų sutikimo.  

„Šie investuotojai yra pakankamai gerai žinomi fiziniai ir juridiniai asmenys iš Lietuvos (juridinių asmenų naudos gavėjai taip pat yra Lietuvos piliečiai). Skirtingai, nei buvo teigiama viešojoje erdvėje, šie investuotojai ir yra projekto galutiniai naudos gavėjai“, – BNS tikino A. Tamošaitis.  

Pasak Finansų ministerijos, „Project RE 1“ pasiūlyta kaina buvo mažiausia, todėl įmonė buvo paskelbta konkurso nugalėtoja.

AMLA bus pagrindinė institucija užtikrinanti vieningą ES finansų sektoriaus pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos sistemą bei koordinuojanti veiksmus su valstybių narių nacionalinėmis priežiūros institucijomis.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode