Parama dėkojame




A. Navickas prognozuoja, kad mokytojų streike dalyvaus per 3 tūkst. žmonių

streikeLietuvos švietimo darbuotojų profesinei sąjungai (LŠDPS) vadovaujantis Andrius Navickas prognozuoja, kad atnaujinamame streike dalyvaus per 3 tūkst. pedagogų.

„Aš manau, kad streike dalyvaus virš 200 ugdymo įstaigų, – žurnalistams pirmadienį sakė profsąjungos vadovas. – Virš 3 tūkst. mokytojų streikuos.“

Taip jis kalbėjo po susitikimo su švietimo ministru Gintautu Jakštu, Vyriausybei ir profesinei sąjungai toliau nesutariant dėl mokytojų darbo užmokesčio didinimo. Dėl to LŠDPS rugsėjo pabaigoje surengė streiką, kurį spalio viduryje laikinai sustabdė, tačiau šią savaitę vėl atnaujina.

„Šis streikas bus didesnis, tačiau galbūt ne tiek, kiek tikėjomės“, – sakė A. Navickas.

„Ėjome su lūkesčiu, kad profesinė sąjunga pakeitė savo poziciją ir leisis į derybas. Kaip matome, pozicija nepasikeitė“, – pirmadienį sakė G. Jakštas.

Paklaustas iki kada pedagogai žada streikuoti, A. Navickas teigė, kad nėra numatęs, kada streikas galėtų pasibaigti.

„Mes galvojame, kad 22 dieną (lapkričio – BNS) pradėsime streiką, stebėsime Seimo sprendimus, balsavimus ir tada reaguosime į tai. Galbūt vėl darysime pertraukas, vėl streikuosime“, – kalbėjo profsąjungos vadovas.

Jis sakė, kad profsąjunga ir toliau ketina diskutuoti su atskiromis Seimo frakcijomis, nariais dėl geresnių galimybių pedagogams.

„Jeigu Seimas atras daugiau resursų, tvarių resursų didinti darbo užmokestį – tai yra Seimo teisė“, – teigė G. Jakštas.

Vyriausybė kitų metų biudžete siūlo mokytojų darbo užmokesčio augimą numatyti dviem etapais: nuo sausio – 10 proc., ir panašia proporcija nuo rugsėjo – tiek, kad vidutinė pedagogo alga pasiektų 130 proc. vidutinio šalies darbo užmokesčio. Švietimo susitarimo įgyvendinimui kitų metų biudžete papildomai ketinama skirti per 387 mln. eurų.

Tuo metu LŠDPS su tokiu algų mokytojams kėlimu nesutinka ir siūlo kompromisinį pasiūlymą – darbo užmokestį pedagogams didinti du kartus po 15 procentų. ŠMSM kartoja, kad labiau didinti atlyginimų nėra finansinių galimybių.

Keturios kitos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos su ŠMSM praėjusį mėnesį pasirašė švietimo ir mokslo šakos kolektyvinę sutartį.

G. Jakštas kartojo, kad „iš finansinės pusės viskas padaryta maksimaliai.“

„Labai gaila kad būtent šita viena profesinė sąjunga pasirinko tokį ultimatyvų kelią – jeigu nėra tiek, tai tada nėra nieko“, – kalbėjo ministras.

G. Jakštas paragino pedagogus nestreikuoti, jo nuomone, streikas sutrikdė ugdymo procesą, nukentėjo mokiniai ir mokytojai, mokyklų administracijos bei savivaldybės.

Streiką pedagogai ketina atnaujinti trečiadienį, šią dieną taip pat rengiama protesto akcija prie Seimo.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Greta Zulonaitė

BNS nuotrauka

nformaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode