Parama dėkojame




Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje – studentų eitynės, siekiant atkreipti dėmesį į jų problemas

eitynesTrijuose didžiuosiuose šalies miestuose penktadienio popietę studentai surengė eitynes, kuriomis siekiama atkreipti dėmesį į jų problemas.

„Pirmiausia, norime parodyti, kad studentai irgi yra visuomenės grupė, kuri turi savo problemų. Tai – solidarumo akcija“, – BNS penktadienį sostinėje sakė Lietuvos studentų sąjungos (LSS) vadovas Paulius Vaitiekus.

Jis pabrėžė, kad šia akcija taip pat siekiama atkreipti dėmesį į prastą bendrabučių būklę, per mažas stipendijas ir siekį turėtų geresnę studijų kokybę.

„Tai yra problemos, kurios nėra sprendžiamos jau kurį laiką“, – kalbėjo P. Vaitiekus.

Vilniuje į eitynes nuo Rotušės aikštės iki Katedros aikštės susirinko apie 100 studentų. Viena iš jų – Vilniaus Gedimino technikos universiteto („Vilnius Tech“) studentų atstovybės vadovė Smiltė Kiaunytė.

Kaune akcija vyko nuo Istorinės Prezidentūros Laisvės alėja link Studentų skvero, o Klaipėdoje – nuo Senojo turgaus Tiltų gatve link Atgimimo aikštės. 

„Manau, kad labai ilgai buvome tokia užmiršta visuomenės grandis ir požiūris į mus yra šiek tiek sustagnavęs“, – BNS teigė trečio kurso architektūros studentė.

Klaipėdoje į eitynes penktadienį susirinko kiek daugiau kaip pusšimtis studentų ir kolegijų, Klaipėdos universiteto, Tarptautinio LCC universiteto. Studentai atėjo nešini plakatais „Gyvas tik energetinių pagalba“, „Prašot jaunimo neemigruoti, bet padėti oriai studentauti nenorit“, „Nenorit priimti be patirties Jūs, priims užsienis“, „Studijų kainos>Tėvų algos“ ir kita. 

„Klaipėdietiškų problemų pilna – pradedant greitojo traukino tarp Klaipėdos ir Vilniaus trūkumu. Apskritai Lietuvoje, pavyzdžiui, moksleiviai, kiek žinau, turi daugiau nuolaidų, bendrabučių kokybė, stipendijos. Kaip ir ant plakato parašyta – stipendijų daug, bet skaičiai juokingi“, – BNS sakė Klaipėdos universiteto Studentų sąjungos prezidentas, jūrų transporto inžinerijos trečio kurso studentas Aidas Čurovas. 

Anot jo, stipendijos įvairios, tačiau skatinamoji, gerai besimokantiesiems, tesiekia 49 eurai, tad nedirbančiam ir už bendrabutį mokančiam studentui suma yra varginga. 

Spartaus transporto trūkumas, anot A. Čurovo, nevilioja uostamiestyje studijuoti Vilniaus, Kauno gyventoj7, jų Klaipėdos universitete yra apie vienas procentas. 

22-erių ketvirto kurso vaikystės studijų studentė Nora Sirutytė kaip problemą nurodė  paskaitų ir darbo nesuderinamumą bei sunkumus įsidarbinti neturint patirties. Mergina džiaugėsi pakliuvusi į visiškai naują universiteto bendrabutį, tad sąlygos jame puikios. Ji teigė neturinti priekaištų ir dėl studijų kokybės, pagalbos susirasti praktikai vietą. 

„Dėstytojai nevisiškai supratingi, dėstytojai išvažiuoja į komandiruotes – viskas tvarkoje, jei mes išvykstame kur nors atstovauti arba „Erasmus programomis“, sako, jūs švaistote laiką“, – teigė N. Sirutytė.

Slaugos studijų absolventė 24-erių Kornelija Dapkutė į eitynes atvyko nešina plakatu „Mano med. chalatas brangesnis už stipendiją“. 

„Slaugos medicinos studentai negauna nemokamai reikiamų dalykų praktikoms, studijos prasideda nuo praktikos ligoninėje, reikia pirkti aprangą, kitus dalykus. Chalatas, jei nori geresnės kokybės, kainuoja 50 eurų, dar likusi apranga – nuo 40 iki 100 eurų. Reikia turėti daugiau nei šimtą eurų, jei nori būti pasiruošęs praktikai“, – teigė slaugos studijas pernai baigusi Klaipėdos valstybinės kolegijos absolventė. 

Vilniuje studentai nešėsi atstovybių vėliavas, plakatus su užrašais „Širdis šalta kaip barako siena“, „Pagalba studentui – investicija į ateitį!“, „Už stipendijas nusipirksiu: 1. 2. 3. 4.“. 

Vilniuje nužygiavę į Katedros aikštę studentai apie savo problemas surengė diskusiją su švietimo, mokslo ir sporto ministro patarėju Andriumi Zaličiu, „Vilnius Tech“ rektoriumi Romualdu Kliuku.

Čia, kaip ir Kaune bei Klaipėdoje, studentai užrašo savo problemas į specialią Studentų problemų deklaraciją. Šis Tarptautinės studentų dienos dokumentas vėliau bus perduotas Seimui.

Autoriai: Augustas Stankevičius, Jurgita Andriejauskaitė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode