Parama dėkojame




Parlamentarai svarsto siūlymą prezidentą ir premjerą įpareigoti persikelti į rezidenciją

siulymaParlamentarai antradienį pradėjo svarstyti iniciatyvą įpareigoti prezidentą ir ministrą pirmininką apsigyventi tarnybinėse rezidencijose.

Šiam konservatoriaus Mato Maldeikio pasiūlymui pritarta po pateikimo, toliau jį nagrinės Seimo komitetai.

Parlamentaro teigimu, dabar galiojantys teisės aktai nustato galimybę dviem svarbiausiems šalies pareigūnams turėti valstybės išlaikomas rezidencijas, tačiau nenumato prievolės jose apsigyventi įgaliojimų laikotarpiu.

„Ne kartą ir ne du viešoje erdvėje esame susidūrę su situacija, kai dėl šiuo metu galiojančių įstatymų nuostatų aukščiausi šalies pareigūnai atsisako gyventi valstybės paskirtose rezidencijose“, – antradienį sakė M. Maldeikis.

Anot jo, toks politikų elgesys demonstruoja nepagarbą šalies institucijoms, į kurias jie išrinkti ar paskirti, be to, kyla sunkumų užtikrinti tinkamą jų apsaugą.

„Rezidencijos įrengiamos užtikrinant maksimalų galimą saugumą, tuo metu gyvenant kitose patalpose tokio lygio saugumo užtikrinti objektyviai nėra galimybės, nesant tinkamos infrastruktūros“, – sakė M. Maldeikis.

Be to, jo teigimu, aukščiausiems pareigūnams palikta galimybė pasirinktinai nuspręsti dėl gyvenamosios vietos reikalauja daug lėšų įrenginėjant papildomus apsaugos postus, stebėjimo kameras prie jų gyvenamųjų vietų, apsunkina Vadovybės apsaugos tarnybos pareigūnų darbo sąlygas. 

Politiko teigimu, ši prievolė turėtų būti nustatyta jau kitąmet išrinktam prezidentui ir paskirtam Vyriausybės vadovui.

„Prezidentas yra išrenkamas, o ne nuteisiamas tam laikotarpiui, dėl to jam pasakyti, kad gyvensi ten, turbūt ne mūsų valia, o jo pasirinkimas ir toliau turėtų likti“, – sakė buvęs Seimo pirmininkas, dabar Liberalų frakcijos narys Viktoras Pranckietis.

Premjerės Ingridos Šimonytės teigimu, maloniau gyventi namie nei rezidencijoje, tačiau ten kraustytis reikia dėl saugumo.

„Ką aš čia galiu vertinti, aš gyvenu valstybinėje rezidencijoje. Ir ne todėl gyvenu, kad man labai patinka gyventi valstybinėje rezidencijoje, nes kaskart parvažiavus namo, aš labai noriu namo. Bet vis dėlto valstybinė rezidencija, matyt, yra tam, kad žmonėms, kurie priskirti saugoti valstybės saugomus asmenis, būtų tiesiog lengviau atlikti savo darbą“, – antradienį žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Juokaudama ji patarė laikyti daiktus taip, kad pasibaigus įgaliojimams juos būtų nesunku susirinkti ir išsivežti.

Premjero ir prezidento rezidencijos yra įrengtos Vilniaus pakraštyje, Turniškėse, uždaroje aptvertoje ir saugomoje teritorijoje.

Prezidentu 2019 metais išrinktas Gitanas Nausėda atsisakė kraustytis į Turniškes. Jis liko gyventi savo namuose Pavilnyje, ties Pučkorių atodanga.

Prezidentūra tuomet teigė, kad toks sprendimas priimtas įvertinus rezidencijos atnaujinimo kainą.

Premjerė I. Šimonytė 2021 metų sausį persikėlė gyventi į vyriausybinę rezidenciją Turniškėse. Tuo metu jos pirmtakas Saulius Skvernelis į rezidenciją nesikėlė, eidamas šias pareigas jis gyveno savo name Vilniaus rajone, Smiglių kaime.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode