Marcinkevičius




Lietuvos kariai baigia dalyvavimą didžiausiose NATO išminuotojų pratybose Islandijoje

islanLietuvos kariai baigia dalyvavimą didžiausiose NATO šalių išminuotojų pratybose Islandijoje.

Kaip trečiadienį pranešė kariuomenė, rugsėjo 21 - spalio 4 dienomis vykstančiose pratybose „Šiaurinis iššūkis 23“ (angl. „Northern challenges 23“) treniravosi Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų Uosto ir priekrantės gynybos tarnybos Povandeninių veiksmų komandos narai, Sausumos pajėgų Pulkininko Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išminuotojai bei Specialiųjų operacijų pajėgų kariai.

Pratybas stebėjęs su vizitu Islandijoje besilankantis Lietuvos kariuomenės vadas generolas Valdemaras Rupšys sako susitikimuose su kariais išgirdęs iš jų apie mokymų naudą ir iššūkius.

„Dar naudingiau buvo pamatyti platesnį pratybų paveikslą, susitinkant su organizatoriais ir skirtingų lygmenų dalyviais. Mes esame maža, bet svarbi šių pratybų dalis“, – pranešime teigė V. Rupšys.

Šių kasmetinių pratybų tikslas – dalintis patirtimi ir žiniomis improvizuotų sprogmenų neutralizavimo srityje tarp NATO sąjungininkių.

Mokymai vyksta sausumoje ir vandens telkiniuose, tobulinami išminuotojų įgūdžiai bei sąveika, plečiamos kompetencijos vykdant užduotis kompleksinėje aplinkoje, didelis dėmesys skiriamas uosto ir jo infrastruktūros apsaugai. Pratybose taip pat dalyvauja išminuotojų komandos iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, Vokietijos, Danijos, Norvegijos, Lenkijos, Švedijos ir Prancūzijos.

Lietuvos kariai, bendradarbiaudami su sąjungininkais, vykdė įvairias išminavimo užduotis, jiems teko išminuoti improvizuotus sprogstamuosius užtaisus sausumoje ir vandens telkiniuose.

Kai kurių užduočių metu sprogstamieji užtaisai būdavo nutaikyti prieš išminuotojo veiksmus, taip priverčiant išminuotojus aktyviai reaguoti į besikeičiančią situaciją, adaptuoti standartinių veiksmų procedūras, taikyti papildomas saugumo priemones ir veiksmus. 

Pratybas „Šiaurinis iššūkis 23“, organizuoja Islandijos Pakrančių apsaugos tarnyba, bendradarbiaujanti su Didžiosios Britanijos ir Danijos kariuomenės išminuotojais. Pratybose dalyvauja atstovai iš 15 NATO šalių, 27 komandos vykdė kompleksiškas išminavimo operacijas sudėtingomis gamtinėmis sąlygomis Islandijos saloje.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode