Parama dėkojame




Parlamentas imsis projektų užkardyti seksualinių nusikaltėlių galimybę dirbti su vaikais

imsisVidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė antradienį planuoja Seimui pateikti su kolegomis parengtas pataisas, kuriomis siūloma griežčiau riboti seksualinių nusikaltėlių galimybes dirbti su vaikais, griežtinti darbdavių atsakomybę.

Jomis siūloma nustatyti prievolę seksualinio pobūdžio nusikaltimus padariusiems asmenims per nustatytą laiką pranešti Valstybinei darbo inspekcijai apie darbo vietos pakeitimą. 

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas numato įpareigojimą asmenims su įsigalėjusiu teismo nuosprendžiu dėl seksualinio pobūdžio nusikaltimo pranešti apie gyvenamosios vietos pakeitimą policijai, tačiau nėra įpareigojimo tokiems asmenims pranešti apie darbo vietos pakeitimą.

Taip pat siūloma nustatyti baudžiamąją atsakomybę už pakartotinius tvirkinimo veiksmus daugiau nei vieno nepilnamečio atžvilgiu arba atliekamus ilgą laiką. Pagal projektą, už tai būtų skiriamas laisvės atėmimas iki septynerių metų.

„Šiomis pataisomis siekiame atgrasyti nuo mėginimų seksualiai išnaudoti vaikus, tuo pačiu siunčiame aiškią žinią – atsakomybė už seksualinio pobūdžio nusikaltimus prieš vaikus – neišvengiama“, – yra sakiusi A. Bilotaitė.

Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas draudžia asmenims, pripažintiems kaltais už seksualinio pobūdžio nusikaltimus, dirbti ar užsiimti savanoriška veikla paslaugas vaikams teikiančiose įstaigose, įmonėse ir organizacijose.

Tačiau, pasak pataisų iniciatorių, įstatyminis reglamentavimas palieka spragų, kuriomis gali naudotis ir naudojasi vaikų skriaudėjai. Pavyzdžiui, Baudžiamasis kodeksas nenumato baudžiamosios atsakomybės už ilgalaikį jaunesnio negu 16 metų vaiko tvirkinimą arba daugiau nei vieno nepilnamečio vaiko tvirkinimą.

Policijos departamento atlikta analizė parodė, kad pusėje 2022 metais vykdytų ikiteisminių tyrimų tvirkinamieji veiksmai nepilnamečio atžvilgiu buvo atliekami ilgiau negu tris mėnesius arba dviem ar daugiau asmenų.

Antradienį taip pat ketinama pateikti Administracinių nusižengimų kodekso pataisą, kad asmenis, kuriems taikomi darbo su vaikais apribojimai, įdarbinusieji sulauktų nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. eurų baudos, o nusižengus pakartotinai – iki 5 tūkst. eurų baudos.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija šiuo metu derina dar vieną įstatymų pataisų paketą, taip pat turintį užkirsti kelią su vaikais dirbti už sunkius ir seksualinius nusikaltimus teistiems asmenims. Norima jiems nustatyti prievolę gauti specialų QR kodą, kad darbdavys galėtų lengvai patikrinti, ar asmeniui nėra taikomas ribojimas dirbti su vaikais.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode