Nors daugiau nei 50 proc. Lietuvoje suvartojamos mėsos vis dar sudaro kiauliena, tačiau labiausiai vertinančių paukštieną gyventojų skaičius nenusileidžia kiaulienos mėgėjų skaičiui. Vis labiau įsigalint sveikatingumo tendencijoms, baltos ir raudonos mėsos mėgėjų pozicijos praktiškai yra apylygės, rodo naujausia apklausa.
Asmeninis treneris: šeši komplimentai avižų dribsniams
Avižų dribsniai – ne vien lengvas, gerai virškinamas patiekalas. Pasirodo, jie puikiai tinka fiziškai aktyviam žmogui ir ne tik per pusryčius. Asmeninis treneris Andrius Česnauskas ne tik pats dažnai vartoja avižų dribsnius, bet ir rekomenduoja jų nepamiršti tiek sportuojantiems, tiek ir nesportuojantiems žmonėms.
10 naujų pavasario skonių. Kulinarinio turizmo Lietuvoje idėjos: nuo pikniko dvare iki bobausių šventės
Kulinarinis turizmas yra absoliutus fenomenas ir sparčiausiai auganti turizmo rūšis tiek pasaulyje, tiek ir Lietuvoje. Turizmo departamentas siūlo susipažinti su skaniausiomis naujovėmis mūsų šalyje ir ne tik keliauti po Lietuvą, bet ir ragauti.
Apie pakeistos sudėties (reformuliuotą) maistą
Maisto reformuliavimas – viena iš galimybių, padedanti pasiekti sveikatai palankios mitybos tikslų
Pakeistos sudėties arba reformuliuotas (angl. – reformulated) maistas yra toks maistas, kuriame sumažintas druskos, cukrų ar riebalų kiekis. Tai gana nauja sąvoka, pastaruoju metu plačiai naudojama kalbant apie sveikatai palankią mitybą, ir paprastai siejama su pramoniniu būdu pagamintu maistu.
Gera naujiena mėsėdžiams: vakarinių užkandžių alternatyvos
Moksliniai tyrimai rodo, kad lietuviai – mėsos mėgėjų tauta. Sveikos gyvensenos specialistas Artūras Sujeta teigia, kad saikingas mėsos produktų vartojimas, neapleidžiant kitų svarbių mitybos elementų, gali būti naudingas, ypač mėgstantiems užkandžiauti vakarais, ir pabrėžia, kad svarbiausia pasirinkti kokybišką produkciją, kuri padėtų išsaugoti tiek gerą savijautą, tiek fizinę formą.
Sveikuoliškas produktas, kuris jus išgelbės nuo antsvorio ir vidurių užkietėjimo
Sočių šventinių stalų pasekmė – ne tik veržiantys drabužiai, bet ir smegenis spaudžiantis klausimas: ką valgyti, kad svoris ne augtų, bet kristų? Kas padėtų tapti lieknesniems, tačiau nesumažintų jėgų, padėtų išlikti žvaliems ir energingiems? Sveikuoliško maisto propaguotojų atsakymas – avižos arba avižų dribsniai.
Po Velykų likę margučiai: kaip sumaniai juos panaudoti, kad netektų išmesti?
Velykoms vien tik „Maximoje“ nuperkama beveik 1,5 mln. dėžučių vištų kiaušinių. Ir nors 6 iš dešimties apklaustųjų „Maximos“ pirkėjų teigia per šventes suvalgantys bent po 3 – 4 kiaušinius, nesuvalgytų margučių vis tiek lieka. Tinklaraščio Nidosreceptai.lt autorė Nida Degutienė pataria, ką daryti su margintais, tačiau nesuvalgytais kiaušiniais.
Pirkėjų nuomonės tyrimas rodo, kad nesuvalgytų margučių lieka 7 iš 10 apklaustų šeimų. Pasak Nidosrecetai.lt autorės, jeigu kiaušiniai buvo virti Velykoms ir laikomi šaldytuve, jie yra saugūs valgyti ir po švenčių.
Etnologas L. Klimka: „Be velykinio pyrago šventinis lietuvių stalas neįsivaizduojamas“
Etnologas Libertas Klimka sako, kad seniau Šv. Velykoms buvo gaminama daug gardžių ir gilią prasmę turinčių patiekalų, šios tradicijos suvienydavo šeimas. „Gaila, kad artėjant šventėms dabar dažniausiai skubame į prekybos centrus pirkti jau pagamintų skanėstų, kuriuos galėtų paruošti pačios šeimininkės, patirtimi pasidalindamos su vaikais ir artimaisiais. Juk namuose keptų pyragų kvapas malonesnis ir skonis daug gardesnis, nes gaminama su meile, iš kartos į kartą perduodamos tradicijos“, – įsitikinęs L. Klimka.
Penki mitai apie avižų dribsnius
Greitėjantis gyvenimo tempas, deja – nori nenori – verčia rinktis greitą maistą. Tačiau „greitas maistas“ ir „nesveikas maistas“ daugeliui yra tapačios sąvokos. Tad ne vienam atrodo įtartini net ir išgirtieji avižų dribsniai, kurie yra vienas greičiausiai paruošiamų produktų. Ekspertai atkreipia dėmesį į keletą šių dribsnių savybių ir mitų.
Kodėl visur ir visada vertėtų su savimi turėti užkandžių?
Susigrąžinti energiją, sustiprinti sveikatą, padailinti kūno linijas – tai vieni dažniausių tikslų, kuriuos sau išsikeliame atėjus pavasariui. Patikėkite, užduotis tikrai įveikiama. Kad atrodytumėte ir jaustumėtės gerai, tereikia žinoti kelias gudrybes.
Kaip kasdieniame skubėjime atrasti laiko paprastiems šeimos vakarams?
Kiekvieną dieną daug laiko skiriame darbui – dirbame ne tik biure, bet ir namuose, savaitgaliais, kartais ir per atostogas. Taip pat mūsų visad laukia ir kitos pareigos: namų tvarkymas, maisto ruoša, namų darbų ruoša kartu su vaikais, papildomi užsiėmimai – viskas bėgte. Tačiau yra būdų, kaip būtų galima sutaupyti laiko ir leisti jį su savo brangiausiais. Gali padėti net ir 100 proc. sultys ir gltonučiai. O kaip, aiškina gydytoja-dietologė Laura Romeraite-Kuklierienė.
Triušiena, aviena, antiena – nepelnytai primirštos, nepaprastai gardžios ir naudingos
Nors tokia mėsa kaip aviena, triušiena ar antiena lietuviams pakankamai gerai pažįstama, tačiau iki šiol vartojama gana santūriai. Mitybos specialistai sako, kad mūsų tautiečiai be reikalo yra tokie atsargūs, nes ir iš šių mėsos rūšių galima paruošti puikių patiekalų. O be to jos turi ir daug sveikatai naudingų savybių.
Tinklaraščio apie maistą MaistoKlubas.lt autorė Ilona Juciūtė sako, kad tokį atsargų požiūrį į kai kurias mėsos rūšis galėjo lemti keletas priežasčių.
Tradiciniai patiekalai pavasarį – ir lengvesni, ir skanesni
Atėjus pavasariui imame galvoti apie liesesnį maistą, nes rūpinamės savo savijauta ir figūra. Tačiau nepulkite maitintis tik salotomis ar žaliavalgiškais kokteiliais. Mėgstamus patiekalus, neretai gaminamus iš riebios ir sočios mėsos, gaminti galima ir kitaip – parinkti jiems liesesnius ingredientus, pavyzdžiui liesesnę mėsą.
Mitybos specialistas: mėsa naudinga ne tik dėl baltymų
Neretai renkantis mėsą bijoma joje esančių gyvūninių riebalų kiekio, ypač tai akcentuojama lyginant kiaulieną su vištiena ir kalbant apie svorio metimą. Vis dėlto, mitybos ir sveikatingumo specialistas Artūras Sujeta tikina, kad yra atvejų, kai riebalų vartojimą geriau ne riboti, o didinti.
Ekspertas pataria: trys gudrybės, kaip valgyti daugiau daržovių
Lietuvos gyventojai vartoja per mažai vaisių ir daržovių: per dieną vienam žmogui rekomenduojama suvalgyti mažiausiai 400 g vaisių ir daržovių, tačiau mūsų šalyje šis skaičius vidutiniškai tesiekia apie 300 g, teigia prof. dr. Rimantas Stukas. Prasidėjus pavasariui daugelis susimąsto apie daržovių būtinybę organizmui, tačiau dažnam sunkiai sekasi jas integruoti į savo kasdienį maisto racioną.
Vištienos sparneliai: kai ką svarbaus pamiršome
Baltymai – vienas svarbiausių maistinių elementų. Vištiena – puikus gyvūninių baltymų šaltinis. Sportininkai ir sveikos mitybos šalininkai dažniausiai renkasi krūtinėlę, nes ji liesa ir nekaloringa, tačiau neverta pamiršti ir kitų vištienos dalių. Sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta atskleidžia, kuo naudingi vištienos sparneliai ir kaip geriausia juos valgyti.
3 šiuolaikinio kavos mėgėjo bruožai
Kava – gėrimas, be kurio dauguma lietuvių negali įsivaizduoti savo dienos – statistiniai duomenys rodo, kad per dieną vienas lietuvis vidutiniškai jos išgeria daugiau nei 2 puodelius! Nuolatos auga ne tik kavos vartojimas, tačiau ir pačių kavos mėgėjų reikalavimai – jie darosi išrankesni ir reiklesni kavai.
Šakočio pusbrolis - puikusis orkaitėje keptas šakotis
Indrė Baikaitė
INGREDIENTAI:
PORCIJŲ SKAIČIUS:12
Natūralūs vitaminų lobynai – riešutai
Prasidedant pavasariui labai svarbu pasirūpinti derama mityba, kuri padėtų sustiprėti po žiemą patirto saulės ir vitaminų stygiaus. Kad gautume visko, ko reikia mūsų organizmui, nebūtina išleisti daugybės pinigų išskirtiniams maisto produktams ar egzotiniams vaisiams – dažnai pakanka ant stalo arba pietų dėžutėje turėti riešutų ar džiovintų vaisių, uogų. Maža sauja šių gėrybių kasdien ne tik numalšins alkį, bet ir padės stiprinti imunitetą, puoselėti grožį.
7 auksinės čirvinių blynų kepimo taisyklės
Užgavėnės – tai ne tik smagi atsisveikinimo su žiema šventė, bet ir puiki proga pasilepinti gardžiais patiekalais. Ir žinoma, ko gero – tai geriausias tradicinis laikas išsikepti blynų. Varle.lt buitinės technikos specialistai teigia, kad vaflinės ir čirvinių blynų keptuvės populiarios visada. Tokia technika leidžia labai lengvai ir greitai išsikepti ne tik gardžių patiekalų, bet ir gražiai atrodančių skanėstų, kuriuos mėgsta ne tik vaikai. Užgavėnių proga Varle.lt smulkios buitinės technikos specialistai parengė 7 auksines čirvinių blynų kepimo taisykles.
Įdomūs faktai apie blynus bei keletas jų receptų
Ką bendro turi Viljamas Šekspyras ir blynai? Kodėl vartant blynus reiktų turėti monetą? Įdomūs faktai bei virtuvės šefo Ruslano Bolgovo rekomenduojami blynų torto bei spalvotų blynų receptai
Vienas populiariausių patiekalų pasaulyje - blynai. Jie, priklausomai nuo šalies ir jos tradicijų, ruošiami skirtingais būdais, naudojami įvairūs įdarai bei padažai. Vietnamietiški Banh Xeo iš ryžių bei kokosų pieno, italų Crespelle iš kaštonų miltų ar krevetėmis įdaryti korėjiečių Haemul Pajeon – blynų variantų yra begalės. Ar žinojote, kad blynai buvo sukurti kaip būdas sunaudoti riebius, gendančius produktus prieš Gavėnios pradžią? Arba kad tai buvo mėgstamiausias Viljamo Šekspyro valgis? Pateikiame ir dar keletą įdomių faktų, kurių apie blynus, tikriausiai, negirdėjote:
Atsakingai gamindami maistą mažinsime ir maisto atliekas
Ar žinote, kad per metus kiekvienas lietuvis išmeta apie 50 kg maisto atliekų, kurių dalis dar nesugedusi ir tinkama vartoti. Visi puikiai žinome, kad planuodami pirkinius ne tik sutaupome, bet ir išvengiame nereikalingų pirkinių, na o maisto atžvilgiu – mažiau išmetame nesuvartotų maisto produktų. Ekspertai pateikia ir praktiškus patarimus, padėsiančius mažinti maisto atliekas.
Keksiukai „Kreminė širdis“
Pyrago ar keksiukų kepimas dažnai asocijuojasi su ilgu procesu. Tačiau galima labai nesudėtingai pasigaminti tokius ir namuose. Kasdieniškumui išsklaidyti – pagardinkite juos vaisių sultimis bei grietinėle. Tiesa, svarbiausia dalis – gaminkite juos kartu. Juk turbūt ne dažnai sau leidžiate gaminant maistą galvoti ne apie rimtus dalykus, o tiesiog bendrą pramogą.
Sūrių meistras iš Italijos atskleidė autentišką gamybos technologiją
Jei lankėtės pietų Italijoje, bet neparagavote vietoje gaminamų tradicinių sūrių – vadinasi nematėte tikrosios Italijos. Nors itališki mocarelos, rikotos, gorgonzolos, parmezano ir kiti sūriai dažni produktai lietuvių virtuvėje, renginių organizatorės Olgos Raškauskienės surengtoje degustacijoje atskleistas autentiškas jų skonis. Sūrius pristatęs meistras Biagio Staiano iš Pietų Italijos sako, jog mocarela, kurią galima nusipirkti Lietuvoje, nė iš tolo neprimena tikrojo jos skonio tiesiog dėl „kitokių karvių auginimo sąlygų“, todėl specialiai renginiui šefas atsivežė itališką pieną.
Skanūs ir nebrangūs sveikatai palankesni patiekalai vaikams ir visai šeimai
Mokome ugdymo įstaigos bendruomenės tėvelius, personalą ir virėjas, kaip paruošti maistą, kad būtų ne tik skanu, nebrangu, bet ir sveikatai palanku. O tai, pasirodo, gana paprasta. Maisto technologė Raminta Bogušienė atsako į keletą tėveliams rūpimų klausimų ir dalijasi sveikatai palankesniais receptais.
2017-ųjų maisto tendencijos: daržovės, kruopos ir jautiena
Lietuvių mitybos įpročiai vis dar atsilieka nuo pasaulinių tendencijų, tačiau specialistai pripažįsta, kad ir čia jau prigyja svetur paplitusios gastronominės mados – žmonės darosi drąsesni ir išrankesni, norima kokybiškų ir natūralių produktų. „Biovela Group“ maisto specialistas Lukas Semeževičius pabrėžia, kad Lietuvoje įsitvirtina Vakarų šalių požiūris, kai maistas – vėl tarsi vaistas, ir šis požiūris atsispindi maisto tendencijų prognozuotojų įžvalgose bei mitybos specialistų rekomendacijose.
Revoliucija tradicinėje virtuvėje: atsispausdinkite blynus!
Norime mes to ar ne, nauji technologiniai išradimai vis labiau įtraukiami į mūsų kasdienes veiklas. Sugalvojama vis daugiau būdų ir idėjų, kaip pasilengvinti įprastus darbus ir taip sutaupyti laiko bei energijos. Net toks, rodos, elementarus procesas, kaip, pavyzdžiui, blynų kepimas, tampa vis labiau modernizuotas. Nustebtumėte, kokiomis inovacijomis siūlo pasinaudoti šiandienos išradėjai, siekdami paversti blynų kepimą greitu ir lengvu, tačiau labai kūrybišku procesu.
2017 metų tendencijos virtuvėje. Ką valgysime Ugninio Gaidžio metais?
Prasidėję Naujieji Metai skatina ne tik išsikelti sau naujus tikslus, priimti naujus iššūkius, bet ir atneša naujas, dinamiškas tendencijas įvairiose srityse, kuriomis vadovaujasi visas pasaulis. Viena tų sričių - virtuvė, maisto gaminimo ir valgymo įpročių subtilybės, kurių tendencijas diktuoja garsiausi virtuvių šefai, mitybos ekspertai bei nuolat besikeičiantis žmonių gyvenimo būdas. Pagal senovės kinų kalendorių, Sausio 28 d. prasideda Naujieji Ugninio gaidžio metai. Jų sutikimas dažnai minimas ne tik Kinijoje, bet ir likusiame pasaulyje. Pagal kinų papročius, pasitinkant Gaidžio metus griežtai negalima valgyti paukštienos, tačiau ar tai galios ir likusius metus? Trumpai pažvelkime, kokios nerašytos maisto kultūros taisyklės vyraus 2017-tais.
Žiemos išsigelbėjimas – šakninės daržovės
Keičiantis sezonams kinta ir mūsų mityba, ypač šaltuoju metų laiku. Šviežius vaisius ar daržoves vis dažniau pakeičia sotesni, kaloringesni maisto produktai. Tačiau gydytoja dietologė Eglė Kliukaitė skatina nepamiršti pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojamos normos ir suvalgyti bent 5 vaisius ar daržoves per dieną ir šaltuoju metų laiku.
TOP 4 pusryčių receptai, su kuriais gausite reikalingiausių vitaminų visus metus
Nuo pusryčių priklauso mūsų savijauta visą likusią dieną, todėl svarbu, kad jie būtų sotūs, maistingi ir suteiktų pakankamai energijos. Vitaminų gausūs pusryčių receptai kartais tampa iššūkiu, nes įprasta manyti, kad sveika mityba - neįveikiamas uždavinys. Daugelis žmonių dėl laiko stokos dažnai praleidžia pusryčius arba renkasi nelabai sveikus produktus, organizmui duodančius daugiau žalos, nei naudos. Laikui bėgant reikalingų elementų negaunantis organizmas nusilpsta, ima trūkti vitaminų ir kitų maistinių medžiagų. Efarma.lt specialistai pastebi, kad tokiu atveju padažnėja nusiskundimų dėl slenkančių plaukų, skilinėjančių nagų, nuovargio ir nusilpusio regėjimo. TOP 4 sveikų pusryčių receptai padės subalansuoti jūsų rytinę mitybą ir gauti dalį organizmui reikalingų medžiagų ir įkvėps improvizacijoms virtuvėje.