Reklama 1

Sveikesni desertai – ko vertėtų atsisakyti?

Turbūt daugelis žmonių negali gyventi be saldumynų, pyragų, bandelių ir kitokių miltinių patiekalų, kurie puikiai dera prie kavos puodelio. Taip, skanu. Tačiau naudos iš tokių produktų mūsų organizmui jokios. Be to, taip sulėtinama medžiagų apykaita, prisideda papildomų kilogramų, o ir dažnas miltinių patiekalų vartojimas nepridės ir sveikatos. Tačiau ką daryti, jei kartais taip norisi deserto ar gardaus pyrago? Apie tai kuo pakeisti įprastus miltus ir kokių produktų derėtų vengti pasakoja „ Žaliosios dėžutės “ atstovė Rima Novikevičiūtė. Rima yra diatetikos studentė, maisto tinklaraščio „Wase taste“ kūrėja.

5 dalykai, kuriuos reikėtų žinoti kiekvienam kavos mėgėjui

 

Kava daugeliui iš mūsų yra tapusi kasdienybės palydove – šis gėrimas dažnai pasirenkamas ir sunkiais rytais, ir diskusijose su draugais, ir darbo pertraukų metu. Gurmanai įsitikinę, kad kavos paruošimas yra menas, kuris reikalauja įgūdžių ir tam tikrų niuansų išmanymo, tačiau iš tiesų, norint mėgautis puikaus skonio gėrimu, tereikia žinoti kelis esminius dalykus, kuriuos šį kartą ir aptarsime.

Prasidėjo lietuviškų pomidorų sezonas: valgyti siūlo kasdien ir po daug

 

Jau tapo įprasta, kad sulaukus balandžio parduotuves užplūsta šviežias lietuviškų pomidorų derlius. Tiesa, kasmet tikslus jo pasirodymo laikas priklauso nuo gamtinių sąlygų, tačiau šis pavasaris jau džiugina pirkėjus ką tik nuskintais vietos augintojų pomidorais. Būtent švieži, gerai sunokę pomidorai yra patys vertingiausi dėl juose esančių maistingųjų medžiagų ir bene labiausiai mėgstami gaivaus skonio išsiilgusių pirkėjų, rašome pranešime žiniasklaidai.

Tarptautinė paelijos diena: kaip atsirado šis patiekalas?

Šiandien pasaulis mini tarptautinę paelijos dieną. Paelija laikoma nacionaliniu ispanų patiekalu, turėjusiu svarbią įtaką tautos tradicijoms. Jis kildinamas iš Valensijos miesto, o paelijos atsiradimo istorijų ispanai žino bent tris.

Pagal pirmąją, ispanams nelabai malonią versiją, patiekalą išrado maurų karaliaus tarnai. Viską, kas liko po arabų užkariautojų puotos – mėsą, žuvį ir jūrų gėrybes – alkani ispanai surinko ir sumaišė su ryžiais.

Italija lėkštėje: lengvai pagaminamas vyšnių pyragas

Italai labai mėgsta vyšnias ir turi posakį „una ciliegia tira l’altra“ (liet. viena vyšnia traukia kitą; tai yra, neįmanoma suvalgyti tik vienos vyšnios). Vyšnių rūšių yra pačių įvairiausių, o Toskanos miestelyje Laryje net vyksta vyšnioms skirtas festivalis. Minėdami vyšnių pyrago dieną, pasigaminkite šį gardų desertą pagal itališką receptą.

Vaikų pusryčiai: ką daryti, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje?

Sveiki pusryčiai – svarbi dienos pradžia kiekvienam – tiek suaugusiajam, tiek vaikui. Tačiau dažnai mažųjų nenoras valgyti sukelia daug streso tiek tėveliams, tiek ir patiems vaikams. O pusryčiauti būtina. Kaip elgtis, kad kiekvienas rytas netaptų karu virtuvėje –pranešime spaudai patarimus ir du gardžių pusryčių receptus pateikia mitybos specialistė Raminta Bogušienė.

Raugintas maistas: pasaulį užkariaujanti tendencija atkeliauja į Lietuvą

Maisto tendencijų prognozuotojai ir stebėtojai vieningai sutaria, kad rauginimas – tai viena ryškiausių 2019-ųjų metų maisto sektoriaus tendencijų. Ši mada pamažu atkeliauja ir į Lietuvą, tačiau, pasak rauginimo specialistės Ievos Šidlaitės, lietuviai dar nepakankamai supranta raugintų produktų vertę. Lietuvoje rauginti produktai – nieko neįprasto, nes daugelis juos valgo kasdien, todėl kartais pamirštama didžiulė jų naudą organizmui.

Patarimai: kepsninės ar šašlykinės?

Greičiausiai pritarsite jog nėra nieko smagiau, nei išlindus pirmiesiems pavasariniams saulės spinduliams išvykti į iškylą su draugais ar šeima. O kaip gi išvyka į gamtą gali apsieiti be gardžiai kepto maisto ant įkaitintų žarijų? Turbūt ne paslaptis jog visų mėgiamiausi yra šašlykai, kuriuos ilgai marinuojame ir laukiame kol galėsime išsikepti ant malkomis kūrenamos šašlykinės.

5 taisyklės, kaip tinkamai laikyti po švenčių likusį maistą

Nors ruošiant šventinį stalą dažniausiai atrodo, kad šįkart vaišių bus „kaip tik“, šventinių patiekalų, kaip taisyklė, visuomet lieka. Visko suvalgyti nepavyksta, bet išmesti irgi nekyla ranka – kaip laikyti po šventės likusį maistą, kad jo būtų galima skanauti vėliau?  

Maisto gamybos eksperto Aido Polenino teigimu, per šventes nesuvalgyti maisto likučiai vartoti tinkami dar apie porą dienų. Tiesa, tam, kad atlikę patiekalai ir vėliau būtų skanūs, o taip pat nekeltų pavojaus virškinimui, jais reikia tinkamai pasirūpinti, rašoma pranešime spaudai.

Naujųjų šventei – ištaiginga ir lengva vakarienė

 

Po persivalgymo periodo ieškome lengvų, bet kartu ištaigingų patiekalų, rašoma LRT.lt atsiųstame pranešime spaudai. Žinomas virtuvės šefas Ruslanas Bolgovas sako, kad nors ir žengsime į Kiaulės metus, norintys neapsunkinti savo skrandžių, turėtų rinktis patiekalus iš paukštienos.

Paukštiena dėl gausaus baltymų kiekio ir kitų organizmui naudingų medžiagų laikoma viena sveikiausių mėsų. Ji yra kur kas liesesnė ir turi mažiau kalorijų. Tai ypač aktualu šventiniu laikotarpiu, kai darosi sunku pakilti nuo stalų po gausių vaišių.

Vytenio kepta silkė su svognais

Vytenio silkės receptas tiesiog legendinis, ne jis vienas apie tą ypatingą žydišką silkę yra pasakojęs. Žydų palikimas mūsų virtuvėje yra labai ženklus. Ir už silkę turime būti jiems dėkingi. Štai, prašom, žydiška Vytenio mums nupasakota silkė.

Saldi persimonų duona

Reikės:

60 g razinų

2 šaukštų arbatos ar vandens

90 g kvietinių miltų

90 g visų grūdo dalių kvietinių miltų

1 šaukštelio valgomosios sodos

1 šaukštelio cinamono

1/2 šaukštelio druskos

Powered by BaltiCode