Sprogimas

Vairuotojai kviečiami į nemokamą automobilių žibintų patikrą

Statistika liudija, kad paskutiniais rudens mėnesiais, kai rytinis ir vakarinis eismo pikas vyksta tamsoje ar prieblandoje, dramatiškai išauga avarijų, jose žūstančių bei sužalojamų žmonių skaičius. Dalis tokių nelaimių įvyksta dėl prastai sureguliuotų ar itin silpnai šviečiančių automobilių žibintų, akinančių kitus eismo dalyvius ar patiems vairuotojams trukdančių tiksliai ir adekvačiai vertinti situaciją kelyje, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Lietuvos techninės apžiūros įmonės bei asociacija „Transeksta“ kviečia visus norinčius nemokamai pasitikrinti automobilių žibintų būklę ir minimizuoti incidentų tamsoje riziką.

Nepriklausomi saugaus eismo ekspertai teigia, kad net iki 90 proc. avarijų susiję su vairuotojų regėjimu ir matomumu.

Naktį žmogaus akys priima šviesos kontrastus prasčiau nei dieną, todėl būna ypač sunku pastebėti kelkraščiais judančius pėsčiuosius ir dviratininkus.

Jeigu jie neturi atšvaitų ar žibintų, tikimybė pakliūti į avariją lyginant su šviesiu paros metu išauga net iki 8 kartų

Deja, „Transekstos“ duomenimis kone trečdalis į TA centrus atvykstančių automobilių žibintų turi didesnių ar mažesnių bėdų.

Kadangi TA patikros algoritmas leidžia pareguliuoti žibintus, „išbrokuojami“ tik patys problematiškiausi automobiliai, kuriems reikia rimto remonto, galima daryti prielaidą, kad ilgesnį ar trumpesnį laikotarpį prieš vizitą į TA centrą panaši dalis transporto priemonių dalyvauja eisme arba akindami kitus vairuotojus, arba tinkamai neapšviesdami važiuojamosios dalies, todėl neturėdami galimybės įvertinti judėjimo trajektorijoje esančių kliūčių ir jų išvengti.

Dėl šių priežasčių Lietuvoje tamsiu paros metu įvyksta kas ketvirta avarija, kurioje būna sužalojami ar žūsta žmonės.

Automobilių kelių direkcijos turimais duomenimis, pastaraisiais metais sutemus mūsų šalyje kasmet vidutiniškai žūdavo apie 60 pėsčiųjų – maždaug 3 kartus daugiau nei dieną.

Siekdami prisidėti prie šios problemos sprendimo lapkričio 29–30 dienomis „Transeksta“ kviečia nemokamai pasitikrinti ar jūsų turimas automobilis neserga „šviesų ligomis“.

Profesionalią techninės apžiūros kontrolierių konsultaciją ir pagalbą susireguliuojant žibintus bus galima gauti visose TA stotyse išskyrus Vilniaus, Pasvalio ir Pakruojo TAS, dėl ten vykstančių patikros linijų remonto bei modernizavimo darbų.

Vilniuje pasitikrinti žibintus automobilininkai kviečiami į bendrovės „Transporto studijos“ laboratoriją adresu Senasis Ukmergės kel. 16, nuo 8:00 iki 17:00 val.

Ši socialinė saugaus eismo akcija vyks nestabdant įprasto TA stočių darbo, todėl atvykę į privalomąją techninę apžiūrą automobiliai prie įvažiavimo į patikros liniją turės pirmumo teisę.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode