Sprogimas

Prognozuojama, kad netolimoje ateityje juodos padangos pranyks

 

Padangos dabar yra viena iš pagrindinių pokalbių temų. Žmonės po truputį jau baigia ruošti savo automobilius šaltajam sezonui, o viena pagrindinių šio darbo dalių yra padangų keitimas. Bet ar kada susimąstėte, kodėl padangos yra juodos? Jei manote, kad pati guma yra juoda, tai klystate. Guma yra labai šviesios spalvos ar net permatoma.

 

 

Guma labai plačiai naudojama pramonėje. Iš jos gaminamos ir padangos. Lanksti, elastinga medžiaga prisitaiko prie kelio paviršiaus, sugeria smūgius, suteikia gerą sukibimą automobiliui ir komfortą jo keleiviams. Tačiau natūrali guma turi trūkumų.

Guma yra pakankamai minkšta, todėl greitai sudyla. Ji taip pat nelabai gerai pakelia karštį, ultravioletinius spindulius, nuolatinį lankstymą. Kitaip tariant, padangos iš natūralios gumos būtų visiškai bevertės, jei jose nebūtų specialių priedų. Svarbiausias iš jų – anglies užpildas.

Anglis, kaip žinote, yra juoda. Būtent ji ir suteikia padangoms ryškiai juodą spalvą. Į padangų mišinį anglis įterpiama ne dėl grožio, o tam, kad padangos būtų tvirtesnės, ilgaamžiškesnės, lengviau pakeltų temperatūrų pokyčius. Tuo pačiu tikslu anksčiau buvo naudojamas cinko oksidas, kuris padangas paversdavo visiškai baltomis.

Spalvotos padangos jau dabar yra įmanomos, jei į mišinį bus įterpta kitų priedų. Tačiau, kadangi tai neatliktų jokios funkcijos, niekas nesivargina, nes tai papildomai kainuotų ir nežinia kaip paveiktų padangų savybes. Kita vertus, ateityje automobilių padangos, tikėtina, nebebus juodos.

Mokslininkai aktyviai ieško, kuo galėtų pakeisti anglies užpildus gumos mišiniuose. Geriausias kandidatas – silicio dioksido pagrindo medžiagos. Silicio dioksidas kol kas demonstruoja geresnes savybes nei anglis, todėl jo naudojama vis daugiau. Visgi visiškai anglies užpildų kol kas jis pakeisti negali.

Silicio dioksidas yra bespalvis arba baltas, todėl tobulėjant technologijoms tikėtina, kad ateityje keisis ir padangų spalva – ji šviesės. Baltos spalvos mišinys taip pat lengviau pasiduos pigmentams, todėl gali būti, kad ateityje padangas rinksimės ir pagal spalvą. Tai būtų didžiulis pokytis – net automobilių gamintojai turėtų pradėti galvoti apie padangų ir kitų guminių detalių spalvas kurdami naujų modelių dizainą.

Lrt.lt

Reklama: padangos vasarinės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode