Parama dėkojame




Draudikai perspėjo, apie ką dažnas vairuotojas nepagalvoja

 

Įsivaizduokite situaciją: ruošiatės įsigyti privalomojo civilinės atsakomybės draudimo polisą ir, pamatęs, kad draudimo kaina pažymėjus varnelę ties „vairuos kiti vairuotojai“, nepasikeičia, nusprendžiate, kad tuomet ir skirtumo nėra. Visgi, pasirodo, skirtumas ženklus ir nepadėta nedidelė varnelė gali kaip reikiant patuštinti piniginę.

Su tokia situacija susidūrė DELFI skaitytojas, pasipiktinęs draudimo bendrovės reikalavimu grąžinti nukentėjusiam išmokėtą sumą. Vyras pasakojo privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu draudęsis savo automobilį. 

Pasak jo, nors reikia nurodyti, ar automobiliu važiuos kiti asmenys, paaiškėjo, kad draudimo įmokos suma, tiek teigiant, kad vairuos tik savininkas, tiek, kad ir kiti asmenys, nesikeitė.

„Būna gyvenime situacijų, kad automobilį reikia paskolinti šeimos nariui ar kitam asmeniui. Tokiu atveju, jeigu nenurodote, kad vairuos ir kiti, o kitas asmuo su jūsų automobiliu padaro avariją, draudikai kaip sukčiai tuo naudojasi“, – piktinosi DELFI skaitytojas.

Būtent į tokią situaciją įsivėlė DELFI skaitytojas, kai, paskolinus automobilį draudimo polise nepaminėtam asmeniui, šis padarė avariją. 

„Nors draudimo kaina ir nesiskyrė, o automobilį vairavęs asmuo turėjo pakankamą stažą, draudimas reikalauja atitinkamos sumos“, – neslėpė apmaudo vyras. 

Nurodo pusė 

Pasirodo, nepaisant to, kad kainos nesiskiria, ar vairuos vienas, ar keli asmenys, draudimo polisą parduodančiai draudimo bendrovei prisiimamos rizikos skiriasi. Pasak Renatos Kaškelytės, „Draudimas.lt“ aptarnavimo skyriaus vadovės, kas kartą sąlygos, kuriomis automobilis draudžiamas, įrašomos į draudimo sutartį, ir klientas turi jas žinoti. 

„Gali būti, kad klientas, nematydamas kainos skirtumo, nurodė, kad kitų vairuotojų nebus, tai buvo automatiškai įrašyta sutartyje. Todėl draudimo bendrovė galėjo kito vairuotojo sukeltą eismo įvykį laikyti sutarties sąlygų pažeidimu“, – aiškino žinovė. 

Ji atskleidė, kad ieškodami palankios draudimo kainos automobiliui, draudimo sąlygas vairuotojai bando keisti vidutiniškai keturis kartus. Dažniausiai, pasak jos, keičiama draudimo poliso galiojimo trukmė, mat, pernai pakilus vidutinėms draudimo kainoms, vairuotojai dažniau domisi trumpesnės trukmės draudimo pasiūlymais. 

Ekspertės teigimu, daugiau nei pusė vairuotojų nurodo, kad draudžiamą automobilį vairuos ir kiti vairuotojai. Iš šių vairuotojų maždaug trečdalis nurodė, kad kitų vairuotojų stažas – penkeri arba mažiau metų. 

Tokia pati situacija yra ir su kitų vairuotojų amžiumi. 27 proc. pasirinkusių, kad vairuos kiti, nurodė 18–25 metų vairuotojų amžių. Pasak R. Kaškelytės, akivaizdu, kad juos nurodo tėvai ar seneliai, ketinantys leisti savo atžaloms vairuoti jų transporto priemones.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode