Sprogimas

Sueina metai elektroniniam receptui Lietuvoje

Lygiai prieš metus, lapkričio 3 d., Lietuvoje buvo įvesta elektroninio recepto sistema. Pirmasis galimybę įsigyti vaistų su e. receptu visose šalies vaistinėse pasiūlęs vaistinių tinklas „Eurovaistinė“ skaičiuoja, kad per 365 dienas iš viso buvo priimtas 18821 receptas. Receptai elektroniniu būdu išrašomi tiek jauniems asmenims, tiek ir senjorams.

Daugiausia, 6005 receptai, priimti praėjusį mėnesį. Antrasis pagal populiarumą mėnuo – 2016 m. rugsėjis, kai parduota vaistų pagal 4253 e. receptus. „Eurovaistinės“ komunikacijos vadovė Laura Bielskė sako, kad nors praėjo metai, sistema tobulinama ir efektyvinama kone kasdien.

„Prireikė beveik metų, kad elektroninė sistema būtų naudojama aktyviau. Per šiuos metus buvo įvairiausių sistemos darbo trikdžių. Pasitaikė atvejų, kai dėl informacinių technologijų nesuderinamumo, prašydavome klientų sugrįžti vėliau, ar jiems palikus telefono numerį, skambindavome, kai tik sistema vėl veikdavo. Nuo pat pirmosios elektroninio recepto priėmimo dienos palaikėme šią idėją ir toliau siekiame, kad paslauga rastų savo vartotoją“, - sako L. Bielskė.

Pasak jos, galima teigti, kad beveik visuose miestuose esančios gydymo įstaigos bent jau pabando išrašyti pacientams elektroninius receptus. Elektroniniai receptai iš viso priimti 58 miestuose.

„Kai sistemoje dar nedalyvavusi gydymo įstaiga nori patikrinti galimybę išrašyti elektroninį receptą, dažnai į vaistinę su pirmuoju tokiu receptu užsuka pats gydymo įstaigos atstovas ar jo pažįstamas asmuo. Norima asmeniškai įsitikinti ir pamatyti, kaip tai veikia. Sistemoje galima palikti žinutę vaistininkui, paaiškinimą, ką papildomai reikėtų perduoti pacientui. Yra buvę atvejų, kai gydytojas geranoriškai parašo savo telefono numerį ir prierašą, kad jis naudojasi sistema pirmą kartą, ir iš anksto atsiprašo, jeigu užpildė receptą netinkamai. Tuomet mūsų specialistai susisiekia su gydytojais telefonu ir nuramina, o ir padrąsina dažniau rašyti šio tipo receptus“, - sako „Eurovaistinės“ atstovė.

Dažniausiai elektroniniai receptai išrašomi Vilniuje, Kaune, Jonavoje, Kretingoje ir Lentvaryje. Po kelias dešimtis elektroninių receptų priimta Rudaminoje, Kelmėje, Šilutėje, Utenoje ir Dauguose.

Laura BIELSKĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode