Sprogimas

Odontologijos kabinetai duris galės atverti, kai bus tinkamai pasiruošę

Jau nuo ateinančio pirmadienio, t. y. gegužės 18 d., leista teikti tas odontologijos paslaugas, kurios, paskelbus karantiną, buvo draudžiamos. Tai reiškia, kad pacientai galės gauti visas planines procedūras, o ne tik skubią odontologinę pagalbą, kai jaučiamas ūmus skausmas, tiek poliklinikose, tiek privačiuose kabinetuose, tiek ligoninėse. Tiesa, visos įstaigos, prieš atsidarydamos, turi parengti planus, kaip organizuos darbą, ir juose numatyti viską, kas būtina, norint užtikrinti ir pacientų, ir personalo saugumą.

Tokia tvarka numatyta sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo sprendimuose.

Poliklinikos, privatūs kabinetai, teikiantys odontologijos paslaugas

Visos poliklinikos ir visi privatūs kabinetai planinį darbą gali atnaujinti nuo gegužės 18 d., tačiau pirmiausia, konsultuodamiesi su infekcijų kontrolės arba Higienos instituto (HI) specialistais, turi parengti ir patvirtinti paslaugų atnaujinimo planą, kurį privalo pateikti Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC).

Kiekviena poliklinika savo plane turi pagal savo infrastruktūrą apskaičiuoti maksimalų galimą priimti pacientų skaičių per dieną, konsultacijoms ir procedūroms reikalingų kabinetų skaičių, numatyti jų užimtumo ir dezinfekcijos tvarką. Taip pat plane turi būti numatyti detalūs įstaigos ir personalo veiksmai, jei gydymo įstaigoje būtų identifikuotas koronoviruso infekcijos atvejis.

Numatoma, kad gydymo paslaugas turi teikti minimalus, būtinas paslaugai suteikti specialistų skaičius. Keliose gydymo įstaigose dirbantis medikas, vengiant kryžminės taršos, visur, kur turi tiesioginį kontaktą, dirba ciklais. Svarbu ir tai, kad patikslinta, kas laikoma darbu ciklais, t. y. nepertraukiamas nustatytų mėnesio valandų skaičiaus darbas vienoje įstaigoje. Taip pat darbuotojai privalo naudoti asmeninės apsaugos priemones, atsižvelgiant į saugumo lygius.

Ligoninės, teikiančios odontologijos paslaugas

Ligoninės, teikiančios odontologijos paslaugas, galės pradėti dirbti tik susiderinusios planą su įstaigos infekcijų kontrolės specialistu, o kur jo nėra – konsultuojantis su HI, taip pat koronavirusinės infekcijos klasteriui priklausančios ligoninės planą turės derins COVID-19 paslaugų teikimą organizuojančia regiono įstaiga. Suderintą planą turės patvirtinti įstaigos vadovas ir tuomet jį pateikti NVSC specialistams.

Plane turi būti apibrėžta tvarka, kaip teikti paslaugas didelės ir mažos rizikos grupėms priskiriamiems pacientams, kaip atskirti karščiuojančių ir nekarščiuojančių pacientų srautų srautus, numatyta, kaip valdyti srautus, kad būtų maksimaliai sumažinta pacientų tarpusavio kontakto galimybė.

Be to, plane turi būti įtvirtinta ir personalo darbo organizavimo tvarka. Numatyta, kad siekiant užtikrinti tinkamą infekcijų kontrolės laikymąsi, personalo pamainos turėtų būti suformuojamos taip, kad atskiroms pacientų grupėms paslaugas teiktų tik tos pačios personalo komandos, o pačių skirtingų komandų darbuotojų tarpusavio kontaktas būtų griežtai ribojimas.

Taip pat turi būti atsisakoma visų nebūtinų tiesioginių, t. y. kontaktinių, konsultacijų, bendrų vizitavimų ir kitų susibūrimų.

Plane turėtų būti nustatytos priemonės, kaip bus elgiamasi, jei plis virusas įstaigose, kai darbuotojai dirba keliose darbo vietose, t. y. darbo vietų deklaravimas, darbo organizavimas ciklais ir kita. Taip pat turi būti numatyta, kaip apsaugos priemonės pagal saugumo lygius bus skiriamos darbuotojams ir pacientams.

Visuomenės informavimo grupės (VIG) informacija

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode