Sprogimas

Savivaldybėms nurodyta paskelbti gripo epidemijas

Šeimos gydytojai galės greičiau, nuotoliniu būdu, pacientams išduoti nedarbingumo pažymėjimus, savivaldybėms, esant reikalui, bus lengviau riboti ugdymo įstaigų darbą, taikyti kitas infekcijos prevencijos priemones. Tai bus galima padaryti dėl sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo Aurelijaus Verygos sprendimu paskelbtos gripo epidemijos.

„Sprendimas paskelbti savivaldybėse gripo epidemiją įjungia kai kuriuos prevencinius mechanizmus. Tai reiškia, kad galime lanksčiau teikti sveikatos priežiūros paslaugas, organizuoti sveikatos priežiūros ir ugdymo įstaigų darbą. Kalbant apie gyventojus – galioja tos pačios rekomendacijos, tai yra, plauti rankas, vengti masinių susibūrimų, laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo“, – sako ministras A. Veryga.

Esant poreikiui, gripo epidemijos metu savivaldybės turėtų užtikrinti asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais, pagal poreikį ilginti savo darbo laiką, kuo daugiau karščiuojančių pacientų turi būti lankomi namuose, o nedarbingumo pažymėjimai gripo simptomais besiskundžiantiems pacientams turi būti išduodami nuotoliniu būdu, t. y., šiems pacientams nereikia vykti pas šeimos gydytojus.

Siekiant apsaugoti ligoninėse gydomus pacientus, paskelbus gripo epidemiją gali būti ribojamas pacientų lankymas, taip pat, prireikus – atšaukiamos planinės operacijos, perskirstomi gydymo įstaigų veiklos prioritetai.

Paskelbus gripo epidemiją savivaldybėse, esant reikalui, taip pat gali būti uždaromos ugdymo įstaigos. Tokiu atveju tėvams, kurie neturi su kuo palikti vaikų, gali būti išduodami nedarbingumo pažymėjimai.

Gripo epidemijos paskelbimą, siekiant pasitelkti papildomas priemones naujojo koronaviruso (COVID-19) prevencijai, rekomenduoja ir Pasaulio sveikatos organizacija bei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode