Sprogimas

A. Veryga registravo pataisas, kad liktų galioti pigiausio pirmojo paskyrimo vaisto tvarka

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga praneša registravęs projektus dėl pigiausio kompensuojamo vaistinio preparato paskiriant jį pirmą kartą.

Farmacijos ir Sveikatos draudimo įstatymų pataisas A. Veryga registravo po Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo (LVAT) sprendimo, kuriuo nuo sausio panaikinama „pirmojo paskyrimo“ tvarka.

LVAT spalį konstatavo, kad ministras viršijo savo kompetenciją nustatydamas, jog apdraustajam pagal elektroninį receptą su žyma „Pirmas paskyrimas“ turi būti išduotas pigiausias kompensuojamasis vaistinis preparatas.

Jei apdraustasis ar jo atstovas atsisako įsigyti pigiausią kompensuojamąjį vaistinį preparatą, kito kompensuojamojo vaistinio preparato įsigijimo išlaidos jam visiškai nekompensuojamos.

Teismo sprendimu, neteisėtomis pripažintos ministro įsakymų dalys galios neteks paskutinę šių metų dieną.

Pasak A. Verygos, teismas netinkama pripažino procedūrą, kaip buvo patvirtinta tokia tvarka, o ne patį principą, todėl teikia projektus, jog dabar ministro įsakymu nustatyta tvarka būtų įteisinta įstatymų pataisomis.

Pataisas su Seimo kolegomis teikiantis A. Veryga tvirtina, kad valstybei skatinant rinktis „ekonomiškiausią to paties efektyvumo vaistą“ siekiama, jog pacientai reikiamus vaistus galėtų įsigyti mažesnėmis kainomis.

„Jau ne pirmus metus mūsų diegiamos naujovės yra labai svarbios, nes jos leidžia taupyti ne tik pacientų pinigus ir jiems įsigyti reikiamus vaistus pigiau. Jos leidžia taupyti ir valstybei“, – Sveikatos apsaugos ministerijos pranešime cituojamas ministras A. Veryga.

A. Verygos teigimu, kaip ir iki šiol, dėl konkrečių vaistų skyrimo pacientui, kai netinka anksčiau paskirti ir naudojami, galės spręsti gydytojų konsultacinė komisija.

Nuo liepos įsigaliojusi tvarka numato, kad pacientui pirmą kartą arba po pertraukos paskyrus kompensuojamą vaistą, jam vaistinėje turi būti parduodamas pigiausias kompensuojamas vaistas. Du Seimo konservatoriai šią tvarką apskundė teismui.

Sveikatos apsaugos ministras laikosi pozicijos, kad tokia tvarka padės pacientams sutaupyti, skatins konkurenciją tarp vaistų gamintojų ir sumažins medikamentų kainas.

Tvarką kritikuoja kai kurie pacientų organizacijų atstovai ir medikai. Anot jų, taip pacientams ribojama galimybė rinktis, o kai kurie pigiausi vaistai neužtikrina kokybiško ir efektyvaus gydymo.

Autorius: Milena Andrukaitytė

Vilnius, lapkričio 26 d. (BNS).

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo draudžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode