Parama dėkojame




Sprogimas

Chlorella prieš Spiruliną: kuris melsvadumblis naudingesnis sveikatai?

Kalbant apie mikrodumblius, dažnai atrodo, kad tai yra kažkas, į ką žiūrime pro mikroskopą biologijos pamokose arba dideli žalių gleivių debesys vandens telkiniuose, prie kurių nesmagiai liečiamės maudydamiesi ežere. Nors dažniausiai apie juos negalvojame, jie yra nepakartojami organizmai, naudojantys šviesą, anglies dioksidą ir mineralinį vandenį ir taip palaikantys savo gyvenimo trukmę bei intensyviai besidauginantys. Iš esmės tai yra mitybiškai pilnavertiški mikroorganizmai, palaikantys energijos apykaitos sistemą.

 

Daugybėje pasaulio šalių, skirtingos dumblių rūšys yra vertinamos kaip nepakeičiami superproduktai ir vartojamos kartu su tortilijomis ar grūdais bei daržovėmis. Ir vis tikšių mikrodumblių aprašymai, moksliniai pavadinimai ir ryškiai žalia spalva vartotojams gali būti kiek atgrasantys. Kai rinkoje yra prieinama tiek daug dumblių papildų, kuriuos pasirinkti? Apžvelkime šiandien populiariausias mikrodumblių rūšis – Chlorellą ir Spiruliną, tam, kad papildų pasirinkimas taptų nors kiek paprastesnis.

Spirulina 

 

Spirulina yra artima Chlorellos giminaitė, susijusi ir su kitomis jūros “daržovėmis”, tokiomis kaip rusvadumbliai ir raudondumbliai. Vis tik, Spirulina yra priskiriama melsvadumbliams, kas reiškia, kad šis organizmas nėra tikras dumblis, o ciano bakterija. Ši išskirtinė klasifikacija Spirulinai suteikta dėl jos genetinės medžiagos, kuriai nebūdingas membrana apribotas ląstelės branduolys, tačiau būdingas saulės energijos naudojimas, kaip kad ir kitiems augalams. Natūraliai augantis šarminiuose Meksikos ir Afrikos gėluose vandens telkiniuose, šis organizmas sparčiai išplito visame pasaulyje dėl savo ypatingų savybių ir teigiamo poveikio sveikatai.Pagrindinės savybės dėl ko ji taip vertinama:

  • Lengvai virškinama –kadangi spirulinos ląstelės sienelė sudaryta iš mukopolisacharidų, o ne nevirškinamos celiuliozės, ji yra lengvai suskaidoma žmogaus virškinamajame trakte. Todėl ląstelės viduje sukaupti mikroelementai ir maistinės medžiagos yra efektyviai įsisavinamos ir naudojamos organizmo.
  • Praturtinta baltymais ir vitaminu B12 –kiek daugiau nei Chlorella (ją sudaro apie 50% baltymų), Spirulina yra sudaryta iš 70% baltymų biomasės. Dažnai vartojama asmenų, kurių mityboje yra nepakankamas kiekis mėsos, Spirulina vienas iš nedaugelio vertingų augalinių vitamino B12 šaltinių. O dėka lengvai virškinamos sienelės, ląstelėje esantys baltymai yra lengvai įsisavinami ir suskaidomi iki aminorūgščių, kurias organizmas gali iškart naudoti savo reikmėms.
  • Turi didelį kiekį gama linoleno rūgšties – nedaugelis maisto produktų turi šios vertingos omega-6 riebalų rūgšties, itin svarbios normaliai smegenų veiklai, reprodukcinei sistemai, organizmo augimui ir vystymuisi, odai ir plaukų augimui, kaulų sveikatai bei metabolizmo palaikymui. Nors dažniausiai ši rūgštis yra vartojama linoleno rūgšties pavidalu, o tuomet organizme verčiama į GLA, tačiau Spirulinoje esanti gama linoleno rūgštis nereikalauja papildomų reakcijų ir gali būti kaip mat efektyviai panaudota organizme.
  • Unikalus fitochemikalas – fikocianinas –šis unikalus fitochemikalas yra pigmentas, suteikiantis Spirulinai jai būdingą mėlyną atspalvį. Fikocianinas yra būdingas tik Spirulinai, o moksliniais tyrimais įrodyta, kad žmogaus organizme jis padeda palaikyti normalią smegenų, širdies ir kraujagyslių sistemos veiklą, stiprina imuninę sistemą ir padeda kaulų čiulpams gaminti kraujo kūnelius. Žinduolių organizmuose fikocianinas ir verčiamas į fikocianorubiną – antioksidantą, svarbų saugant audinius nuo kenksmingo laisvųjų radikalų poveikio.

Chlorella

 

Chlorella yra vienaląsčių gėlavandenių dumblių gentis, kuriai priklauso organizmai, kaip gyvybės forma Žemėje egzistuojantys jau apie milijardą metų. Šie vienaląsčiai mikroorganizmai yra daugiausiai sudaryti iš chlorofilo pigmentų. Gebantys per 12 valandų pasidalinti net 4 kartus, šie organizmai yra pastovus maisto šaltinis, kuriame yra gausu svarbiausių mikroelementų ir baltymų, daugumai gyvūnų ir kitų organizmų. Kadangi Chlorellos ląstelių sienelių žmogaus organizmas nesugeba savarankiškai suvirškinti, jos yra mechaniškai suardomos pasitelkiant į pagalbą garso bangas, švelnų trynimą ar malimą, gaminat žmogaus lengvai įsisavinamus maisto papildus. Ląstelės viduje slepiasi gausybė unikalių ir vertingų maisto medžiagų, suteikiančių daugybę privalumų sveikatai:

  • Detoksikuojantis chlorofilas – sudaro apie 7% chlorella biomasės; šis pigmentas yra efektyvus organizmą valantis ingredientas. Chlorofilas yra plačiai ištirtas ir yra žinoma, kad jis padeda organizmui apdoroti deguonį, įsisavinti svarbiausias maisto medžiagas ir skatina augimą bei įvairių audinių regeneraciją.
  • Efektyvi sunkiųjų metalų ir pesticidų detoksikaciją – Chlorella yra efektyvus detoksikacijos agentas, gebantis stipriai surišti tokius sunkiuosius metalus kaip kadmis, uranas, gyvsidabris ir netgi radioaktyvias medžiagas, bei skatinantis jų šalinimą iš organizmo. Tyrimai rodo, kad chlorella pasižymi unikaliu gebėjimu ne tik padėti pašalinti organizme susikaupusius toksinus, bet ir stiprinti imuninę sistemą ir jos atsaką į kenksmingas medžiagas. Dėl šių savybių Chlorellos papildai yra plačiai naudojami populiacijose, kurioms nėra prieinamas švarus vanduo ir egzistuoja didelis aplinkos užterštumas.
  • Itin turtinga nukleorūgštimis – Chlorellos sudėtyje yra didelis kiekis nukleorūgščių, svarbiausių DNR ir RNR sudedamųjų medžiagų, saugančių organizmo ląsteles bei dalyvaujančių energijos apykaitoje.
  • Puikus beta-karoteno šaltinis – beta-karotenas yra efektyvus antioksidantas, padedantis sumažinti kenksmingą laisvųjų radikalų poveikį ir oksidacinio streso poveikį. Šis riebaluose tirpus provitaminas, taip pat prisideda prie normalios reprodukcinės sistemos veiklos bei akių ir odos būklės palaikymo.
  • Gerina žarnyno veiklą – Chlorella stimuliuoja gerųjų aerobinių bakterijų augimą, kas yra labai svarbu normaliai žarnyno veiklai palaikyti. Chlorellos ląstelių sienelės padeda nukenksminti į žarnyną patekusius toksinus, taip atkuria normalų pH ir padeda palaikyti normalią peristaltiką.

Kuriuos melsvadumblių papildus rinktis?

 

Kaip jau pastebėjote, Chlorellai ir Spirulinai yra būdingos ganėtinai panašios savybės, tačiau egzistuoja ir tik kiekviena rūšiai unikalios teigiamosios savybės. Tiesa yra ta, kad šiems mikrodumbliams yra būdingas skirtingas ląstelėse esantis maisto medžiagų derinys, todėl dažnai žmonėms yra rekomenduojama šių organizmų papildus vartoti kartu, kad būtų jaučiamas dar stipresnis poveikis. Maisto papildus su Spirulina ir Chlorella kaip ir kitus sveikatingumo produktus galite įsigyti GERA KARMA elektroninėje parduotuvėje.

Reikėtų nepamiršti, kad dažnai maisto papildų gamyba remiasi į aukštesnes pajamas turinčių žmonių vartojimo poreikius, todėl svarbu atkreipti dėmesį, kad papildai būtų gaminami tik iš gėlavandenių augalų ir švarių ingredientų, nes tik tuomet organizmas bus pajėgus įsisavinti maksimalų kiekį naudingųjų medžiagų ir jas atitinkamai panaudoti.

19-90

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode