Sprogimas

Odą per atostogas būtina saugoti ne tik nuo saulės

„Svarbu, kad kelionių metu kiekvienas, net ir pats menkiausias odos pažeidimas, būtų gerai dezinfekuojamas“, – perspėja LRT TELEVIZIJOS laidoje „Labas rytas“ viešėjusi gydytoja dermatovenerologė dr. Jūratė Garbaravičienė ir tikina, kad esant prastesnėms higienos sąlygoms per atostogas padidėja rizika užsikrėsti įvairiomis odos ligomis.

Anot gydytojos, paprastai lėtinėmis odos ligomis sergantys pacientai iš anksto pasiruošia galimiems odos pokyčiams ir ligos paūmėjimams atostogų metu, tačiau tokiomis ligomis nesergantys asmenys pas gydytojus suskumba apsilankyti pajutę netikėtus simptomus, tokius kaip odos niežulys ar bėrimas.

Paprastai keliaujant higenos sąlygos būna prastesnės, o pakitęs klimatas, augmenija ir gyvūnija tampa puikia terpe vešėti odos ligoms.

Pavyzdžiui, anksčiau daugiausia medicinos vadovėliuose minima užkrečiama odos liga leišmaniozė, kurios pernešėjai yra moskitai, šiuo metu plinta būtent dėl didėjančio turizmo, žmonių migracijos ir klimato kaitos, sako gydytoja J. Garbaravičienė.

Kasmet pasaulyje užfiksuojami 1–2 mln. naujų odos leišmaniozės atvejų. Pradiniai šios ligos bėrimai atsiranda praėjus tik kelioms savaitėms ar net mėnesiams po vabzdžio įkandimo, todėl pacientas neretai net gali pamiršti apie praėjusioje kelionėje jam įgėlusį moskitą.

Atostogų metu viso kūno srityje atsirandantys bėrimai gali būti tymų, raudoniukės ar vėjauraupių infekcijos požymis. Gerklės skausmas, karščiavimas ir delnų bei padų srityje atsiradusios skausmingos pūslelės gali pranešti apie virusinę rankų ir kojų odos ligą.

Gydytoja J. Garbaravičienė pabrėžia, kad kiekvienas odos paviršiaus pažeidimas atveria kelią galimai odos infekcijai, todėl per keliones būtina labai kruopščiai dezinfekuoti bet kokį odos įbrėžimą. Odos infekcija gali sukelti pūlinius, toksinio šoko ar nuplikytos odos sindromus, kurie gali būti pavojingi gyvybei.

Nors dažnas atostogų neįsivaizduoja be maudynių, vertėtų nepamiršti, kad vandenyje gausu bakterijų ir virusų. Maudymasis stovinčio vandens telkiniuose gali sukelti vadinamąjį „plaukiko niežulį“.

Tai – parazitinė odos liga, pasireiškianti jau besimaudant. Pradžioje žmogus pajunta niežėjimą, kuris per porą valandų atslūgsta, tačiau kitą dieną vėl suintensyvėja, odą ima berti. Tokiu atveju gydytoja pataria naudoti odą raminančias priemones ir jokiu būdu nesikasyti.

Paplūdimyje pavojus užsikrėsti odos ligomis tyko ne tik vandenyje, bet ir smėlyje. Iš šiltųjų kraštų atostogautojai vis dažniau grįžta pasigavę parazitinę kirmėlinę odos infekciją, kuria užsikrečiama sėdint ar gulint ant drėgno smėlio. Pradžioje liga pasireiškia kontakto vietose, t.y. pėdų ir sėdmenų srityse.

Laimei, ši liga lengvai diagnozuojama, nes turi gana tipišką vaizdą, primenantį po odos paviršių besiraizgantį siūlą.

Odos ligų ir infekcijų šaltiniu gali būti ir įvairūs gyvūnai. Juos glostyti mėgstantys vaikai dažnai iš šiltųjų kraštų grįžta užsikrėtę odos grybeliu. Grybelio bėrimai plinta pamažu ir tampa pastebimi praėjus kelioms savaitėms po atostogų. Kontaktas su įvairių rūšių medūzomis gali sukelti alerginį dermatitą.

Tokiu atveju pirmajai pagalbai gydytoja J. Garbaravičienė siūlo naudoti vėsius, actu suvilgytus kompresus. Įvairias fotoalergines reakcijas gali sukelti vaistai, kontaktas su tam tikrais augalais.

Gydytoja įspėja apie dar vieną dažną odos ligą, kurią paprastai pasigauna Turkijoje ar kitose Azijos šalyse viešintys atostogautojai, nutarę pasipuošti vadinamosiomis „henna“ tatuiruotėmis. Šios procedūros metu naudojamas labai stiprus alergenas, kuris Europos Sąjungoje yra uždraustas, ir patekęs į odą gali sukelti labai audringą reakciją.

Siekiant apsisaugoti nuo užkrečiamų odos ligų, gydytoja rekomenduoja prieš sėdant ant smėlio ar gulto pasitiesti rankšluostį, paplūdimyje avėti batus ar šlepetes. Nuo vabzdžių įkandimų apsisaugoti padės laisvesni rūbai, tinkleliai nuo vabzdžių, specialūs repelentai.

Gydytoja J. Garbaravičienė pastebi, kad mažiau vabzdžių pasitaiko vėsinamose patalpose, kadangi jie nėra linkę skristi į žemesnės temperatūros patalpą. Jei nutiko taip, kad oda vienokiu ar kitokiu būdu buvo pažeista, būtina tą vietą kruopščiai dezinfekuoti, o pajutus nemalonius simptomus reikėtų kreiptis į gydytoją.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode