Sprogimas

Tuberkuliozės gydymas Lietuvoje atitiks tarptautinius standartus

Tuberkuliozė, kuri yra viena iš dešimties pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje, nuo šiol Lietuvoje bus diagnozuojama taikant pažangiausius metodus. Jie, pacientui kreipusis į gydymo įstaigą, leis ligą nustatyti ir gydymą pradėti dar tą pačią dieną. Savo ruožtu, gydytojai kovai su liga galės skirti absoliučiai visus efektyviausius vaistus, kuriuos naujausiomis rekomendacijomis patvirtino Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).

Tokie pakeitimai numatyti sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos patvirtintame apraše.

Anot ministro A. Verygos, tuberkuliozė yra viena labiausiai paplitusių infekcijų pasaulyje. Tuo metu, Lietuva pagal šios infekcinės ligos paplitimą yra tarp pirmaujančių Europos Sąjungoje (ES), todėl kovai su ja turi būti metamos išskirtinės pajėgos.

„Negailestinga statistika, kai Lietuvoje nuo tuberkuliozės kas penktą dieną miršta žmogus, rodo problemos mastą, tad padėtis turi keistis iš esmės. Tam numatėme, kad greitąjį molekulinį genetinį tyrimą finansuosime Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, ko iki šiol nedarėme. Taip užtikrinsime, kad jis bus atliekamas visiems pacientams, kai tam yra indikacijų. Taip pat PSDF lėšomis įsigysime vaistus, kurie iki šiol Lietuvos pacientams negalėjo būti skiriami“, – sako A. Veryga.

Ministro teigimu, šios kompleksinės priemonės, apraše nustatytos gydymo schemos atitinka pačias naujausias PSO rekomendacijas. Tai leis užtikrinti, kad Lietuvoje tuberkuliozės gydymas niekuo nesiskirs nuo taikomo kitose šalyse.

Apraše numatyta, kad, atliekant greitąjį molekulinį genetinį tyrimą, ne tik bus patvirtinama, ar pacientas serga, bet ir iš karto įvertinama, kokia yra ligos forma, t. y., vaistams jautri ar atspari. Taip iškart gydytojai pacientui galės skirti jo atvejui gydyti tinkamus vaistus. Paprastai tariant, efektyvus gydymas vaistais bus pradėtas taikyti nedelsiant, kas, tikėtina, svariai pagerins gydymo rezultatus.

Patvirtinus tuberkuliozės diagnozę, pacientas bus siunčiamas į gydymo įstaigą. Atsižvelgus į kiekvieną individualų atvejį, bus sprendžiama, ar pacientui reikalingas stacionarinis gydymas ar jam pagalba gali būti teikiama ambulatoriškai.

Apraše nurodytos naujovės įsigalios dar šiemet – lapkričio 1-ąją dieną. Vaistais, kurių iki šiol Lietuvoje medikai pacientams negalėjo skirti, Valstybinė ligonių kasa (VLK) gydymo įstaigas įpareigota aprūpinti iki kitų metų balandžio 1-osios.

Tuberkuliozė – tai infekcinė liga, pažeidžianti įvairius organus. Tinkamai negydant, gali išsivystyti aktyvi tuberkuliozės forma, kuria susirgus mirtingumas siekia apie 50 proc. Pagrindinis infekcijos šaltinis – žmogus, sergantis atvira plaučių tuberkuliozės forma, ligos sukėlėjai plinta per orą – kalbant, kosint ar čiaudint.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode