Parama dėkojame




Sveikuoliški kokteiliai neturėtų tapti kalorijų bomba: juos gaminant galioja pora taisyklių

Jei ryte neturite laiko gaminti pusryčių, tačiau norite energijos visai dienai – pasigaminkite sveikuoliškų kokteilių, dar vadinamų glotnučiais. Nors dažnas esame įpratę į juos pilti pieno, dietologai siūlo pakeisti jį kuo nors kitu, pavyzdžiui, vandeniu. Taip pat nesiūloma remtis tik savo vaizduote.

Dažnam atrodo, kad sveikuoliški kokteiliai – vaizduotės reikalas. Galima sudėti kokius tik norime ingredientus ir turėsime energijos užtaisą visai dienai.

Tačiau mitybos specialistė Jessica Levinson moterų žurnalui „Women‘s Health“ sako, kad vis dėlto geriausia kokteilius gaminti atsižvelgiant į tam tikrus principus.

„Gaminti pradėkite nuo baltymų, maždaug 30 g. Tačiau nenaudokite pieno ar lieso jogurto, verčiau rinkitės kefyrą, graikinį jogurtą ar sojų pieną“, – sako ji. Glotnučiai gali būti gaminami ir su mineraliniu vandeniu. Specialistė taip pat priduria, kad jei naudojate vandenį, kokteilį papildykite sveikaisiais riebalais, pavyzdžiui, siek tiek avokado.

Dar viena sudėtinė kokteilio dalis – angliavandeniai. „Tačiau naudokite tik vieną angliavandenių turintį produktą, kitaip jūsų kokteilis virs kalorijų bomba. Žmonės neretai deda banano ir avižų ir dar kokį nors vaisių. Reikėtų rinktis – naudokite tik bananą, tik pusę puodelio avižų arba tik kokį nors kitą pasirinktą ingredientą, turtingą angliavandenių“, – pataria specialistė.

Jei nesate didelis daržovių ar žalumynų mėgėjas, sveikuoliški kokteiliai puikus būdas jais papildyti savo racioną.

„Be puikiai visiems žinomų produktų (špinatų ar lapinių kopūstų), kokteiliams tinka ir pomidorai, žiediniai kopūstai, morkos. Taip pat geras pasirinkimas virtas moliūgas ar saldžiosios bulvės, tačiau jei naudojate šiuos produktus, prisiminkite, kad jie turi angliavandenių, tad jei juos naudojate, nedėkite prieš tai minėtų bananų ar avižų“, – primena J. Levinson.

Ji taip pat siūlo į kokteilį įberti žiupsnelį ispaninio šalavijo (chia) sėklų ar linų sėmenų.

Be to, specialistė nerekomenduoja sveikiesiems kokteiliams naudoti saldaus ar lieso jogurto – jame daug cukraus.

Dėl tos pačios priežasties geriau nenaudoti ir sulčių, jas tikrai galite pakeisti vandeniu. O jei jau norite ko nors saldaus ir negalite be to apsieiti, tuomet rinkitės natūralias sultis ir į kokteilį pilkite tik ketvirtadalį nedidelio puodelio. Nenaudokite ir konservuotų vaisių – jie taip pat yra labai saldūs.

Salierai ar neapdoroti burokėliai, riešutai kokteiliams netiks todėl, kad juos labai sunku išplakti.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode