Romas

Agurkai: ir atgaiva, ir nauda organizmui



Šiltuoju metų laiku ant stalo atsiranda daug įvairiausių daržo gėrybių: kiekvienas turi iš ko pasirinkti – ir pagal spalvą, ir pagal skonį, ir pagal naudingąsias savybes. Tačiau viena daržovė jau daug metų neužleidžia lyderių pozicijų. Anot mitybos specialistų, trumpavaisiai agurkai – tiesiog idealus pasirinkimas.
 
Agurkus pataria įtraukti ne tik į meniu             
 
Agurkus daugelis dievina dėl to, kad jų skonis puikiai atgaivina karštą dieną. Šiltuoju metų laiku jie nejučiomis tampa mėgstamu sumuštinių palydovu, salotų pažiba, desertu su medumi ar solo pasirinkimu, kai norisi šio to lengvo ir vėsaus.
 
Maisto ekspertė ir restoranų šefė Aida Matulevičiūtė aiškina, jog agurkuose esantis vanduo yra puikus pasirinkimas, norint karštą vasaros dieną neperkaisti ir palaikyti organizmo skysčių balansą.
 
 „Viename agurke gali būti iki 200 g vandens, todėl mūsų kūnui tai – itin palanki daržovė. Be to, agurkai turi daug skaidulų, mažai cukraus ir visai nedaug kalorijų, todėl ši daržovė itin tinka žmonėms, turintiems antsvorio, ar tiesiog į sveikatą ir maistą žiūrintiems atsakingai“, – tikina A. Matulevičiūtė.
 
Teigiama, jog agurkai savo sudėtyje turi natūralių antioksidantų, kovojančių su širdies ir kraujagyslių ligų rizika, taip pat kaulams būtino vitamino K. Be to, nuo seno žinoma ir agurkų nauda odai, ypač –  veidui. Pavyzdžiui, agurkų griežinėliai padeda sumažinti akių paburkimą, o agurko odele tepama veido oda kur kas greičiau nurimsta, maloniai sudrėksta, sumažėja jos sudirgimas ir patinimas.
 
Vasaros daržovių favoritai
 
Anot A. Matulevičiūtės, jeigu agurkai yra vietos augintojų ar dar geriau –  nuosavo daržo gėrybės, jų odelės lupti nėra būtina. „Paprastai visos naudingosios medžiagos kaupiasi būtent po odele, todėl ją nuskutus, rizikuojame netekti gerųjų agurko savybių. Lupti odelę reikėtų tik tuo atveju, jei pastaroji yra pradėjusi džiūti, turi įtrūkimų ar skylučių, taip pat reikėtų įvertinti ir kokiomis sąlygomis auginti agurkai“,– pataria maisto ekspertė.
 
A. Matulevičiūtė pataria agurkus išbandyti kiek netradiciniuose patiekaluose ir taip atrasti naujus skonius.
 
Alternatyva šaltibarščiams – agurkų šaltsriubė
 
„Agurkų potencialas kur kas didesnis nei tik būti neatskiriama šaltibarščių dalimi. O tiems, kas be jų skonio gyventi vis dėlto negali, tiesiog būtina išmėginti agurkų šaltsriubę. Pastaroji gaminama panašiu principu kaip ir daugelio taip mėgstami šaltibarščiai, tačiau joje nėra burokėlių.
 
Į kefyrą, pasukas ar jogurtą įtarkuokite daug šviežių agurkų, įspauskite keletą skiltelių česnako, pagardinkite ryšulėliu smulkintų krapų, o supylus į dubenėlius, šaltsriubę apibarstykite prieš tai keptuvėje paskrudintomis kedrinėmis pinijomis ir pašlakstykite citrinų sultimis bei papuoškite garšvomis, dilgelėmis, mėta ar baziliku – pasirinkite, kas patinka labiau. Sriubą atvėsinkite šaldytuve ir mėgaukitės tikrai gardžiu skoniu“, – receptu dalijasi A. Matulevičiūtė.
 
Vasaros atradimas – agurkų ledai
 
Reikės:
 

  • 1–2 šviežių trumpavaisių agurkų;
  • 2 vnt. kivių;
  • 1 puodelio kubeliais pjaustyto meliono;
  • 2 valg. šaukšt. citrinos sulčių;
  • ¼ stikinės vandens;
  • 2 valg. šaukšt. cukraus (galima keisti medumi).

 
Gaminimas:
 
Cukrų (medų) išmaišykite su šiltu vandeniu, kol gerai ištirps. Į dubenį dėkite kubeliais supjaustytą agurką, kivius, melioną, supilkite citrinos sultis ir vandenį su ištirpusiu cukrumi (medumi). Elektriniu trintuvu viską sutrinkite iki vientisos masės. Ją atsargiai supilstykite į ledų formeles ir dėkite į kamerą, kad atvėstų ir sustingtų.
 
Sveikasis agurkų kokteilis
 
Reikės:
 

  • 2-4 vnt. trumpavaisių šviežių agurkų;
  • 200 ml graikiško, natūralaus jogurto;
  • saujos smulkintų krapų ir petražolių;
  • 1 arbat. šaukšt. sezamų sėklų;
  • druskos ir pipirų (pagal skonį);
  • grūsto ledo.

 
Gaminimas:
 
Agurkus ir jogurtą suplakite elektriniu trintuvu, gautą kokteilį pagardinkite sezamų sėklomis, druska, pipirais ir smulkintais žalumynais. Sudėkite grūstą ledą ir viską gerai išmaišykite.
 
Šalta agurkų, avokadų ir kokosų pieno sriuba
 
Reikės:
 

  • 250 ml kokosų pieno;
  • 250 ml vandens;
  • 2 vnt. prinokusių avokadų;
  • 300 g šviežių trumpavaisių agurkų;
  • saujos krapų;
  • saujos smulkintos kalendros;
  • saujos smulkintų svogūnų laiškų;
  • druskos ir pipirų pagal skonį;
  • 3 valg. šaukšt. citrinos sulčių.

 
Gaminimas:
 
Avokadus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite kubeliais. Taip pat supjaustykite ir gerai nuplautus agurkus. Viską sudėkite į elektrinį trintuvą, ten pat supilkite ir kokosų pieną su vandeniu bei sutrinkite visus ingredientus iki vientisos masės. Sriubą gardinkite druska ir pipirais pagal savo nuožiūrą, būtinai įpilkite citrinos sultis ir sudėkite mėgstamus žalumynus. Viską gerai išmaišykite ir palikite atvėsti šaldytuve.
 
Skanaus!

Sveikata.lt

Komentuoti

Apsaugos kodas
Atnaujinti

Powered by BaltiCode