Sprogimas

Daktaro Unikausko patarimai pradedantiems praktikuoti protarpinį badavimą

 

Pradžioje gali būti negera – negana to, kad jausite alkį ir pamatę šaldytuvą trokšite jį iššluoti, gali atrodyti, jog ir smegenys ėmė veikti keistai, taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ pasakoja Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. „Tai nereiškia, kad tuoj mirsite. Tai reiškia, kad, jei ištversite, būsite sveikesni“, – sako jis ir dalijasi keletu patarimų, kaip neperlenkti lazdos pradėjus praktikuoti protarpinį badavimą.

„Visi norime gerai jaustis ir turėtų aiškų protą. Labai veiksmingas būdas, kuris padės tai pasiekti – protarpinis badavimas. Šis būdas neturi nieko bendra su badavimu, kalorijomis ar savęs alinimu“, – kalba gydytojas.

Pasak jo, taikant šį mitybos principą paprasčiausiai sutrumpinamas valgymo laikotarpis, užuot tolygiai maitinusis visą dieną: tai gydo kūną ir smegenis, suteikia daugiau energijos, mintis padaro aiškesnes.

„Beveik visi tyrėjai be išimčių sutaria, kad protarpinis badavimas – nepaprastai veiksmingas visomis prasmėmis, įskaitant mūsų sveikatą“, – tikina medikas.

Patarimai pradedantiems praktikuoti protarpinį badavimą

1. Adaptacijos periodu nebūkite sau itin griežti

Žmogus, nusprendęs laikytis šio mitybos principo, pradžioje nesijaus gerai – pasak mediko, vienam tai gali trukti keletą dieną, o kitam – net kelias savaites. Dėl to daktaras Unikauskas ragina nebūti sau itin griežtiems.

Jo teigimu, pradžioje gali atrodyti, kad smegenys veikia keistai, jausite alkį, norėsis pripulti prie šaldytuvo ir suvalgyti viską, ką ten rasite: „Pirmos dienos gali būti problemiškos, bet tai nereiškia, kad jūs tuoj mirsite. Tai reiškia, kad, jei ištversite, būsite sveikesni.“

Taip pat A. Unikauskas pažymi – protarpinio badavimo principų nebūtina laikytis kiekvieną dieną. Anot jo, jeigu planuojama šeimos šventė, kažkur reikės eiti ar nusimato, jog diena bus neįprasta, vieną ar dvi dienas galima netaikyti protarpinio badavimo principų.

2. Nevalgymo laiką ilginkite palaipsniui

Daktaras perspėja, kad nevalgymo periodą reikia ilginti palaipsniui ir taip pripratinti savo organizmą prie naujo mitybos būdo.

„Pradėkite nuo 12 valandų. Po kelių dienų jau nesunkiai galėsite nevalgyti 14 valandų, o optimaliausias nevalgymo laikas daugumai žmonių – 16 valandų“, – sako jis.

3. Nevalgymo valandomis – jokio maisto

Daktaro Unikausko teigimu, nevalgymo periodu negalima nieko valgyti – net „nekaltų“ salotų: „Didžiulė klaida, kai žmonės nusprendžia, kad sausainio suvalgymas nėra valgymas. Tai yra valgymas.“

Pasak jo, nevalgymo periodu galima gerti tik vandenį, o jeigu labai norisi, galima išgerti puodelį kavos ar arbatos, tačiau be cukraus ir pieno. „Kai kas sako, kad galima išgerti kaulų sultinio, bet aš teoriškai nesutikčiau“, – kalba jis.

Taikant protarpinį badavimą organizme mažėja insulino kiekis, o vanduo – vienintelė biologinė medžiaga, į kurią kasa nereaguoja, t. y. išgėrus vandens organizmas insulino neišskiria. Kavos arba arbatos puodelis insulino išskiria minimaliai.

4. Pradžioje treniruotės neturi būti labai intensyvios

Žmonės yra maksimalistai – pradeda laikytis protarpinio badavimo, greitai pasijunta geriau ir nusprendžia dar ir pradėti intensyviai treniruotis. Tačiau, anot daktaro, pradėjus taikyti protarpinį badavimą, organizmui reikia laiko suprasti, jog energijai jis gali naudoti ne gliukozę, o vidinius riebalus – tai gali trukti iki kelių savaičių.

Jo teigimu, dauguma specialistų sako, jog geriausias laikas sportuoti taikant protarpinį badavimą – valanda prieš pirmąjį valgymą.

5. Nepersivalgykite ir kramtykite

Jūsų sistemos, susijusios su virškinimu ir medžiagų pasisavinimu, nurimo, o atėjus laikui valgyti prisikemšate ir priverčiate jas vėl maksimaliai dirbti – tai neveikia ir yra didžiulis stresas organizmui, taip aiškina A. Unikauskas. Dėl to jis ragina atėjus laikui valgyti tai imti daryti pamažu, nepamiršti kruopščiai sukramtyti maisto. Juk to, ko suvalgome per daug, paprasčiausiai nesuvirškiname.

6. Itin svarbi maisto kokybė

Organizmui reikia visų maistinių medžiagų – nereikia galvoti, kad, jeigu laikotės protarpinio badavimo metodo, galite valgyti šlamštmaistį.

Anot gydytojo, bus daug lengviau taikyti šį metodą, jei tuo metu, kai galite valgyti, valgysite kokybišką visavertį maistą. Jei maitindamiesi gausite visko, ko reikia, bus visai nesunku nesimaitinti ilgesnį laiką.

7. Gerkite daug vandens

Pradėję laikytis protarpinio badavimo mitybos principų, tuo metu, kai negalite valgyti, gerkite daug vandens – tai ne tik padės numalšinti alkį, tuo metu mūsų organizmui tiesiog reikia daug vandens.

Tačiau, kiek jo reikia gerti, daktaras Unikauskas griežtai atsakyti neskuba – pasak jo, jeigu jūs dažnai jaučiate poreikį šlapintis, vadinasi, vandens geriate daug, bet jeigu jūsų šlapintis nevaro, vadinasi, vandens jums trūksta.

Vidinėms ląstelių struktūroms gavus užtektinai vandens jos užsidaro – organizmas vandens nebepriima, tada ir pradedame lakstyti į tualetą. Būtent tai, pasak A. Unikausko, yra požymis, nurodantis, jog organizmui vandens pakanka.

Pradėję praktikuoti protarpinį badavimą po kelių dienų pajusite, kad jūsų pilvas pasidarė tuštesnis, lengvesnis, nors veidrodyje to dar ir nematysite – vėliau atsiras daugiau energijos, o galiausiai ims keistis ir kūnas, taip sako daktaras.

Tačiau kai kurie žmonės protarpinio badavimo laikytis negali:

– nėščiosios ir maitinančios moterys,

– sergantys cukriniu diabetu (galima pasitarus su gydytoju),

– jei pašalinta tulžies pūslė (galima pasitarus su gydytoju).

„Protarpinis badavimas šalia nepersivalgymo – pagrindinis metodas sveikatai palaikyti. Pats užaugau mokomas, kad reikia valgyti reguliariai, nuolat, nedaryti pertraukų ir t. t. Tai neveikia. Veiksminga tada, kai duodate laiko organizmui atsigauti“, – aiškina medikas.

Parengė Indrė Česnauskaitė.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode