Sprogimas

Ką daryti užkietėjus viduriams?

 

Vidurių užkietėjimas (obstipacija) – tai tuštinimosi sutrikimas, pasireiškiantis sunkesniu, retu ar nevisišku pasituštinimu. Šis negalavimas yra labai dažnas ir vargina apie 20 % JAV ir Vakarų Europos gyventojų. Moterys vidurių užkietėjimu skundžiasi dažniau nei vyrai, o vyresni nei 60 metų asmenys – dažniau nei jauni žmonės.

Vidurių užkietėjimo priežastis gali būti skydliaukės nepakankamumas, nugaros ar galvos smegenų pažeidimas, nervų ligos bei depresija. Organinės kilmės vidurių užkietėjimą sąlygoja žarnyno navikai, uždegimai ir sąaugos, pooperacinės būklės. Vidurius gali kietinti ilgą laiką vartojami įvairūs vaistai (pavyzdžiui, kalcio ir aliuminio preparatai, kraujo spaudimą mažinančios priemonės).

Vidurių užkietėjimo požymiai. Sunkus tuštinimasis rečiau kaip tris kartus per savaitę, nevisiško išsituštinimo jausmas, tuštinimosi poreikio nebuvimas, kietos išmatos ir mažas jų kiekis. Normali žarnyno veikla turi didelę įtakos bendrai sveikatos būklei. Per mažas skysčių vartojimas arba nepakankamas judėjimas gaubtinėje žarnoje sąlygoja vidurių užkietėjimą, kuriam būdingi šie simptomai: pastovus pilvo pūtimas, skrandžio skausmai ar spazmai, pykinimas; skrandyje jaučiamas dujų kaupimasis, būdingas dažnas atsirauginėjimas; menkas ar sunkus tuštinimasis, išmatų dydžio, konsistencijos pakitimai; nesituštinimas dvi ar daugiau dienų; mažo išmatų kiekio pasišalinimas iš tiesiosios žarnos.

Kaip išsigydyti vidurių užkietėjimą? Tam, kad išvengtume ar sumažintume vidurių užkietėjimo problemas, siūloma daugiau judėti, vartoti skysčių, padauginti kasdieniniame maisto racione produktų, turinčių ląstelienos (šviežių vaisių ir daržovių, sėlenų, grūdų, džiovintų vaisių – datulių, slyvų ir abrikosų).

Sveikata.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode