Sprogimas

Vaistininkė griauna mitus apie sovietinius vaistus: vidurių lašai vėžio neišgydys

„Lenino tabletės“, „adolfas“, „zelionka“, vidurių lašai ar vitamino C žirneliai – nemaža dalis vyresnio amžiaus šalies gyventojų, užėję į vaistinę, vis dar teiraujasi šių sovietmečiu populiarių vaistų, rašoma pranešime spaudai. Pasak vaistininkės Kristinos Vaičaitienės, žmonės taip bando ieškoti jaunystės eliksyro ir tikisi, kad prieš 30 metų padėję vaistai padės ir senatvėje.

„Gintarinės vaistinės“ vaistininkė K. Vaičaitienė teigia, kad priežastys, kodėl žmonės dažnai klysta rinkdamiesi vaistus ar maisto papildus, įvairios. Anot jos, dažniausiai vyresniems žmonėms sovietiniai vaistai kelia nostalgiją, taip pat jie bando sunkiai įsimenamus vaistų pavadinimus supaprastinti, prašydami tam tikrų vaistų, jaučia gėdos jausmą.

Sovietinis šleifas

Pasak vaistininkės, sovietinis šleifas jaučiamas ypač nutikus įvairioms kuriozinėms situacijoms – klientai vis dar vartoja neįprastus, sovietinius pavadinimus ir taip apsunkina tiek savo situaciją, tiek vaistininkų darbą.

„Pavyzdžiui, prašydami „Lenino tablečių“, pasirodo, žmonės turi omenyje sovietmečiu itin populiarius migdomuosius. Laimei, šiandien be recepto migdomųjų jau niekas nebeparduoda. Kiti prašo „adolfo“, suprask, vaistų širdies spaudimui mažinti. Taip pat „zelionkos“ – briliantinės žalumos, kuri anksčiau buvo populiari vėjaraupiams gydyti“, – mintimis dalijasi 35 metų vaistininkės darbo patirtį turinti moteris.

K. Vaičaitienė pažymėjo, kad būna atvejų, kai vyresnio amžiaus žmonės vis dar gėdijasi prašyti tam tikrų vaistų, pavyzdžiui, norėdami įsigyti kontraceptinių priemonių.

„Keista, kai žmonės vis dar jaučiasi nepatogiai prašydami vaistų, maisto papildų ar priemonių, reikalingų jų sveikatai. Būna, kad žmonės visaip bando išsisukti nuo tiesioginio vaisto ar priemonės pavadinimo, susigėsta ir taip, patys to nenorėdami, dar labiau atkreipia į save dėmesį užuot tiesiogiai paprašę, ko jiems reikia. Toks požiūris į savo sveikatą yra sovietinių laikų paveldas“, – pasakoja ji.

Atgal į ateitį

Anot vaistininkės K. Vaičaitienės, vyresnio amžiaus žmonės dažnai naiviai mąsto, kad nuo sunkiausių negalavimų jiems gali padėti vaistai iš jaunystės.

„Bet kokie paprasti vaistukai, pavyzdžiui, vitamino C žirneliai, kurie padėdavo jaunystėje, žmonėms kelia sentimentus. Blogiausia, kad kai kurie žmonės yra įsitikinę, kad tokie vaistai, kaip vidurių lašai, validolis, pelynas ar sidabražolė, gali išgydyti ir vėžį. Per 30 metų vaistų ir maisto papildų asortimentas yra gerokai padidėjęs, o ligų gydymas patobulėjęs“, – sako vaistininkė.

„Padėjo kaimynei, gal padės ir man“

Anot K. Vaičaitienės, frazė „padėjo kaimynei“ yra atėjusi iš sovietmečio, nes vaistų asortimentas ir prieinamumas tuomet buvo ribotas. Tai, sako ji, lėmė situacijas, kai žmonės dalijosi vaistais tarpusavyje.

„Tuomet niekas nesigilindavo ir bet kokiems susirgimams gydyti naudojo antibiotikus, pavyzdžiui, daug kas ir šiandien ateina į vaistinę ir prašo leidžiamo penicilino, motyvuoja, kad padėjo kaimynei. Taip pat tuomet iš viso buvo tik penkių rūšių vitaminų milteliai. Kad būtų kompensuojamas vaistų ir vitaminų trūkumas, kai kurios vaistinės juos gamindavo pačios. Žmonės ilgai laukdavo eilėje, kad tik galėtų jų įsigyti. Nostalgiją vitaminų milteliams kiti jaučia ir šiandien, nes tuomet buvo galima pasirinkti tam tikros grupės vitamino kiekį. Pavyzdžiui, vasarą būdavo populiarūs B1 grupės vitaminai, kurie nuo žmonių neva atbaidydavo uodus“, – pasakoja vaistininkė.

K. Vaičaitienė pažymėjo, kad svarbiausia, jog žmonės neužsiimtų savigyda, o drąsiai klaustų patarimų vaistininkų. Be to, jei vienu metu žmogus vartoja kelis vaistinius preparatus, maisto papildus, kai kuriose Lietuvos vaistinėse nemokamai galima pasitikrinti, ar jie dera tarpusavyje ir nesukels sveikatai neigiamų pasekmių.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode