Sprogimas

Peršalus labai reikalingo vitamino C gausu ne tik vaisiuose

 

Daug kas žino, kad apsisaugoti nuo peršalimo gali padėti česnakas ar arbata su citrina. Iš tiesų yra daugybė maisto produktų, kuriuos valgome kone kasdien, tačiau niekada nesusimąstome, kad, pavyzdžiui, juodasis šokoladas ar alyvuogių aliejus taip pat gali padėti užkirsti kelią peršalimui ar padeda pasveikti susirgus. Svetainėje cheatsheet.com pateikiamas visas sąrašas produktų, kuriuos vartojant rizika peršalti bus mažesnė, o šansai susirgus greičiau pasveikti – didesni.

 

 

1. Česnakas

Tyrimai rodo, kad česnakas gali sušvelninti peršalimo simptomus ir net apsaugoti organizmą nuo ligos dar prieš pasirodant pirmiesiems jos simptomams. Česnakuose yra alicino – medžiagos, kuri veiksmingai stiprina imuninę sistemą ir taip padeda greičiau atsikratyti arba net apskritai išvengti peršalimo simptomų. Esama duomenų, kad tie žmonės, kurie vartoja česnaką, mažiau rizikuoja peršalti, o jei ir sunegaluoja, tai greičiau vėl atsistoja ant kojų.

2. Citrusiniai vaisiai

Citrusiniuose vaisiuose – apelsinuose, greipfrutuose, citrinose – gausu vitamino C. Kad imunitetas būtų stiprus, vitaminas C yra tiesiog būtinas. Taip, jo galima gauti ir vartojant maisto papildus, tačiau nieko negali būti geriau, negu įsisavinti vitaminą C su maistu. Jeigu pajutote, kad jus įkyriai atakuoja virusas, pusryčius pasigardinkite trupučiu greipfruto, priešpiečius – apelsinu. Šios nedidelės gardžios paskatos padės jūsų imuninei sistemai lengviau užkirsti kelią ligai.

3. Raudonosios saldžiosios paprikos

Jei iki šiol galvojote, kad daugiausia vitamino C – citrusiniuose vaisiuose, galvokite iš naujo. Nors siaučiant virusams valgyti citrusinius vaisius iš tikrųjų sveika, turėkite galvoje, kad vienoje saldžiojoje paprikoje šio vitamino yra net trigubai daugiau negu, pavyzdžiui, apelsine. Kad peršalimo simptomai išnyktų kuo greičiau, papuoškite keliais griežinėliais paprikos savo pusrytinį omletą, likusią dalį įsidėkite į dėžutę priešpiečiams. Patikėkite – organizmas jums už tai atsidėkos. Beje, žaliosios paprikos ir čili pipirai – irgi taiklus pasirinkimas.

4. Šilauogės

Šilauogės iš kitų uogų išsiskiria ypač dideliu antioksidantų kiekiu. Antioksidantai – tai tokios medžiagos, kurios padeda organizmui kovoti su įvairiausiais negalavimais, įskaitant peršalimą ir virusų sukeltus simptomus. Šilauogės pasižymi ir antihistamininiu poveikiu, kuris, kaip žinoma, mažina alergijos simptomus, pavyzdžiui, slogą. Šilauogės turtingos skaidulų ir vitamino C. Pažymėtina, kad šiose uogose labai nedaug kalorijų, taigi jų valgyti galima be saiko – ir nesukti galvos.

5. Juodasis šokoladas

Jei vis ieškote priežasties, kodėl jums reikėtų „įsisavinti“ bent gabalėlį šokolado, ir niekaip jos nerandate, šįkart priežastis tikrai yra. Juodajame šokolade yra medžiagos, kuri vadinasi teobrominas. Kaip rašoma svetainėje „Medical Daily“, atlikus tyrimą paaiškėjo, kad tiriamieji, veikiami juodajame šokolade esančio teobromino, jautė ne tokius stiprius peršalimo simptomus. Tyrimo duomenimis, ši medžiaga padeda numalšinti kosulį ir yra net veiksmingesnė už kodeiną. Kad šokoladas duotų naudos, juo nepiktnaudžiaukite: dienos norma neturėtų viršyti 30 gramų. Taip pat svarbu rinktis tik tokį šokoladą, kuriame sausųjų kakavos medžiagų – ne mažiau kaip 70 procentų.

6. Arbata

Jau seniai įrodyta, kad karšti gėrimai, kaip antai arbata, padeda palengvinti peršalimo simptomus. Geriant šiltus gėrimus, ima laisviau funkcionuoti užgulta krūtinė ir sinusai, todėl atsikemša nosis ir pasidaro lengviau atsikosėti. Maža to, šilti gėrimai slopina šaltkrėtį, kuris dažnai kamuoja peršalus. O kadangi arbata – tai iš principo vanduo, gerdami arbatą papildysite organizmą skysčiais ir sudrėkinsite išsausėjusią gerklę.

7. Vištienos sultinys

Peršalus veiksminga ne tik karšta arbata, bet ir kai kurie rimtesni karštieji patiekalai, pavyzdžiui – vištienos sultinys. Tiesą pasakius, vištienos sultinys net veiksmingesnis už arbatą. Vištienos sultinys padeda baltiesiems kraujo kūneliams (leukocitams) grumtis su infekcija ir, kaip rodo tyrimai, pasižymi švelniu uždegimo slopinamuoju poveikiu, padedančiu įveikti peršalimo sukeltą uždegimą. Vis dėlto jei sultinį nuspręsite pirkti konservuotą, turėkite galvoje, kad jame gali būti daugoka druskos.

8. Apelsinų sultys

Jei neturite laiko suvalgyti visą apelsiną, bent išgerkite stiklinę šviežiai spaustų apelsinų sulčių – su jomis gausite kovai su peršalimu labai reikalingo vitamino C. Stiklinėje apelsinų sulčių yra maždaug 165 procentai vitamino C dienos normos, taigi ligai įbauginti jos turėtų pakakti. Pasirinkti gerti sultis pravartu ir tuo atveju, jei nesate didelis apelsinų mėgėjas: nereiks nei lupti, nei kramtyti – greitai išmaukiate, ir viskas.

9. Vištiena

Glaustai apibūdinti baltymų naudą organizmui būtų labai sunku, nes jų nauda – be galo didelė. Tačiau vienas dalykas visiškai aiškus: baltymai padeda organizmui sintetinti antikūnus, kurie paskui kaunasi su infekcija. Jei laikotės negausiai baltymais praturtinto mitybos režimo, gali būti, kad negaluojate dažniau negu kiti. Patarimas jums: pamėginkite valgyti daugiau lieso baltymingo maisto, pavyzdžiui, vištienos. Tai ne tik padės apsisaugoti nuo ligų, bet ir sumažins negaluojant juntamą nuovargį. Jei mėsos nevalgote, baltymų gausite valgydami riešutus ir pupeles.

10. Lapiniai kopūstai

Lapinius kopūstus galima drąsiai vadinti supermaistu. Juose ypač daug maistinių medžiagų, kurių jūsų organizmui žūtbūt reikia. Kai visos organizmo sistemos funkcionuoja sklandžiai, apsisaugoti nuo peršalimo šiek tiek paprasčiau. Lapiniuose kopūstuose gausu vitaminų A ir C – abu jie reikalingi kovojant su bjauriomis infekcijomis. Tiesa, graužti gryną kopūsto lapą gal ir ne itin viliojantis pasiūlymas, todėl bus paprasčiau, jei įmaišysite šios daržovės į savo mėgstamas salotas.

11. Saldžiosios bulvės

Saldžiosiose bulvėse yra cheminės medžiagos, vadinamos beta karotenu (jo taip pat gausu morkose). Ši medžiaga aprūpina organizmą dideliu kiekiu vitamino A. Beta karotenas padeda stiprinti imuninę sistemą ir neleidžia organizme kauptis žalingiems toksinams. Jei vis dėlto nesate saldžiųjų bulvių mėgėjas, gera žinia jums: praktiškai visose oranžinės spalvos daržovėse ir vaisiuose, pradedant morkomis ir baigiant oranžiniais melionais, yra beta karoteno.

12. Laukinė lašiša

Laukinė lašiša – viena vertingiausių sveikatai žuvų. Panašiai kaip vištienoje, laukinėje lašišoje gausu baltymų, padedančių organizmui sintetinti jam taip reikalingus antikūnus. Antikūnai, savo ruožtu, padeda lengviau įveikti bendruosius peršalimo simptomus. Lašiša pasižymi ir uždegimo slopinamuoju poveikiu. O štai išauginta lašiša per daug mėgautis nereikėtų – jos nauda sveikatai labai abejotina. Taigi jei ieškote to, kas jūsų organizmui duotų daugiausia naudos, rinkitės tik laukinę lašišą.

13. Pankoliai

Vos vienoje porcijoje pankolių yra gausybė vitamino C. Tad jei pajutote, kad pradedate negaluoti, nepraleiskite progos pasimėgauti šia daržove. Negana to, kaip rašoma svetainėje „Delish“, pankoliai skatina aktyviau veikti baltuosius kraujo kūnelius, o kadangi organizmui kovoti su įvairiomis infekcijomis padeda būtent baltieji kraujo kūneliai, kuo jie bus aktyvesni, tuo greičiau įveiksite peršalimą.

14. Špinatai

Špinatas – tai dar viena daržovė, kurios organizmui niekada nebūna per daug. Špinatuose gausu pačių įvairiausių maistinių medžiagų, įskaitant antioksidantus, elektrolitus ir visą spektrą vitaminų. Jei savo dietą papildysite špinatais, labai tikėtina, kad pagerės bendra jūsų organizmo būklė, o tai reiškia, kad ir peršalimo sukeltus negalavimus įveikti bus paprasčiau. Didžiausią naudą sveikatai duoda termiškai neapdoroti špinatai, todėl valgykite juos žalius, pavyzdžiui, įmaišę į mėgiamas salotas.

15. Alyvuogių aliejus

Niekas neabejoja, kad alyvuogių aliejus – visokeriopai naudingas. Be kita ko, jis gali padėti kovojant ir su peršalimo ligomis. Tinkamai naudojamas alyvuogių aliejus gali būti puikus vaistas nuo įkyraus kosulio, kuris, deja, yra dažnas peršalimo ligų palydovas. Teigiama, kad pakanka vieno gurkšnelio alyvuogių aliejaus – ir kosulys nurimsta. Iš medaus, citrinų sulčių ir alyvuogių aliejaus galite pasigaminti sirupo, kuris veiksmingai apramins peršinčią gerklę.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode