Sprogimas

Sportas žiemą: kas užgrūdina, suteikia pasitikėjimo ir stiprina ištvermę?

Lietuviai kasmet turi vis geresnes sąlygas užsiimti įvairiomis žiemos pramogomis ir sportu. Šį sezoną džiugina ne tik gražūs žiemiški orai, bet ir viena po kitos miestuose ir miesteliuose atsidarančios čiuožyklos po atviru dangumi bei ledo arenos, rašoma pranešime spaudai. Galimybių žiemos sportui šiandien itin daug – svarbiausia pradėti.

Mokytis čiuožinėti niekada ne vėlu

„Dailusis čiuožimas – naudinga sporto šaka tiek jaunam, tiek suaugusiam“, – neabejoja dailiojo čiuožimo klubo „Sidabrinė pačiūža“ trenerė Miroslava Zacharevič. Anot jos, šis sportas jokios amžiaus ribos neturi, be to, čiuožinėjant tik mėgėjiškai, specialaus fizinio pasirengimo jam ir nereikia. „Visgi, prieš eidami čiuožinėti ant ledo, nepamirškite apšilimo. Kaip ir prieš bet kurią kitą aktyvią treniruotę, pirmiausia turite sušildyti raumenis ir paruošti savo kūną“.

Maloniam čiuožimui itin svarbi ir tinkama apranga bei teisingai parinktos pačiūžos. Prekybos tinklo „Senukai“ specialistas Andrius Danauskas pradedantiesiems rekomenduoja rinktis patogią, judesių nevaržančią aprangą, o pačiūžas –  su dantukais priekyje. Anot specialisto, taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, jog pačiūžų batas būtų kietas, o jų aulas pakankamai aukštas – tuomet sumažėja traumų tikimybė.  A. Danauskas primena, jog prekybos centruose įsigytų pačiūžų iškart galąsti nebūtina – jos jau būna paruoštos naudojimui.

Pasak M. Zacharevič, dailusis čiuožimas ypatingas tuo, kad lavina laikyseną, koordinaciją ir kartu apjungia net kelias sporto šakas – lengvąją atletiką, akrobatiką, choreografiją. „Tokios žiemos pramogos ypač naudingos vaikams. Dailiojo čiuožimo treniruotės užgrūdina, suteikia pasitikėjimo, stiprina ištvermę ir pasitikėjimą savo jėgomis, todėl rekomenduojamos įvairaus amžiaus žmonėms“.

Ledo ritulys – stiprybės ugdymui

Nuo dailiojo čiuožimo populiarumu neatsilieka ir ledo ritulys. Dariaus Kasparaičio ledo ritulio mokyklos vadovo ir trenerio Valdo Škadausko teigimu, šias treniruotes galima pradėti lankyti jau nuo 4 m. Visgi treneris pataria nepamiršti, kad šis sportas reikalauja ypatingo atsargumo ir specialių apsaugos priemonių: „Žaisdami ledo ritulį būtinai dėvėkite galvos šalmą ir kitas apsaugas – taip sumažinsite bet kokią traumų tikimybę“.

Žaisti ledo ritulį mėgsta ir paaugliai, ir suaugusieji. Anot V. Škadausko, pradedantieji turėtų žinoti, kad toks sportas reikalauja daug kantrybės ir fizinės jėgos, tačiau kartu šis žaidimas moko komandinio darbo pagrindų, ugdo lyderio savybes ir suteikia asmeninės stiprybės. Įdomu ir tai, kad gydytojai dažnai rekomenduoja išbandyti ledo ritulį žmonėms, sergantiems astma – fizinis krūvis ir buvimas tyrame, šaltame ore grūdina plaučius ir visą organizmą bei paspartina termoreguliavimo procesus kūne.

Kalbant apie pačiūžų ledo rituliui pasirinkimą, treneris pataria įsigyti manevringas pačiūžas, kurios leis stabiliai jaustis ledo ritulio aikštelėje, mėgautis sportiniu azartu ir smagiu žaidimu: „Atkreipkite dėmesį, kad pačiūžos pavažos būtų pagamintos iš nerūdijančio plieno, o pačiūžų kulnas ir priekis būtų pakietintas – tuomet ant ledo jausitės užtikrintai“.

Pačiūžos – populiari prekė, tačiau ar yra iš ko rinktis?

Žiemos sporto populiarumą didina ne tik palankios oro sąlygos, bet ir tai, jog pačiūžas išsirinkti pagal poreikį šiomis dienomis nėra sudėtinga ir nė nebūtina vykti į specializuotas parduotuves. Tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems skirtų pačiūžų galima įsigyti ir prekybos centruose. A. Danausko teigimu, „Senukų“ prekybos tinkle pačiūžų pardavimai suaktyvėja vos pašalus, o vis didėjantis jų poreikis skatina plėsti asortimentą bei užtikrinti geriausią kainos ir kokybės santykį.

„Turime ir profesionalams, ir mėgėjams tinkamų pačiūžų. Gamintojai – įvairūs, tačiau džiaugiamės galėdami klientams pasiūlyti ir sporto pasaulyje itin vertinamų itališkų pačiūžų modelių“, – asortimentą komentuoja A. Danauskas.

Jis tiek vaikams, tiek suaugusiems rekomenduoja rinktis 1–2 dydžiais nei nešiojami batai didesnes pačiūžas tiek dėl šilumos, tiek dėl patogumo – nepamirškite, kad dėsitės storesnes kojines, tad itin svarbu, kad pačiūžos būtų šiek tiek didesnės ir nespaustų pėdos. „Norintiems sutaupyti siūlome rinktis specialias vaikiškas reguliuojamo dydžio pačiūžas. Jas padidinti galite nuo 30 iki 33 dydžio, arba nuo 34 iki 37 dydžio, tad renkantis šio tipo pačiūžas, naujų pirkti nereikės net kelis sezonus“, – teigia A. Danauskas.

Nusistovėjus šaltiems orams prekybininkai stebi nemenką žiemos prekių pardavimų augimą. Kadangi ši prekių kategorija savyje talpina ir sportą, ir pramogas, paaiškėjo, jog ledo ritulys ir dailusis čiuožimas – ne vienintelės populiarios žiemos sporto pramogos. Pasirodo, lietuviai liko ištikimi ir gilias tradicijas turinčiam rogučių sportui. Vien šią žiemą per gruodžio mėnesį ir sausio mėnesius jų nupirkta 3,5 karto daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais.

„Pirkėjai renkasi ne tik tradicines medines rogutes, bet ir pripučiamas dvivietes ar rogutes kūdikiams. Populiarumo nepraranda ir vairą, stabdžius turinčios rogutės, įvairios čiuožynės. Lietuviai pamažu atranda ir smagiuosius sniego paspirtukus“, – pasakoja A. Danauskas. „Senukų“ specialisto teigimu, naujausiais duomenimis, beveik dvigubai išaugo ir šliuožimo lapų pardavimai. Klientų pirkimo įpročiai rodo, jog žiemos sporto prekės – puikūs pirkiniai visai šeimai, leidžiantys linksmai ir aktyviai praleisti laisvalaikį kartu.

Lrt.lt

Reklama: sportinės kelnės

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode