Sprogimas

Kartais protinius dantis galima palikti, o kartais reikia išrauti – geriau visus kartu ar po vieną?

 

Vieni suaugę žmonės turi keturis protinius dantis, kitiems per visą gyvenimą jie taip ir neišdygsta. Vieniems jie dygsta labai skaudžiai ir vėliau sukelia daug problemų, kitiems šie dantys neatneša jokių problemų. Tačiau nenutyla kalbos – rauti juos ar ne?

Savo žiniomis šiuo klausimus pasidalijo gydytoja odontologė med. dr. Eglė Vindašiūtė-Narbutė.

– Kada įprastai protiniai dantys žmonėms ima dygti?

– Kartais būna, kad žmogus išvis neturi protinių dantų užuomazgų, o kartais būna taip, kad žandikaulis yra pakankamai mažas, jie lieka kaule ir jų niekada nesimato. Kartais dėl tam tikrų priežasčių jie pradeda dygti žmonėms, sulaukusiems ir daugiau nei 20 metų. Šiaip protiniai dantys turėtų pradėti dygti pakankamai vėlai – sulaukus 18 metų ar vėliau, tačiau gali būti, kad jie ir niekada nepasirodys.

– Kokias problemas gali sukelti dygstantys protiniai dantys?

– Tai gali būti nuolatinis skausmas, patinimas ir maudimas. Jei šis procesas vyksta pakankamai ilgai, tai susidaro toks dantenų „kapišonas“ ir jei ten prilenda maisto ar apnašų, tai gali prasidėti uždegimas, nes ten žmogus tiesiog fiziškai negali išsivalyti ir tuomet reikalingas medicininis įsikišimas. Jei žandikaulis yra pakankamai nedidelis ir tiems protiniams dantims fiziškai nebėra vietos, tuomet jie visus dantis pastumia į priekį, tokiu atveju apatiniai dantys gali pradėti „lipti“ vienas ant kito.

– Ar dažnai protiniai dantys dygsta netaisyklingai?

– Sakyčiau, maždaug 90 proc. Jie dažnai dygsta ne toje vietoje, kur reikia, tarkime, nusikreipę į žandą arba liežuvį. Tokiu atveju komplikuojasi dantų išsivalymas ir kramtymas, taip pat ir gydytojui yra daug sunkiau tokį dantį gydyti. Jei tokie dantys pradeda kelti problemų, anksčiau ar vėliau jie yra pašalinami.

– Kai kurie odontologai sako, kad protiniai dantys žmonėms yra nereikalingi ir juos reikia rauti. Kokia jūsų nuomonė?

– Tai labai priklauso nuo klinikinės situacijos. Jeigu žandikaulis yra pakankamai didelis ir visi protiniai dantys yra išdygę ir viršuje, ir apačioje, dažnai būna, kad žmogus su jais puikiai kramto ir dėl kokios nors priežasties jų netekus, pacientai pastebi, kad jiems jų trūksta kramtymui. Jei dantys yra sveiki, taisyklingai stovintys dantų lanke ir nekelia jokių problemų, aš nematau nė vienos priežasties, kodėl juos reikėtų rauti.

Tačiau jei žmogus turi sąkandžio anomalijų, bus taikomas ortodontinis gydymas, yra labai mažas žandikaulis, dantys yra susigrūdę, tai labai dažnai protinius dantis reikia pašalinti tam, kad burnoje būtų galima gauti šiek tiek daugiau vietos kitiems dantims, kurie yra labiau reikalingi. Jei yra atliekama panoraminė ar kompiuterinė nuotrauka, ir yra pamatoma, kad tų dantų pozicija yra netaisyklinga kaule, tada labai dažnai būna, kad jie remiasi į septintą dantį ir pradeda jį tirpdyti kaule. Tokius dalykus yra labai svarbu pamatyti laiku, nes taip gali būti sugadinamas visiškai sveiko danties šaknį. Šaknų atkūrimas ir taisymas šiais laikais vis dar yra neįmanomas. Tuomet viskas baigiasi netik protinio, bet ir šalia esančio danties netekimu.

– Rauti po vieną ar visus iš karto?

– Kaip kas nori pasimėgauti. Jeigu tą aš sau daryčiau dar kartą, aš raučiausi visus iš karto dėl kelių priežasčių: medicina šią procedūrą leidžia atlikti su sedacija (t. y. nereikia gultis į ligoninę); jeigu yra komplikuotas dygimas ir šalinimas, yra skiriami antibiotikai. Jei jie yra skiriami, geriau būtų gerti vieną kartą, o ne keturis ir vieną kartą atkentėti gijimo procesą, o ne keturis. Geriausią variantą Jums parinks Jūsų gydytojas odontologas.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode