Sprogimas

Nedailios kojos gali įspėti apie rimtą ligą

 

Norinčios vasarą puikuotis gražiomis ir sveikomis kojomis pradėti tuo rūpintis turėtų, kai už lango spaudžia šaltukas. Žiema – palankus metas kraujagyslėms bei išsiplėtusioms venoms gydyti. Anot chirurgo flebologo Arūno Grinkevičiaus, po atliktos procedūros vasaros metu saulė ir specialios kojinės gali sukelti didelį diskomfortą.

Neretai sakoma, kad gražios kojos – moters veidas. Ir tai – tiesa. Žinote, kodėl vyrai tirpsta žvelgdami į dailias moters kojas? Jie ir patys to nežino, tačiau lyg užhipnotizuoti žiūri, domisi ir džiaugiasi gražiomis priešingos lyties atstovių kojomis. O viskas todėl, kad kojos – svarbus moters sveikatos rodiklis. Tvirtos, lygios, be defektų kojos rodo, kad jų šeimininkė yra energinga, rūpinasi savo išore bei vidumi.

Apie tai, kaip moterims tinkamai prižiūrėti savo kojas ir kada reikia skambinti pavojaus varpais, pasakojo Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos kraujagyslių chirurgas flebologas Arūnas Grinkevičius.

„Kad ir kokios ilgos ir tiesios būtų moters kojos, jų niekada nepuoš kapiliarai. Pasitaiko, kad kapiliarai susiformuoja ir labai jaunoms moterims. Ko gero, 90 procentų vyresnių žmonių kojų odoje yra išsiraizgiusių kapiliarų. Moterys, kurioms svarbus išorinis grožis, skausmingai reaguoja į tokį kojų defektą“, – kalbėjo A. Grinkevičius.

– Kojos – moters puošmena. Tačiau ne viena moteris jas slepia po ilgais sijonais ir kelnėmis, nes jas išmargino kapiliarų voratinklis ar išsiplėtusių venų mazgai. Kada reikėtų kreiptis į specialistus dėl ant kojų atsiradusių defektų?

– Moterys, kurios rūpinasi savo išvaizda, rečiau leidžia venų ligai surimtėti. Pastebėjusios kojų defektų, jos visada kreipiasi į specialistus. Daugeliu atvejų tie smulkūs kapiliarai, kurie gali atrodyti tik kaip estetinis defektas, gali būti pirmas simptomas rimtos venų ligos, kuri ilgainiui progresuoja, gali atsirasti tam tikrų komplikacijų.

Jei ant kojų susidarė kapiliarų, reikia kreiptis į specialistą ir pasidaryti kojų venų echoskopiją. Tyrimas atskleis kojų kraujotakos pobūdį – bus gautas atsakymas, ar nėra kokių nors paslėptų, užprogramuotų venų ligos vystymosi galimybių. Mat kapiliarai gali būti tik ledkalnio viršūnė. Didesnė problema gali slypėti kojose.

Jei moterys mato kapiliarus ant kojų ir kartu jaučia tinimą, ypač dienos pabaigoje, kraujotakos tyrimas yra labai svarbus. Kapiliarai gali būti pirmieji venų varikozės šaukliai. Į tą klausimą galima atsakyti ištyrus venų kraujotaką.

Varikozę sukelia ne kapiliarai. Ją sukelia giliau esančių venų vožtuvų nesandarumas. Kraujas venose turi tekėti iš apačios į viršų. Tai nėra lengva – juk nėra nė vienos upės, kuri tekėtų į kalną. Venose esantys vožtuvai yra tarsi laiptai, leidžiantys kilti kraujui iš apačios į viršų. Ir būtent šias gilumines venas ir tiriame echoskopu.

Esant rimtai venų ligai kojų kraujotaka pasidaro atvirkštinė. Kraujas, neturėdamas, kur dingti, užsibūna kojose. Tuomet jos pradeda tinti. Jei žmogus nesigydo, tuomet pampsta ir didėja venos. Jose sudaro perteklinio kraujo rezervuarai. Dėl stovinčio perteklinio kraujo gali susidaryti trombų.

Jei ir toliau venos negydomos, kraujas venų viduje sukreša ir išsivysto tromboflebitas. Paskutinė stadija būna tuomet, kai žmogus, visą gyvenimą nesigydęs venų ligos, dienas baigia su atsivėrusiomis giliomis žaizdomis ant kojų – trofinėmis opomis.

Tačiau, jei nerandame jokios venų ligos, neaptinkame venų vožtuvų nesandarumo, kraujotakos sutrikimų, susitelkiame į išsiraizgiusius kapiliarus.

Kapiliarams šalinti rekomenduojame vieną iš šiuolaikinių gydymų – skleroterapiją. Aš taikau putų skleroterapiją. Šis metodas efektyvus, nes putos gerai veikia kapiliarų sieneles ir patikimai juos užklijuoja. Gydymas putomis yra saugus. Tokiu būdu mes panaikiname kapiliarus ir pristabdome venų ligų progresą. Negydomi kapiliarai plečiasi kaip voratinklis.

Kojų kapiliarai dažniausiai nekelia realaus pavojaus sveikatai. Nebent problemų gali kilti vyresniame amžiuje, kai oda labai suplonėja. Pasitaiko, kad žmonės užsigauna kojas ir pažeisti kapiliarai ima stipriai kraujuoti.

– Kas sukelia kapiliarų ar rimtas venų ligas?

– Polinkis gaunamas su genais. Nuo to dažniau kenčia moterys nei vyrai. Kapiliarams atsirasti bei venoms išsiplėsti įtakos turi nėštumai. Nėštumo periodas ypač išryškina silpnas venų vietas. Jei iki tol buvo nors menkas polinkis venoms plėstis, nėštumo metu jis padidėja.

Nėščiosios neretai į mus kreipiasi dėl atsiradusių kapiliarų. Ištiriame, bet tuo metu pacientei niekuo negalime padėti. O kai moteris pagimdo, nustoja maitinti krūtimi, mes pasikviečiame ją atlikti pakartotinio tyrimo. Labai dažnai po gimdymo apie 50–80 procentų kapiliarų išnyksta. Tada, jeigu moteris pageidauja, pašaliname likusius.

Kapiliarams atsirasti reikšmės turi ir darbo pobūdis – jei darbas yra stovimas, jei vyksta karštoje aplinkoje.

– Kodėl gydyti kapiliarus ir išsiplėtusias venas geriau šaltuoju metų laiku?

– Skleroterapiją darome ištisus metus. Bet žiema turi savo privalumų. Po atliktos procedūros liepiame pacientams mūvėti specialias elastines kojines, kad kapiliarai, į kuriuos būna suleista vaistų, būtų suspausti ir patikimiau užsiklijuotų.

Elastines kojines nuo ryto iki vakaro reikia mūvėti mažiausiai dvi savaites. Karštą vasarą vaikščioti su kojinėmis yra diskomfortas. Saulė irgi neigiamai veikia kapiliarus. Gydomos vietos nuo saulės įdega stipriau nei kitos kūno vietos. Tas įdegis yra nevienodas ir atrodo neestetiškai. Atsiranda hiperpigmentacija.

– Ar daug moterų ant kojų turi kapiliarų arba išsiplėtusių venų?

– Kas antra trečia moteris Lietuvoje turi vienokių ar kitokių problemų – nuo kapiliarų iki venų ligos. Du kartus gimdžiusi moteris dvigubai dažniau serga venų liga. Kas ketvirtas penktas vyras turi problemų dėl jų.

Ir tai nėra senatvės liga. Ji gali pasireikšti jauniems žmonėms, nes šiais laikais daug laiko praleidžiama prie kompiuterio, mažiau judama.

– Kokius simptomus gali jausti žmogus, sergantis venų liga ar išryškėjus kapiliarams?

– Kapiliarai dažniausiai sukelia tik psichologinį diskomfortą. Jei po kapiliarais slypi tikroji venų liga, žmogus, ypač vakare, jaučia kojų skausmą, sunkumą, tinimą, mėšlungį. Gali nei iš šio, nei iš to atsirasti odos niežulys. Tačiau noriu pabrėžti svarbų faktą. Esmė ta, kad venų liga nėra susijusi su dideliu skausmu. Jei atsirado skausmas, vadinasi, kilo komplikacijų. Venų ligas reikia gydyti, kol nėra komplikacijų.

– Ar esant venų ligai, išryškėjus kapiliarams patartina vakare pamirkyti kojas karštame vandenyje ar atsigaivinti pirtyje?

– Nerekomenduojamas karštas vanduo ar pirtis. Venoms ir širdžiai karštis yra didžiulis krūvis. Taip pat įvairios sūkurinės vonios, kubilai, besaikis deginimasis saulėje, depiliacija vašku didina kapiliarų atsiradimą, kenkia venoms. Tai, kas susiję su didesniu kraujo pritekėjimu į odą, skatina ir kapiliarų atsiradimą.

Jei norite atgaivinti pavargusias kojas, rinkitės kontrastinį dušą. Jis suaktyvina kojų kraujotaką, limfotaką, stimuliuoja venas. Jeigu žmogus dirba stovimą ar sėdimą darbą, ilgą laiką praleidžia kelionėse, kojų sunkumą ar patinimą palengvins elastinės kojinės. Jos teigiamą efektą suteiks iš karto – padės kraujui tekėti į viršų.

Taip pat savo pacientams rekomenduoju judinti pėdas, kojų pirštus, kad suaktyvėtų kraujotaka. Patartina pamindžikuoti, palankstyti kojas per čiurną, padaryti keletą pritūpimų. Judesys ir dinamika labai padeda esant venų ligoms.

Ypač naudinga vaikščioti, bėgioti, plaukioti baseine. Rekomenduojama per dieną nueiti iki dešimties tūkstančių žingsnių. Galima atlikti kojų masažą, bet jokiu būdu negalima masažuoti išsiplėtusių venų mazgų.

– Moterys savo kojas mėgsta išryškinti ne tik trumpais sijonais, bet ir stilingais aukštakulniais.

– Jeigu moteris aukštakulnius avi vakarėlio metu, viskas gerai. Bet jei aukštakulnius moteris avi nuo ryto iki vakaro, ji gali turėti problemų. Kaip jau minėjau, kojos turi judėti, kad kraujas venose tekėtų taip, kaip reikia. O kas nutinka, kai moteris ilgą laiką vaikšto su aukštakulniais? Jie „užrakina“ pėdas, jų judesiai pasidaro labai riboti. Tokiu būdu limfinė ir veninė kraujotaka kojose nukenčia. Tad moterims, linkusioms į venų ligas, dažnas aukštakulnių avėjimas yra negailestinga auka grožiui.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode