Sprogimas

Naujųjų nakties fejerverkai – grėsmė negrįžtamai pakenkti klausai

 

Neatsiejamas paskutinės metų nakties atributas – dangų nutvieskiantys fejerverkai. Jų laukia ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Visiems mums norisi žiūrėti užvertus galvą į spalvotus fejerverkus ar patiems kurti magišką spalvų spektaklį.

Nepaisant šio visuotinio džiaugsmo, yra viena tema, kuri neturi būti užmiršta šiomis dienomis. Tai tinkamo garso lygio profilaktika.

Mūsų klausa yra jautresnė nei mums atrodo

„Kasdien mus supa begalė garsų: mes bendraujame su kitais žmonėmis, klausomės muzikos, radijo ir televizijos, namuose nežymiai burzgia skalbimo mašina ar dulkių siurblys, lauke girdime pravažiuojančio transporto triukšmą. Paprastai šie garsai yra leistinos normos ir mūsų klausos nepažeidžia,“ – sako klausos centro „Audiomedika“ vadovas Mindaugas Jonaitis.

Vis dėlto švenčių metu neretai mėgstame pasigarsinti muziką, dažniau lankomės koncertuose, triukšminguose vakarėliuose. Tuomet darosi sunkiau susikalbėti, reikia įsitempti, norint kitą išgirsti. Belaukdami Naujųjų metų dažnas įsijgyja pirotechnikos sprogmenų, garsiai sprogstančių petardų.

Per didelis staigus garsas arba šiek tiek mažesnis, bet besitęsiantis ilgesnį laiką, gali pažeisti mūsų klausą.

Klausos pažeidimas gali nutikti iš karto arba silpti palengva. Net jei iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad ryškaus poveikio stiprus garsas nepadarė, deja, problemos gali išryškėti gerokai vėliau.

Klausos sutrikimų galima išvengti

Visų pirma reiktų suprasti, kokio stiprumo yra paprasčiausi kasdieniai garsai ir kur yra toji pavojinga garso riba.

Klausos centro vadovas M. Jonaitis sako, jog namuose veikiantis šaldytuvo skleidžiamas garsas siekia 45 dB, vidutinio garsumo pokalbis – 60, intensyvaus eismo – 85, ausinukas, įjungtas visu garsu – 105, policijos, greitosios medicinos pagalbos, ugniagesių sirenos – 120, o štai fejerverkai, petardos ir šaunamieji ginklai gali sukelti garsą, siekiantį iki 150 dB.

„Labai svarbu prisiminti, jog garsai, kurie viršija 85 dB, jau gali pakenkti jūsų klausai. Kuo tas garsas stipresnis ir kuo ilgiau esate arti to garso šaltinio, tuo skaudesnės gali būti pasekmės,“ – teigia klausos specialistas Mindaugas Jonaitis. 

Tad savo pačių saugumo dėlei prisiminkite keletą paprastų, bet naudingų patarimų.

Jei galima, pašalinkite stipraus garso šaltinį arba pasitraukite nuo jo kuo toliau.

Itin triukšmingoje aplinkoje (pavyzdžiui, klube ar koncerte) apsaugokite savo klausą ausų kamštukais ar specialiomis nuo didelio garso izoliuojančiomis ausinėmis. Ausų kamštukai slopina garsą iki 15–30 dB ir sumažina klausos pažeidimo pavojų. 

Dėmesingai saugokite vaikų ausis, nes jie per maži apsisaugoti patys.

Įspėkite šeimos narius, draugus, kolegas, jei žinote ar numanote, jog kurį laiką teks būti didelio garso lauke – tegul savo klausos apsauga pasirūpina ir jie.

Po triukšmingų švenčių leiskite savo klausai pailsėti: kurį laiką visiškai neklausykite muzikos, radijo ir televizijos, pabūkite visiškoje tyloje.

Būtinai pasitikrinkite klausą pas specialistus, jeigu įtariate, jog ji susilpnėjo. 

Tegul šventės būna džiugios ir saugios jums ir jūsų artimiesiems.

Pusiausvyros treniruoklis – ir vietoj svorių

Dar viena nepakeičiama priemonė sportui namuose, kuri, be visa ko, neužims ir daug vietos – pusiausvyros treniruoklis. Kaip ir gimnastikos kamuolys, jis įdarbina giliuosius raumenis.

„Pradėkite nuo paprastų pratimų: kiek plačiau atsistokite ant treniruoklio pagrindo. Kai atrasite pusiausvyrą, pamažu judėkite į priekį ir atgal arba į šonus taip, kad treniruoklio pagrindas nepaliestų žemės. Vėliau į treniruotes įveskite ir sudėtingesnius pratimus. Pavyzdžiui, atsisėskite ant treniruoklio pagrindo, ištieskite rankas į šonus, pakelkite kojas 45 laipsnių kampu ir laikykite bent 30 sekundžių – tvirtinsite ne tik pilvo presą, bet ir visą kūną!“, – pataria trenerė.

Pasak jos, tokį treniruoklį galima naudoti ir kaip papildomą svorį darant pritūpimus, įtūpstus ar sukinius į šoną.

Treniravimosi ritinys – ir vietoj masažo

Treniravimosi ritinys tinka ne tik sportui – kūno rengybai, jogai, pilatesui, pusiausvyros treniruotėms – bet ir raumenų masažui. Treniravimosi ritinį J. Komisarova namuose turi ir pati.

„Jei diena ar treniruotė buvo itin aktyvi, vakare ar kitą dieną galite pajusti raumenų tempimą, skausmą. Būtent tuomet treniravimosi ritinys ateina į pagalbą! Juo masažuoti raumenis galite net žiūrėdami filmą – netrukus pajusite, kaip raumenys atsipalaiduoja, o jūs jaučiatės geriau“.

Trenerė tikina, kad šiuo ritiniu treniruoti galite visą kūną: „Padėkite jį po blauzdomis, šlaunimis ar nugara, rankomis atsiremkite į žemę ir pamažu „riedėkite“ pirmyn ir atgal. Be to, kaip ir pusiausvyros treniruoklis, šis ritinys gali būti naudojamas ir kaip papildomas svoris, ypač pradedantiesiems“, – teigia sporto trenerė.

Linkėdama pažadų pradėti laikytis jau dabar, J. Komisarova pataria: „Jei norėsis viską mesti, prisiminkite, kodėl apskritai viso to ėmėtės. Kartais pagrindinis tikslas pasimiršta rutinoje, tačiau būtent jis veda mus į priekį silpnumo akimirkomis“.

Lrt.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode