Sprogimas

Įrodytas apatiją panaikinančių, panašių į narkotikus, preparatų efektyvumas

 

Apatija ir motyvacijos nebuvimas — dažnas depresijos simptomas ir kai kurių vaistų pašalinis poveikis. Šios būsenos atsikratyti nelengva. Kol kas mokslininkams pavyko pažadinti žiurkių entuziazmą ir išsiaiškinti porą perspektyvių junginių.

Konektikuto universiteto mokslininkams pavyko Įrodyti dviejų preparatų, galinčių grąžinti normalų motyvacijos lygį, efektyvumą.

Tyrimai atlikti su žiurkėmis, kurioms apatija buvo sukeliama medžiaga, sutrikdančia nuotaiką ir motyvacijos lygį reguliuojančio neuromediatoriaus – dopamino – apykaitą.

Prieštraukulinio preparato, ribojančio dopamino perdavimą per sinapses, gavusios žiurkės buvo vangesnės ir apatiškesnės. Pavyzdžiui, mažiau stengėsi, kad gautų mėgiamo maisto.

Tačiau gavusios vieno iš dviejų eksperimentinių junginių, gyvūnai vėl elgdavosi normaliai.

bu išbandyti preparatai stimuliuoja dopamino kaupimąsi sinapsėse, trukdydami skaidančiam jį fermentui. Panašiai veikia kai kurie narkotikai — pavyzdžiui, kokainas ir amfetaminas, tačiau jie veikia pernelyg greitai.

Naujieji junginiai dopamino koncentraciją augina pamažu ir ilgai. Taip užtikrinamas galingesnis poveikis ir apribojama perdozavimo rizika.

Kitame darbų etape mokslininkai ketina patikrinti kitų panašių junginių efektyvumą ir nustatyti, kuris iš jų geriausiai tinka kovai su apatija ir nuovargiu. Be to, jie planuoja patikslinti preparatų saugumą dėl priklausomybės išsivystymo ir perdozavimo galimybės.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode