Sprogimas

SAM: pacientai negali būti priverstinai perregistruojami pas kitus šeimos gydytojus

 

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), reaguodama į viešoje erdvėje išreikštus nuogąstavimus dėl pacientų perregistravimo pas kitus šeimos gydytojus be jų sutikimo, informuoja, kad nėra jokių naujovių ar pakeitimų, susijusių su pacientų registracija pas šeimos gydytojus. Tad kaip ir iki šiol pacientai gali laisva valia rinktis pas kokį šeimos gydytoją nori gydytis, o poliklinika juos perregistruoti pas kitus specialistus gali tik jiems sutinkant ir pateikus tokį prašymą.

Priverstinis būdas pasirenkant šeimos gydytoją negali būti taikomas. Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, pacientas turi teisę pasirinkti gydytoją, o jo pasirinkimo tvarką nustato gydymo įstaigos vadovas. Be to, pacientų registracija pas šeimos gydytojus yra įstaigos vadybos klausimas. Tad jei kyla kokių nors nesklandumų ar nesusipratimų, pirmiausia reikėtų kreiptis į įstaigos administraciją ir pabandyti vietoje išsiaiškinti.

Tad, sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, norėtume nuraminti pacientus, nes nėra jokio pagrindo nerimauti. Galima tik daryti prielaidą, kad galbūt tai yra gydymo įstaigų reakcija į nuo sausio 1 dienos įsigaliojančias LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės inicijuotas įstatymų pataisas, kurios leistų trumpinti eiles gydymo įstaigose.

„Tikėtina, kad kai kurios gydymo įstaigos ruošiasi būsimoms naujovėms ir tokiu būdu bando subalansuoti pacientų srautus savo gydymo įstaigose, norėdamos užtikrinti, jog žmonės greičiau patektų pas šeimos gydytojus. Tik tai negali būti daroma pacientui nieko nežinant - su juo tai turi būti derinama. Šiuo atveju gydymo įstaigų vadovų pareiga yra užtikrinti, kad būtų tinkamai komunikuojama su pacientais, nesukeliant jiems nepatogumų ar kokių nors netikėtumų“, - tvirtina ministras A. Veryga. 

Be to, jis primena, kad įsiklausius į medikų ir pacientų nuogąstavimus, jog gali būti nespėta tinkamai pasiruošti šioms naujovėms, prieš metus buvo priimtas sprendimas šių pataisų įsigaliojimą atidėti dar vieneriems metams, kad įstaigos galėtų tinkamai pasiruošti. Tai ir buvo padaryta, o dabar šis laikas eina jau į pabaigą.

Be to, planuojama, kad taip pat nuo sausio 1 d. turėtų pradėti veikti atnaujinta išankstinė pacientų registracijos sistema (IPR). Ši sistema leistų pacientams nuotoliniu būdu rezervuoti priėmimo laiką, gauti pranešimus ir priminimus apie numatytą apsilankymą pas gydytoją, atšaukti apsilankymą, internete stebėti visų savo planuojamų bei įvykusių apsilankymų istoriją. Žinoma, pacientai taip pat galės jiems įprastu būdu užsiregistruoti atvykę į gydymo įstaigą arba telefonu, taip, kaip dažniausiai ir daroma šiuo metu. Taigi vienoje sistemoje pacientas matytų visų šalies ligoninių galimus priėmimo laikus 30 dienų į priekį. Taip pat sistema pati primintų pacientui apie artėjantį apsilankymą pas gydytoją, tad jei pacientai laiku atvyks pas gydytoją jiems paskirtu metu, gydymo įstaigos galės aptarnauti daugiau pacientų.

Pagal teisės aktuose numatytą tvarką, pacientas pas šeimos gydytoją turės patekti per 7 dienas, o pas specialistą – per 30 dienų, jei nėra objektyvių priežasčių dėl kurių gydymo įstaiga negali paslaugos suteikti laiku. Kitaip, įstaiga turės nukreipti pacientą į kitą laisvas vietas pas specialistus turinčią gydymo įstaigą.

Sveikatos apsaugos ministerijos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode