Parama dėkojame




Sprogimas

Kodėl kartais tirpsta rankos ar kojos? Kaip viskas vyksta iš tikrųjų ir kas tai gali sukelti

 

Sėdėjote sukryžiavęs kojas ar užmigote ant rankos? Taip tikriausiai yra nutikę kiekvienam. Vėliau atsirandantis jausmas, kuomet koją ar ranką bado tarsi adatėlės, mat ji „nutirpsta“, pažįstamas visiems. Šis jausmas kai kuriems gali pasirodyti labai neįprastas ar keistas, tačiau iš tikrųjų yra visai normalus. Tačiau kas iš tikrųjų vyksta „nutirpus“ rankai ar kojai?

Techniškas šio reiškinio, kuomet „nutirpsta“ galūnė, terminas yra parestezija. Taip nutinka, kai dėl ilgai trunkančio slėgio vienas ar keli kūno dalies nervai tampa suspausti.

Dėl to nervas laikinai netenka galimybės komunikuoti su smegenimis. Galiausiai paveikta galūnė tampa tarsi negyva, taip pat jaučiamas deginimo, dilgčiojimo ir badymo adatėlėmis jausmas.

Įprastai parestezija nutinka sukryžiavus kojas, ilgą laiko tarpą sėdint tokioje pačioje pozicijoje ar miegant ant savo rankos. Laimei, dingus slėgiui ir nervų suspaudimui, šis jausmas pamažu pranyksta. Daugeliu atvejų parestezija yra laikina ir nepavojinga.

Tiesa, kartais parestezija gali pranešti apie slypintį sveikatos sutrikimą. Tokiais atvejais parestezija nutinka gan dažnai ir ne dėl paprasto mechaninio suspaudimo. Jeigu taip nutinka, parestezija kyla dėl neurologinės ligos ar nervų pažeidimo.

Dažno galūnių „nutirpimo“ priežastimi gali būti:

   Išsėtinė sklerozė.

   Riešo kanalo sindromas.

   Insultas.

   Smegenų ar nugaros smegenų augliai.

Kartais stipriai įžnybus į nervą taip pat gali kilti parestezija, priklausomai nuo to, kur yra parestezija. Jeigu jums dažnai „nutirpsta“ galūnės, patariame kreiptis į savo gydytoją.

O kitais atvejais, jeigu jums „nutirpsta“ ranka ar koja, pamėginkite štai ką:

   Dažnai kaitalioti pozicijas.

   Nelaikyti ilgai sukryžiuotų kojų.

   Miegokite ant nugaros, o ne ant šono.

Technologijos.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode