Sprogimas

„Sveikatai palankus“ tikslas – išsaugoti vaikų sveikatą!

Jau gegužės 3 d. visus gamintojus, maisto tiekėjus, vaikų maitinimo organizatorius, prekybininkus, valstybinių institucijų atstovus, mokslininkus, mitybos ir sveikatos specialistus pamatysime konferencijoje „Kaip pagaminti kokybišką, ekologišką ir sveikatai palankų maistą“, plačiau: KONFERENCIJA 2017

Iniciatyvos VšĮ „Sveikatai palankus“ įkūrėja, maisto technologė ir mitybos specialistė Raminta Bogušienė įsitikinusi, kad tik lygiagretus ir kompleksinis vartotojų mitybos raštingumo didinimas ir sąmoningumo, renkantis maisto produktus ugdymas, gali lygiagrečiai inicijuoti gamintojų pokyčius kurti ne tik saugų, kokybišką, ekologišką, bet ir sveikatai palankų maistą, kuriame yra mažiau cukraus, druskos, kokybiški riebalai, daugiau skaidulinių medžiagų, be sveikatai žalingų maisto priedų (konservantų, dažiklių, saldiklių, skonio ir kvapo stipriklių).

Prieš konferenciją kalbinome vieną iš konferencijos pranešėjų Sveikatos apsaugos ministerijos Mitybos ir fizinio aktyvumo skyriaus vedėją Almantą Kranauską.

– Įvedus mokyklose sveikatai palankesnius užkandžius, pavyzdžiui, atitinkančius simbolio „Rakto skylutė“ kriterijus, kaip manote situacija turėtų kisti šalia mokyklų?

Manau, kad daug kas priklauso nuo Švietimo ir mokslo ministerijos, savivaldybių ir pačių ugdymo įstaigų. Nuo mokyklų visuotinai atitraukti parduotuvių ir kioskų neįmanoma. Todėl, jei vaikams per pertraukas bus leidžiama vaikščioti po miestą, dalis jų pasirinks greito maisto šaltinius, o ne sveiką maistą mokykloje. Mokyklos vidaus taisyklės neturėtų to leisti. Be to, turėtų būti pailginta pietų pertrauka ar pamokos organizuojamos slenkančia tvarka, kad valgykloje nesusidarytų spūstys ir visi galėtų ramiai pavalgyti.

– Kada tokius pokyčius teisiniu lygiu planuotumėte, kad, pavyzdžiui, mokyklose neliktų rafinuotų miltų bandelių, ledų, tai pakeistų viso grūdo gaminiai, atsigėrimui tiesiog vanduo, augaliniai daržovių ir vaisių kokteiliai, užkandžiams tiesiog vaisiai? 

Dėl maisto produktų tiekiamų mokykloms, situacija kas metai gerėja, nes nuolat atnaujinant vaikų maitinimo organizavimo aprašą, keliami vis aukštesni reikalavimai. Manau situacija turėtų dar labiau pagerėti priėmus šiuo metu rengiamą pakeitimo projektą. Jūsų minėtų sveikatai nepalankių produktų, pagal šiuo metu siūlomus kriterijus, turėtų nelikti.

Jei spėsime, projektą baigsime iki vasaros, o jo įsigaliojimą nustatysime nuo 2018 m. rudens, kadangi rinkoje dar nepakanka maisto produktų, atitinkančių „Rakto skylutės“ kriterijus (šiuo metu jų yra 93 pavadinimai: http://sam.lrv.lt/lt/veiklos-sritys/visuomenes-sveikatos-prieziura/mityba-ir-fizinis-aktyvumas-2/rakto-skylute-sveikatai-palankesni-maisto-produktai-1/produktai-rinkoje).

– Nuo 2018-01-01 vaikų maitinimo organizatoriai privalės atsižvelgti į rekomenduojamų normų įstatymą: sumažinti kalorijas, atsižvelgti į skaidulinių medžiagų, druskos bendrą kiekio suvartojimą ir pan., kaip manote su kokiais iššūkiais susidurs ugdymo įstaigos? 

Naujų rekomenduojamų maisto medžiagų ir energijos normų (RPN) įsigaliojimas neturėtų stipriai įtakoti organizuoto vaikų maitinimo. Daugiau tai atsilieps tiems kolektyvams, kuriuose vaikai būna visą parą – internatai, globos namai ir pan. Maitinimo paslaugos tiekėjai turėtų peržiūrėti ar dabartiniai jų valgiaraščiai atitinka naujuosius RPN reikalavimus. Jei neatitinka, koreguoti. Be to, jau dabar, nelaukiant 2018 m. rugsėjo mėnesio, kadangi ugdymo įstaigų maistas turės daugeliu atveju atitikti „Rakto skylutės“ kriterijus, patarčiau ieškoti, rinktis tinkamus produktus bei atitinkamai koreguoti valgiaraščius.

Jei kalbėti apie maisto produktų gamintojus, laimės tie, kurie jau iš anksto bus pasirengę ir patiekę rinkai „Rakto skylutės“ kriterijus atitinkančių produktų. Čia ypač turiu galvoje pieno, mėsos ir duonos gaminius, užkandžius.

Maisto sveikatinimas ugdymo įstaigose neišvengiamas, nes šalyje didėja vaikų nutukimas, prasti kiti vaikų sveikatos rodikliai. Maisto produktai ir gyventojų mityba atitinkamai turėtų būti keičiama ir šeimose bei už jos ribų.

„Kaip gamintojams pagaminti, įvesti į rinką sveikatai palankesnius, ekologiškus maisto produktus, kokios eksporto galimybės atsiveria į asortimentą įtraukiant tokius produktus? Apie tai kalbėsime konferencijoje. Taip pat svarstysime, kokie kriterijai apsprendžia, kad maistas būtų ne tik sotumui patenkinti, bet suteiktų vertingų maistinių medžiagų. Šios konferencijos tikslas suvienyti maisto gamintojus, mokslininkus, sveikatos specialistus, kad vieni su kitais pasidalintume informacija ir tolygiai dirbtume žmonių sveikatos labui“, - sako viena iš konferencijos pranešėjų bei viena jos organizatorių, VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė Raminta Bogušienė.

 

Gegužės 3 d. Vilniuje, “Europa City Vilnius“ viešbutis, J. Jasinskio g. 14,vyks konferencija „Kaip pagaminti kokybišką, ekologišką ir sveikatai palankų maisto produktą. Pasaulinės gamybos ir vartojimo tendencijos, eksporto galimybės“.

Konferencijos tikslas: Suteikti informacijos apie kompleksinį maisto produktų gaminimą ir inicijuoti kokybiškų, ekologiškų ir sveikatai palankesnių maisto produktų gamybą ir atsiradimą rinkoje.

Konferencijos pranešėjai: valstybinių institucijų atstovai, mokslininkai, maisto technologai, gamintojai, mažmeninės prekybos atstovai, ekologiškų ir nacionalinės kokybės ženklo sertifikavimo institucijos atstovai. 
Konferencijos programa čia: 
KONFERENCIJA GAMINTOJAMS

 VšĮ „Sveikatai palankus“ direktorė, sveikatai palankios mitybos ir gyvenimo būdo propaguotoja, sveikatai palankaus maisto technologė Raminta Bogušienė

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode