Parama dėkojame




Sprogimas

Prancūzijoje ir Kroatijoje - nauji tymų protrūkiai

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC), remdamasis 2017 m. kovo 3-4 d. Europos skubaus įspėjimo ir reagavimo sistemos (angl. EWRS) duomenimis, praneša apie registruojamus naujus  tymų protrūkius Prancūzijoje (Moselle administracinėje teritorijoje – 37 atvejai) ir Kroatijoje (7 atvejai).


ULAC medikai primena, kad prieš vykstant į minėtąsias užsienio šalis svarbu pasirūpinti savo ir savo vaikų skiepijimo būkle. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad ilgalaikis imunitetas susidaro po dviejų įskiepytų kombinuotos tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcinos dozių. Todėl, jei nežinote savo skiepijimo būklės arba esate skiepyti tik kartą,  kreipkitės į savo šeimos gydytoją ir pasiskiepykite.

Lietuvoje 2016 m. užregistruoti 22 tymų atvejai. Susirgo 9 vaikai (nuo 1 mėnesio amžiaus iki 1 metų) ir 13 suaugusiųjų (nuo 25 iki 43 metų). Daugiausiai atvejų užregistruota Tauragės apskrityje (13 atvejų). Susirgimų taip pat užregistruota Klaipėdos, Kauno, Alytaus apskrityse. Dauguma susirgusiųjų – suaugusieji, kurie buvo skiepyti tik viena vakcinos doze arba nežinantys savo skiepijimo būklės. Beveik visi susirgę vaikai buvo neskiepyti, nes vadovaujantis Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendoriumi, pagal amžiaus grupę jiems skiepas nepriklausė.

Tymai – tai ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, iki 1980 m. prieš pradedant vakcinaciją pasauliniu mastu, kiekvienais metais buvo registruojama 2,6 mln. mirčių. 2015 m. visame pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 134 200 žmonių (kiekvieną dieną mirdavo apie 367 asmenys, o kas valandą – 15). Didžiausias mirštamumas buvo registruojamas jaunesnių nei 5 metų amžiaus vaikų grupėje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode