Sprogimas

Lietuva gali sekti islandų įkvepiančiu pavyzdžiu išblaivant, sveikatinant šalį

Lietuvos Sveikuolių sąjunga kartu su projekto partneriais – Higienos institutu, Lietuvos profesinės sveikatos asociacija, Islandijos, Suomijos tyrimo institutais, Latvijos Liepojos rajono mokykla - siekta taikant inovatyvius, dinamiškus ir patrauklius švietimo metodus, naudojamus projekto partnerių šalyse – Lietuvoje, Latvijoje, Islandijoje ir Suomijoje – didinti suinteresuotų organizacijų gebėjimus diegiant sveikos gyvensenos principus ir teikiant žinias jaunimui apie sveikatą. Projektas pavadintas „Inovaciniai jaunimo švietimo metodai, skirti ugdyti sveiką gyvenseną ir profesinę sveikatą“.

Projektas apjungė savivaldybių sveikatos biurų specialistus, jaunimo organizacijas, mokyklų, darbdavių, nevyriausybinių organizacijų atstovus, savivaldybių gydytojus, Policijos komisariatų(PK) specialistus, dirbančius su bendruomene, jaunimu. Projektas buvo vykdomas pagal programą „NordPlus Horizontal“, kuri skirta bendradarbiavimui švietimo srityje ir yra remiama Šiaurės Ministrų tarybos. Susitikimai ir seminarai vyko įvairiose Lietuvos vietose. Vykta pasisemti patirties į kitas šalis, kurios dalyvavo projekte.

Šioje srityje ypač reikšminga projekto partnerių iš Islandijos patirtis. Projekto partneriai – Islandijos socialinių tyrimų centras (ICSRA) pristatė programą „Jaunimas Europoje – įrodymais pagrįsta pirminė prevencija“ (The Youth in Europe – Evidence Based Primary Prevention Program), apie kurios sėkmingą patirtį pranešimus išplatino daugiau kaip 40 šalių dienraščiai, ją perskaitė per milijoną skaitytojų, o susidomėjimas ir populiarumas prilygsta straipsniams apie Eyjafjallajokull vulkano išsiveržimą 2011. http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/iceland-knows-how-to-stop-teen-substance-abuse-but-the-rest-of-the-world-isn-t-listening-a7526316.html .

„Jaunimas Europoje-įrodymais pagrįsta pirminė prevencija“ yra tarptautinė programa, skirta miestų savivaldybėms ir vietos bendruomenėms – mokykloms, kolegijoms, NVO ir kt. Ji taikoma siekiant sumažinti vaikų, paauglių ir jaunimo svaigalų vartojimą. Ši programa gali būti vertingas įrankis tiek politikams, tiek praktikams. Programa Islandijoje taikoma nuo 1998 metų, ją remia Islandijos prezidentas , bei tarptautinės organizacijos ECAD (European Cities Against Drugs), Actavis group, Erasmus+.  

Nuo 2006 m. islandų metodika buvo pradėta taikyti Portugalijoje, Ispanijoje, Italijoje, Maltoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Turkijoje, Bulgarijoje, Rumunijoje, Serbijoje, Slovakijoje, Rusijoje, Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Farerų salose, Norvegijoje ir Švedijoje. Lietuvoje taikoma nuo 2014 metų Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos savivaldybėse. Įgyvendinant Islandijos mokslininkų sukurtos prevencinės programos priemones buvo pasiekta ypač gerų rezultatų, mažinant svaigalų vartojimą: 1998–2015 metais 15–16 amžiaus grupės jaunuolių alkoholio vartojimas sumažėjo nuo 42 iki 5 proc., kanapių vartojimas – nuo 17 iki 5 proc., rūkymas nuo 23 iki 3 procentų.

Svarbus Islandijos mokslininkų pastebėjimas, kad reikšmingai mažiau alkoholio vartoja ir rūko jaunimas, kuris daugiau laiko praleidžia su tėvais ir turi bendrų pomėgių, taip pat, tie jaunuoliai, kurių draugai nevartoja alkoholio, sportuoja ir pan. Taigi, tokios atrodo, paprastos sąlygos, o efektas-milžiniškas. Tad kodėl nepabandžius tai išplėtoti ir kitose šalyse, ir nieko nelaukiant pradėti Lietuvoje.

Kitas svarbus islandų metodikos akcentas – tyrimą patariama atlikti konkrečioje bendruomenėje (mokykloje, seniūnijoje, NVO ir pan.), o ne pateikti vidutines reikšmes šalyje ar regione ir stengtis kuo anksčiau pristatyti rezultatus ir bendrai su tėvais, politikais, mokyklų vadovais ieškoti prevencinių priemonių. Parengti inovatyvaus pobūdžio rekomendacijas, dalyvaujant projekto šalių ekspertams, kurias galėtų naudoti įvairių sričių specialistai, asmenys suinteresuoti jaunimo švietimu ir žinių stiprinimu šioje srityje.

Poveiklės pagrindinis koordinatorius – Suomijos profesinės sveikatos slaugytojų asociacija. Diskutuojant apie tolesnį bendradarbiavimą, visi partneriai pritarė rekomenduoti Islandijoje ICSRA instituto parengtą programą taikyti Lietuvoje, Lavijoje, Suomijoje.

Lietuvos sveikuolių sajunga,

Juozas Dapšauskas

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode