Sprogimas

Medikai pasiruošę atsakyti į klausimus apie žmogaus papilomos virusą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai primena – kitą savaitę minėsime Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitę, todėl jie yra pasiruošę atsakyti į visuomenės klausimus apie šį, vėžį sukeliantį, žmogaus papilomos virusą (ŽPV) ir skiepus nuo jo. Daugybė klausimų apie ŽPV kilo, kai pernai  į LR Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių buvo įtraukta nauja vakcina nuo ŽPV  ir šia vakcina buvo pradėtos skiepyti visos vienuolikos metų mergaitės.


 ULAC specialistai bendradarbiaudami su Lietuvos akušerių ginekologų draugijos medikais parengė atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie ŽPV plitimą, perdavimo riziką, infekcijos simptomus, karpas bei apie skiepus nuo ŽPV, jų poveikį ir veiksmingumą organizmui. Šį informacija bus naudinga tiek tėvams ir globėjams, tiek medikams.

Ar ŽPV užsikrečia tik moterys? Ar galiu užsikrėsti ŽPV, jei neturiu lytinių santykių? Koks ŽPV vakcinos efektyvumas? Atsakymus į šiuos ir daugybę kitų klausimų bei naudingos informacijos apie ŽPV surasite čia.

Medikai primena, kad vakcinacijos nuo ŽPV schemą sudaro 2 vakcinos dozės, tarp kurių turi būti ne trumpesnė kaip 6 mėn. pertrauka. Dėl dukros NEMOKAMOS vakcinacijos kreipkitės į šeimos gydytoją. Vyresni asmenys nuo ŽPV gali pasiskiepyti savo lėšomis.
 
ŽPV plinta lytiniu keliu. Užsikrėtusiems asmenims dažnai nebūna jokių simptomų, tačiau jie virusą gali perduoti kitiems. Per savo gyvenimą ŽPV užsikrečia 70-80 proc. lytiškai aktyvių asmenų, net ir tie, kurie turėjo tik vieną lytinį partnerį.
 
Pasak ULAC vadovo profesoriaus, medicinos mokslų daktaro Sauliaus Čaplinsko, Lietuvoje nuo ŽPV skiepijama keturvalente vakcina, kuri apsaugo ne tik nuo šio viruso sukeliamo gimdos kaklelio vėžio, bet ir nuo makšties, išorinių lyties organų, išangės vėžio bei išorinių lyties organų karpų.

 Raginame atsakingai įvertinti galimybę paskiepyti dukras, nes gimdos kaklelio vėžys – dažniausia ŽPV sukeliama vėžio forma! Lietuvoje kiekvieną darbo dieną nuo gimdos kaklelio vėžio miršta viena moteris.

Tradiciškai gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė Europoje minima paskutinę sausio savaitę.

Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos savaitė pradėta minėti 2002 m. Tuomet Europos gimdos kaklelio vėžio prevencijos asociacija paskelbė švietėjišką kampaniją, kuria siekiama didinti visuomenės informuotumą apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją. Oficialus šios švietėjiškos kampanijos simbolis – išminties perlas. Tokią segę segintis asmuo siekia atkreipti dėmesį ir rodo pasirengimą pasišnekėti apie gimdos kaklelio vėžio prevenciją.


Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode