Parama dėkojame




Sprogimas

Kamuoja aknė? Kreiptis į dermatologą - būtina!

Aknė (arba acne) - tai veido odos liga, kuri pasireiškia įvairaus dydžio ir paplitimo spuogais bei inkštirais, kurie nusieja skirtingus veido plotus, padengia nugarą, pečius, krūtinės zoną. Ši odos liga yra itin nemaloni, kelia psichologinį diskomfortą, mažina pasitikėjimą savimi. aknę gydyti būtina, kadangi leidžiant jai plisti ir vešėti, ši liga gali palikti ne tik fiziniu randus, kurie nepuoš Jūsų veido labai ilgą laiką, bet ir pakenkti psichologinei būsenai, kas, taip pat, nėra lengvai ištaisoma.

 

 

Kas yra Aknė?

Aknė - tai lėtinė liga, plauko folikulo riebalinės liaukos uždegimas. Kadangi šios ligos pagrindinis šaltinis dažniausiai vystosi plauko folikulo riebalinėje liaukoje, suprantama, kad ji daugiausiai pasireiškia gausiausiai šią liauką turinčių odos sričių, tokių kaip - pečių, krūtinės, veido ir nugaros, plotuose.

Didžiausia bėda yra tai, kad dažniausiai akne susirgę žmonės tikisi, kad spuogai praeis savaime, arba imasi,,liaudies" metodų spuogams naikinti. Aknė  HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/odos-problemos/spuogai/ (HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/odos-problemos/spuogai/"spuogaiHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/odos-problemos/spuogai/") yra rimta odos liga, ji savaime nepraeina, o bandant ją gydyti patiems, galite tik labiau pakenkti savo sveikatai ir dar labiau pabloginti odos būklę.

Todėl būtina pastebėjus pirmuosius aknės požymius, kreiptis į profesionalų dermatologą, kuris Jus nuosekliai apžiūrės, įvertins aknės intensyvumą ir paskirs reikiamą gydymą, preparatus bei kursą.

Net gydant aknę prižiūrint profesionalui, reikės pasitelkti kantrybę, kadangi ši liga nėra itin lengvai išgydoma. O kuomet aknė pasitrauks, dar ilgai derės laikytis tam tikrų higienos ir odos priežiūros rekomendacijų, kurias Jums suteiks specialistas.

Dažniausiai aknę lemiantys veiksniai

Spuogų ir įvairių inkštirų atsiradimą ant odos paviršiaus lemia įvairūs biologiniai procesai, kurie vyksta odos sluoksniuose. Spuogų ir inkštirų gydymas ne visuomet ilgalaikis, todėl, kad jie yra pasikartojantys ir kompleksiški.

  •  Hiperkeratinizacija

Dėl jos storas negyvų odos ląstelių sluoksnis formuojasi kūno plaukų folikulo paviršiuje, ko pasekoje odos sebumas (riebalai) negali būti pašalinami į odos paviršių, oda sustorėja. Odos riebalų sankaupos (sebumas), negalėdamos pasišalinti, sulimpa į tvirtą riebalų gumulą ir sudaro kamštį. Šitaip pradeda formuotis inkštirai.

  • Hormonų disbalansas.

Dėl jo atsiranda hiperseborėja - padidėjęs odos riebalų (sebumo) išsiskyrimas. Jautriai reaguodamos į įvairius dirginančius veiksnius, riebalinės liaukos ima išskirinėti daug daugiau odos riebalų, negu paprastai. Šių riebalų sudėtis būna taip pat pasikeitusi, ne tokia, kokia turėtų būti. Jie – klampesni, tirštesni, todėl skatinamas plauko folikulo (maišelio) užsikimšimas. Tai žingsnis, nuo kurio pradeda formuotis aknė.

  • Beorė ir uždara riebalinės liaukos terpė.

Šios terpės dėka, sudaromis idealios sąlygos, leidžiančios lengvai daugintis aknės bakterijoms. Šios bakterijos ir sukelia uždegimus odoje. Visų šių veiksnių pasekoje prasideda uždegiminis lėtinis odos procesas, kuris pasireiškia uždegiminiais spuogais.

Ką daryti, norint, kad oda būtų švari ir lygi?

Pirmiausiai, reikia žinoti, kad spuogai, net gydant specialiomis, tam skirtomis priemonėmis, greitai nedings. Juk aknė būna labai įvairių ir skirtingų formų ir intensyvumo. Kartais ši liga pasireiškia uždarais arba atvirais komedonais, kartais pasirodo mazgelių ar gausybės spuogų pavidalu. Net ir po gydymo gali likti gilūs randai, tačiau laikui bėgant jie išnyksta ar bent jau tampa mažiau pastebimi.

Kaip ir minėta anksčiau, susirgus akne, negalima daryti esminės klaidos – imtis gydyti odos patiems. Šitokiu būdu galima pakenkti savo sveikatai ir odos būklę dar labiau pabloginti, kadangi norėdami staigaus rezultato, žmonės renkasi nelabai tinkamus, agresyvius preparatus, kurie tik pažeidzia odą, o taip spuogeliai dar labiau plinta, raudonuoja, užkrėstą vietą ima skaudėti.

Nusivylus savamoksliu gydymu neretai manoma, kad teks visą gyvenimą taikstytis su akne ir jos pasekmėmis, bet tai tikrai netiesa.

Norint, kad gydymas būtų efektyvus ir be žalingų odai ir sveikatai pasekmių, svarbu kreiptis į profesionalų dermatologą. Šis gydytojas, apžiūrėjęs problemines zonas, paskirs tinkamą gydymo procesą ir preparatus, efektyvias priežiūros priemones. Odos būklei pradėjus gerėti, suprasite, kad aknę įmanoma išgydyti.

Norint, kad gydymas su dermatologo pagalba būtų dar efektyvesnis, būtina laikytis ir šiokių tokių higienos bei mitybos principų namuose.

Kokių mitybos bei higienos principų turite laikytis namuose, norėdami, kad aknė greičiau būtų išgydyta?

Aknės kamuojamos odos valymui būtina rinktis švelnesnes kosmetines priemones, tokias kaip specialūs pieneliai, nesausinantys odos, jautriai odai skirti kremai. O kad būtų aiškiausia, dėl to patartina konsultuotis su Jus gydančiu dermatologu.

Būtina vengti preparatų, kurių sudėtyje yra alkoholio, kadangi alkoholis yra agresyvi medžiaga, dar labiau skatinanti riebalų gamybą. Todėl suprantama, kad netinkamas higienos priemonių pasirinkimas tik dar labiau pablogina situaciją.

Norint, kad aknė būtų gydoma ir iš vidaus, būtina reguliuoti savo mitybą. Dažniausiai, sergant šia odos liga, specialistai rekomenduoja rinktis produktus, kurių sudėtyje yra mažiau laktozės. Taip pat, geriau vartoti mažą glikemijos indeksą turinčius produktus.

Kokias procedūras rinktis?

Šiuolaikinėje estetinėje ir lazerinėje dermatologijoje yra labai platus aknę ir jos paliktus randelius gydančių procedūrų spektras. Efektyvi ir ilgalaikė paprastuosius spuogus  HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/ HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/"gydantiHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/" HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/"OmniluxHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/" HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/"šviesosHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/" HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/spuogu-aknes-gydymas-lazeriu/"terapija, dėmelių, paliktų po aknės, gydymui naudojami įvairūs rūgštiniai pilingai, randelių po spuogų korekcijai atliekamas frakcinis HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/ HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/"odosHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/" HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/"atjauninimasHYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/" HYPERLINK "https://www.lazerineklinika.lt/frakcinis-odos-atnaujinimas-fraxel-dual-lazeriu/"lazeriais.

Vadovaudamiesi dermatologo konsultacijomis bei paskirtu gydymu, pasitelkę kantrybę tikrai pasieksite norimo nuolatinio sveikos odos efekto.

 

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode