Sprogimas

JAV mirė Motina Andželika

Velykų dieną, kovo 27-ąją, sulaukusi 92 metų amžiaus mirė vienas iš žinomiausių JAV katalikybės veidų per pastaruosius dešimtmečius  - Motina Andželika, katalikiškų medijų tinklo EWTN („Amžinojo Žodžio televizijos tinklo“) pradininkė, aistringa pamokslininkė ir visuomenės aktualijų komentuotoja. Tačiau iš viešos veiklos ši vienai pranciškonių klarisių kontempliatyviai kongregacijai priklausanti vienuolė pasitraukė dar 2001 metais, dėl sveikatos problemų.

Motinos Andželikos spalvinga asmenybė ir charizma netilpo į vieną paprastą schemą. JAV žiniasklaidos priemonėse – ne vien katalikiškose, bet ir tarptautiniame „New York Times“ – paskelbtuose atminimo straipsniuose primenama ne viena situacija, kai Motina Andželika, viena vertus, aistringai gindavo katalikų Bažnyčią, kita vertus, dėl vieno ar kito klausimo nebijodavo polemizuoti su vyskupais.

Tačiau, pripažįsta Filadelfijos arkivyskupas Chaput, EWTN tinklo tarybos narys ir vienuolės bendradarbis, „Motina Andželika pasiekė tai, ko šalies vyskupai nepajėgė“. Pasak jo, ji sulaukė daug pagalbos, tačiau daug lėmė jos asmeninė charizma. Ji neabejotinai buvo didelio ir ištikimo tikėjimo žmogus.

Jei šiandien katalikiško tinklo EWTN, kuris veikia ne pelno siekiančios organizacijos principais, laidos ir pranešimai pasiekia virš 200 milijonų auditoriją daugiau nei 100 pasaulio kraštų, tai šios katalikiškos „medijų imperijos“ pradžia buvo Motinos Andželikos namų sąlygomis įrašinėjamos ir dalijamos audiokasetės, o vėliau pirmieji video reportažai, parengti vienuolyno garaže, turint vos poros šimtų dolerių biudžetą.   

JAV katalikų žinių agentūra CNS cituoja popiežiaus emerito Benedikto, 2009 metais apdovanojusio Motiną Andželiką „Pro Ecclesia et Pontifice“ apdovanojimu, žodžius, jog mirti Velykų dieną yra „didelė dovana“.

(Vatikano radijas).

Nuotraukoje –Motina Andželika - RV

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode