Sprogimas

Popiežiaus laiškas jaunimui Gailestingumo metų proga

Brangūs jaunieji bičiuliai,

Bažnyčia švenčia Šventuosius Gailestingumo metus, malonės, taikos, atsivertimo ir džiaugsmo laiką, kuris paliečia kiekvieną iš mūsų: mažus ir didelius, artimuosius ir nepažįstamus. Nėra nei sienų, nei atstumo, kuris galėtų užkirsti kelią Tėvo gailestingumui mus suvienyti ir būti tarp mūsų. Nuo šios akimirkos Šventosios durys yra atviros Romoje ir visose pasaulio vyskupijose.

Šis ypatingas, gailestingumo pripildytas, laikas liečia ir jus, merginos ir vaikinai. Aš drąsinu jus imtis iniciatyvos šiose iškilmėse ir suvokti, jog kiekvienas iš jūsų esate Dievo vaikas (Jn 3:1). Norėčiau kiekvieną iš jūsų atskirai pakviesti vardu, kaip kad kasdien daro Jėzus, tam, kad žinotumėte, jog jūsų vardai yra įrašyti danguje (Lk 10:20), išraižyti Dievo Tėvo širdyje, toje Gailestingumo širdyje, kuri yra atlaidumo ir švelnumo šaltinis.

Jubiliejus yra visus metus trunkanti šventė, kurios kiekviena akimirka yra proga mums augti šventume. Tai proga, kai galime atrasti, jog broliška draugyste paremtas gyvenimas yra tarsi didelė šventė, gražiausia, kokią tik galėtume įsivaizduoti, nesibaigianti šventė, kurią Jėzus mus moko švęsti Jo Dvasia. Jubiliejus yra didžiulė šventė, į kurį Jėzus kviečia be išimties kiekvieną iš mūsų. Būtent dėl to aš taip pat norėjau išgyventi kelias maldos ir šventimo dienas su jumis. Nekantrauju daugelį iš jūsų pamatyti balandžio mėnesį.

 „Gailestingi kaip Tėvas“ – tai Jubiliejaus tema, bet taip pat tai ir malda, kurią kalbame už kiekvieną iš jūsų, kviesdami jus Jėzaus vardu. Būti gailestingam reiškia išdrįsti mylėti konkrečia, nesavanaudiška meile, o tai reiškia taip pat augti išore ir vidumi. Jūs ruošiatės tapti krikščionimis, sugebančiais elgtis drąsiai ir priimti drąsius sprendimus tam, kad galėtumėte – nors ir mažais žingsneliais – kurti pasaulį, kuriame viešpatautų taika.

Jūsų amžius yra nepaprastų pasikeitimų metas, kai viskas tuo pačiu metu atrodo ir įmanoma, ir neįmanoma. Kartoju jums tai, ką anksčiau jau esu sakęs jūsų bičiuliams: „Būkite tvirti tikėjimo kelyje. Tai yra mūsų kelionės paslaptis! Jis suteikia mums drąsos plaukti prieš srovę. Patikėkite manimi – ėjimas prieš srovę yra gera širdžiai, tačiau tam reikia drąsos ir Jis mums ją suteikia! Su Jėzumi galime padaryti didžių dalykų – Jis leis mums patirti džiaugsmą būnant Jo mokiniais, Jo liudytojais. Rizikuokite dėl didžių idealų ir svarbiausių dalykų. Mes, krikščionys, esame Viešpaties pasirinkti ne smulkmėms – veržkitės pirmyn, didelių dalykų link. Paskirkite savo gyvenimą aukščiausiems idealams, jaunuoliai!“ (Homilija Sutvirtinimo sakramento teikimo metu Šv. Petro aikštėje, balandžio 28, 2013).

Negaliu pamiršti ir jūsų, kurie augate karo, kraštutinio skurdo, kasdienių sunkumų ir vienišumo sąlygomis. Nepraraskite vilties! Viešpats turi jums paruošęs didžių dalykų! Jūsų bičiuliai bendraamžiai, gyvenantys ne tokiomis dramatiškomis aplinkybėmis, nepamiršo jūsų – jie dirba ir stengiasi, kad taika ir teisingumas pasiektų visus. Netikėkite dažnai kartojamais neapykantos ir teroro žodžiais, atvirkščiai – kurkite naujas bičiulystes. Skirkite savo laiką rūpindamiesi tais, kurie prašo pagalbos. Būkite drąsūs ir eikite prieš srovę, būkite Jėzaus bičiuliai, nes Jis yra Taikos kunigaikštis (Is 9,6), „viskas Jame kalba apie gailestingumą, nieko Jame nėra be atjautos“ (Misericordiae vultus bulė, nr. 8).

Suprantu, jog ne visi galėsite atvykti į Romą, tačiau Jubiliejus tikrai yra visiems, tad jis taip pat švenčiamas ir jūsų vietinėse Bažnyčiose. Visi esate kviečiami į šią džiaugsmo šventę! Pasiruoškite jai ne tik kuprines ir vėliavas, bet ypač savo širdis ir protus. Atidžiai apmąstykite savo viltis ir troškimus, kuriuos patikėsite Jėzui Susitaikinimo sakramento ir Eucharistijos, kurią švęsime kartu, metu.

Žengdami pro Šventąsias duris, atminkite, jog įsipareigojate siekti gyvenimo šventumo, maitindamiesi Evangelija bei Eucharistija, t. y. Gyvenimo Žodžiu ir Duona, kad galėtumėte kurti teisingesnį ir broliškesnį pasaulį.

Viešpats telaimina kiekvieno iš jūsų žingsnius Šventųjų Gailestingumo durų link. Meldžiuosi, kad Šventoji Dvasia jums vadovautų ir jus apšviestų. Tegul Mergelė Marija, kuri yra visų mūsų Motina, jums, jūsų šeimoms ir visiems, kurie padeda jums augti gerumu ir malone, būtų tikrosios Gailestingumo durys.

Vatikanas, 2016 metų sausio 6 diena, Trijų karalių iškilmės

Vertė Marija Keršanskienė

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode