Sprogimas

Patriarchas Kirilas ir popiežius Pranciškus suderino bendros deklaracijos tekstą

Rusijos Ortodoksų Bažnyčios vadovas patriarchas Kirilas ir popiežius Pranciškus suderino tekstą deklaracijos, kurią jie pasirašys istoriniame vasario 12 dienos susitikime Havanoje.

„Deklaracijos tekstą abi šalys derino vakar iki vėlaus vakaro. Buvo padaryti paskutiniai pataisymai. Dabar svarbu tikėtis, kad suderintas šio dokumento variantas bus pateiktas (pasirašyti) per patriarcho ir popiežiaus susitikimą“, – sakė kelionėje patriarchą lydintis Volokolamsko metropolitas Ilarijonas žurnalistams Vnukovo oro uoste ketvirtadienį, prieš išvykdamas į Kubą.

Tam tikri dokumento pakeitimai dar gali atsirasti susitikimo eigoje, pridūrė jis, tačiau deklaracijos turinio neatskleidė.

Kubos ambasadorius Maskvoje Emilio Lozada su žmona dalyvavo patriarcho palydėjimo oro uoste ceremonijoje.

„Esu įsitikinęs, kad šis istorinis įvykis padės stiprinti ryšius tarp abiejų bažnyčių“, – sakė jis, kreipdamasis į patriarchą Kirilą.

Patriarchą Kirilą kelionėje lydi apie 100 asmenų, tarp kurių yra ir dvasininkų choras bei Ortodoksų Bažnyčios aukšto rango pareigūnai: Volokolamsko metropolitas Ilarijonas, Boryspilio metropolitas Antonijus, kuris yra Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios administracijos vadovas, Bogorodsko vyskupas Antonijus, kuris administruoja Maskvos patriarchato įstaigas užsienyje.

Patriarchas Kirilas į Kubą turėtų atvykti ketvirtadienį vakare, tuo pradėdamas savo kelionę po Lotynų Amerikos šalis.

Istoriškai Maskvos patriarchas ir Romos popiežius susitiks pirmą kartą. Šis klausimas abiejų bažnyčių santykių tvarkaraštyje yra jau beveik 20 metų. Prieš kelias dienas popiežius Pranciškus sakė, kad būsimas susitikimas buvo slapta rengiamas dvejus metus.

Susitikime, kuris, manoma, truks apie tris valandas, dominuos krikščionių persekiojimo tema. Atsižvelgdamos į padėtį Artimuosiuose Rytuose ir Afrikoje, abi bažnyčios paliks nuošalyje savo nesutarimus ir suvienys pastangas krikščionims gelbėti nuo genocido.

Taip pat tikimasi, kad patriarchas ir popiežius aptars šių laikų Europoje stebimą krikščioniškų vertybių apleidimą. Po judviejų susitikimo laukiama bendros deklaracijos pasirašymo.

Pasak Vatikano radijo, istoriniam popiežiaus Pranciškaus ir Rusijos ortodoksų Bažnyčios vadovo patriarcho Kirilo susitikimui vertėjaus lietuvis monsinjoras Visvaldas Kulbokas.

Krikščionybė į Vakarų ir Rytų bažnyčias skilo XI amžiuje. Popiežiaus Pranciškaus ir patriarcho Kirilo susitikimas, apie kurį kartu paskelbė Maskva ir Vatikanas, laikomas svarbiu žingsniu siekiant mažinti krikščionių susiskaldymą.

Patriarchas Kirilas iš tikrųjų yra 15 vietinių krikščionių ortodoksų bažnyčių vadovas.

Šis istorinis įvykis turi ypatingą reikšmę, nes tai dviejų žymiausių krikščioniško pasaulio lyderių susitikimas.

Svarbu ir tai, kad jis vyksta tokiu metu, kai dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir separatistų sukilimo palaikymo Rytų Ukrainoje Maskvai taikomos sankcijos, Rusijos karo aviacija bombarduoja objektus Sirijoje, kai artėja birželį vyksiantis Visų ortodoksų tarybos posėdis Kretoje.

Sutapus patriarcho Kirilo lankymosi Lotynų Amerikoje ir popiežiaus Pranciškaus Meksikoje laikui, tapo įmanomas jų susitikimas Naujajame pasaulyje.

BNS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode