Sprogimas

Pasaulinė aplinkos diena. Negalime būti sveiki sergančiame pasaulyje

Birželio 5-ąją kasmet minima Pasaulinė aplinkos diena. Šiemet pagrindiniai jos minėjimai turėjo vykti Kolumbijos sostinėje Bogotoje, tačiau dėl pandemijos dalis jų buvo atšaukta, o kiti perkelti į virtualią erdvę.

Pasaulinės aplinkos dienos proga popiežius pasiuntė laišką Kolumbijos prezidentui. Pranciškus rašo, kad žmoniją užklupusios negandos turėtų padėti visiems suprasti, kad esame vieni kitiems reikalingi vienos šeimos nariai ir paskatinti ieškoti būdų, kaip mūsų bendrystę labiau stiprinti. Viena rimčiausių visai žmonijai bendrų ir visų atsako reikalaujančių problemų yra aplinkos krizė. Negalime apsimesti, kad esame sveiki sergančiame pasaulyje, rašo popiežius. Mūsų motinos Žemės žaizdos yra ir mūsų visų žaizdos. Turime rūpintis ekosistemų sveikata, žiūrėti ne savo trumpalaikių interesų ir pelno, bet žvelgti į ateitį. Negalime toliau leisti, kad mūsų planeta būtų plėšiama ir žalojama. Turime ryžtingai keisti kryptį, rūpintis, kad paliktume sveikesnį pasaulį ateities kartoms. Viskas priklauso nuo mūsų.

Popiežius priminė, kad visai neseniai sukako penkeri metai nuo jo enciklikos „Laudato si‘“ paskelbimo. Paminėti ir jo paskelbti jubiliejiniai metai, kuriais visų pirma Bažnyčios nariai pakviesti labiau rūpintis aplinka, melstis, kad stiprėtų visų atsakomybė už mūsų bendrus namus ir labiausiai pažeidžiamus ir atstumtus mūsų brolius ir seseris. Popiežius linki, kad virtualioje erdvėje vykstantys Pasaulinės aplinkos dienos minėjimai skatintų labiau rūpintis gamtos sveikata ir  pasaulio gyventojų gerove.

Pasaulinė aplinkos diena kasmet minima birželio 5-ąją, nes tą dieną 1972 m. Stokholme įvyko pirmoji JTO konferencija, skirta aplinkos apsaugos problemoms. (JM / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode