Sprogimas

Leonardo Sandri: mokytis iš šv. Agotos kaip dovanoti gyvenimą

„Visuomenė privalo budėti, kad visada būtų ginamas moters vaidmuo, niekuomet neleisti moters žeminimo vulgariais ir smurtą kurstančiais žodžiais“, – pasakė kardinolas Leonardo Sandri trečiadienį pietinės Sicilijos Katanijos mieste, kur vadovavo miesto globėjos šv. Agotos liturginiam minėjimui, šventųjų Mišių aukai ir procesijai su šventosios kankinės relikvijomis.

Pavedęs visas pasaulio moteris šv. Agotos užtarimui kardinolas ypač prisiminė moteris, patiriančias orumo pažeminimą, raudančias dėl savo vaikų, apleistas sutuoktines, išnaudojamas, ardančias savo egzistenciją netinkamais apsisprendimais.

Pasak kardinolo Sandri, Rytų Bažnyčių kongregacijos prefekto, kankinės šv. Agotos gyvenimo ir tikėjimo liudijimas yra iškalbus tvirtumo ir nuoseklumo pavyzdys Europos ir viso pasaulio jaunimui, ypač drąsos ir pasiryžimo reikalaujančių svarbių gyvenimo pasirinkimų atvejais.

Katanijoje III amžiuje gyvenusi Agota jaunystėje patyrė nuožmius moters orumą žeidžiančius kankinimus ir gyva buvo sudeginta ant žarijų todėl, kad pasipriešino pakartotiniems grasinimams išsižadėti tikėjimo į Kristų, prisiekti pagonių stabams, atsisakyti skaistybės. Kardinolas meldė, kad jaunimas, kiekvienas pagal savo pašaukimą, iš šv. Agotos pavyzdžio mokytųsi kaip dovanoti savo gyvenimą tiek kasdieniais mažais gestais, tiek darant pagrindinius gyvenimo apsisprendimus.

Kardinolas Leonardo Sandri taip pat prisiminė nūdieną persekiojamą Bažnyčią Afrikoje – žudynes 2019 metais Burkina Fase ir tebesitęsianti smurtą Nigerijoje, ypač žmonių pagrobimus, nesibaigiantį konfliktą Artimuosiuose Rytuose, ypač Sirijoje ir Irake, taip pat Bažnyčios Italijoje kankinius dėl tikėjimo – Sicilijos mafijos nužudytą kunigą palaimintąjį Pino Puglisi ir Turkijoje prieš keturiolika metų nužudytą Romos vyskupijos kunigą „fidei donum“ Andrea Santoro.

Mišių homilijoje Katanijoje įvardytas kankinystes kardinolas Sandri apibendrino 2006 metais Trabzone nužudyto kun. Santoro žodžiais: 

„Nauda tikėti į beginklį Dievą, į Dievą, kuris patraukia savo meile ir nevadovauja galia mums, krikščionims, yra nauda, kurios negalime atsisakyti, nors gali atrodyti kaip mums nenaudinga, pralaiminti „nauda“ ir pasaulio akyse ji tikrai yra pralaiminti, tačiau pergalinga Dievo akyse, galinti užvaldyti pasaulio širdį.“

Kardinolas Leonardo Sandri, popiežiaus Pranciškaus kraštietis iš Argentinos, neseniai išrinktas Kardinolų kolegijos vicedekanu. Jis nuo 2007 metų eina Rytų Bažnyčių kongregacijos prefekto pareigas. (SAK / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode