Parama dėkojame




Sprogimas

Katalikai ir sikhai: brolystė – taikos kelias religijoms ir tautoms

Religijoms kaip niekad svarbu atsisakyti įtarimų, nepasitikėjimo, neapykantos ir smurto tamsos ir išeiti į brolystės, draugystės ir bendrystės šviesą. To trokšta Katalikų Bažnyčia, siekdama kurti nuoširdaus bendradarbiavimo ir draugystės ryšius su visų religijų atstovais, pasakė kardinolas Ayuso Guixot sveikindamas sikhų religijos atstovus, Romoje spalio 22 dieną dalyvavusius tarpreliginiame suvažiavime sikhizmo steigėjo Sri Guru Nanka Dev Ji gimimo 550 metų sukakties proga. Suvažiavimo dalyviai praėjusį trečiadienį dalyvavo popiežiaus bendrojoje audiencijoje, jos metu įvyko sikhų religijos lyderių susitikimas su Pranciškumi.

Suvažiavimas tema „Žmonijos brolystė dėl darnos ir taikos“ buvo svarbus, nes padėjo pagilinti tarpusavio pažintį ir įvertinti vieni kitų tradicijų dvasinius turtus, rašo Vatikano dienraštis „L‘Osservatore Romano“. Suvažiavimo dalyviai pasirašė bendrą pareiškimą, kuriame konstatavo, jog epochoje, kai religijos vis dažniau paverčiamos diskriminavimo ir konfliktų įrankiais, būtina pripažinti brolystės, kaip visiems bendros vertybės, centriškumą, kaip susitikimo ir dialogo šifrą ir dirvą visų žmonijos šeimą sudarančių vyrų ir moterų darnai ir taikai sukurti.

Brolystė yra pagrindinis kelias, leidžiantis visoms socialinėms, kultūrinėms ir religinėms grupėms ir bendruomenėms kurti naują taikingą sugyvenimą, patikino suvažiavimo dalyviai.

Kardinolas Ayuso Guixot, Popiežiškosios tarpreliginio dialogo tarybos pirmininkas, įvadinėje suvažiavimo kalboje informavo apie savo dikasterijos pastangas ugdyti gerus katalikų ir kitų religijų atstovų ryšius, padrąsino vietines Bažnyčias kurti draugystės ryšius su visų religijų tikinčiaisiais ir geros valios žmonėmis.

Kardinolas pripažino sikhizmo steigėjo mokymo svarbą patikindamas, kad jis padeda labai aiškiai suprasti, kokią rimtą grėsmę žmonijos išlikimui kelia visuotinės brolystės nuosmukis ar naikinimas. Šį pavojų kardinolas pavadinu didžiuliu: jei nerasime būdų ir priemonių tiesti tiltų tarp tautų, galėsime būti apkaltinti žmonijos prapulties pagreitinimu.

Žmonijos brolystės galimybė beldžiasi į mūsų duris, kad kurtume moraliniais ir dvasiais pagrindais paremtą pasaulį. Būtent todėl religijoms kaip niekad svarbu atsisakyti įtarimų, nepasitikėjimo, neapykantos ir smurto tamsos ir išeiti į brolystės, draugystės ir bendrystės šviesą, sakė kardinolas Ayuso Guixot.

Kardinolas pripažino, kad pasaulyje netrūksta neapykantos ženklų, ypač tarp skirtingų religijų atstovų. Kai kas dėl to kaltina religijas. Turėtų būti aišku, kad religijos nėra ir negali būti šios problemos priežastis, bet leidžia ją spręsti. Problema esame mes patys, tikintieji, neįstengiantys ar nenorintys vadovautis tikėjimu dėl mūsų interesų arba nusileisdami tiems, kurie dėl savo egoistinių siekių manipuliuoja religijomis, sakė kardinolas Ayuso Guixot.

Suvažiavimą sichizmo steigėjo Sri Guru Nanka Dev Ji jubiliejaus proga surengė Italijos sikhų Sewa bendruomenė, Popiežiškoji tarpreliginio dialogo taryba ir Italijos vyskupų konferencijos ekumeninių reikalų skyrius. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode