Parama dėkojame




Sprogimas

Popiežius basiesiems augustinams: be šaknų nėra ateities

Ketvirtadienio rytą popiežius Pranciškus priėmė į generalinę kapitulą susirinkusius basųjų augustinų ordino narius. Basieji augustinai – tai septynioliktojo amžiaus pradžioje reformuota šv. Augustino regulos vienuolių atšaka. Šiandien ši vienuolija turi tik kiek daugiau nei du šimtus narių.

Sveikindamas juos popiežius pirmiausiai paminėjo vienuolijos šiemet minimus „charizmos metus“, siekimą sugrįžti prie savo šaknų, išaugusių iš ilgos šv. Augustino pradėtos dvasingumo tradicijos. Reikia gerai pažinti savo šaknis, visada prie jų grįžti, iš jūsų semtis jėgų dabartiniams iššūkiams. Popiežius įspėjo basuosius augustinus, kad nepasiduotų netikro modernumo pagundai. „Kai kas sako, kad jei nori būti modernus, jei nori būti šiuolaikiškas, tu privalai užmiršti savo šakinis, nuo jų atsiriboti. Tai būtų pražūtinga, nes be šaknų, be tradicijos, nėra ateities. Niekada neišsižadėkite šaknų tam, kad būtumėte šiuolaikiškesni, nes tai reikštų savižudybę“, – sakė Pranciškus.

Kas gi yra basųjų augustinų šaknys? Malda ir atgaila, kuriomis remiasi krikščioniškasis liudijimas; drąsa eiti prieš srovę; meilė ir nuolankumas, be kurių būtų sunku prabilti į mūsų laikų žmonių širdis. Popiežius atkreipė dėmesį į vienuolijos pavadinime esantį žodį „basieji“, kuris savaime byloja apie neturtą ir pasitikėjimą Dievo apvaizda. Šia prasme būti „basiems“ – tai evangelinis reikalavimas, kurį tam tikrais Bažnyčios kelionės etapais Šventoji Dvasia ypatingai iškelia.

Turime visada būti dėmesingi ir klusnūs tam, ko šiandien iš mūsų Šventoji Dvasia reikalauja. Šiandien matome, kad Dvasia pučia į Bažnyčios misijos ad gentes bures. Mūsų laikais, nepaisant kiekybinės krizės, ši misija nepraranda aktualumo, bet reikalauja dar didesnės ištikimybės Prisikėlusiojo Viešpaties mums suteiktam siuntimui.

Popiežius paminėjo ir vienuolių augustinų kankinių liudijimą įvairiose pasaulio šalyse.  Džiaugiuosi matydamas, kad iš jų liudijimo semiatės jėgų ir įkvėpimo tęsti misiją tais būdais, kuriuos nurodė Vatikano II Susirinkimas, ir atsiliepdami į tuos iššūkius, kurie yra aktualiausi mūsų dienomis, sakė popiežius basiesiems augustinams. (JM / VaticanNews)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode