Sprogimas

Popiežius: daug dialogo žiedų, jie duos vaisių

Grįždamas iš Maroko, 28-sios pontifikato tarptautinės kelionės, popiežius Pranciškus susitiko su žurnalistais lėktuve surengtoje spaudos konferencijoje ir atsakė į jam užduotus klausimus įvairiomis temomis: apie dialogą su musulmonais, apie su Maroko karaliumi pasirašytą pareiškimą dėl Jeruzalės, apie migrantus Europoje, apie kardinolo Barbarin nuteisimą Prancūzijoje, apie sąžinės laisvės eroziją krikščioniškos tradicijos šalyse, taip pat apie velnią.

Pasak vieno su popiežiumi skridusio žurnalisto, ši kelionė buvo istorinė marokiečiams, todėl turbūt galima laukti taikos ir kultūros santykių su musulmonais poslinkių.

Popiežius Pranciškus šią kelionę pavadino „sužydėjimu“. O žiedai teikia viltį, kad iš jų išaugs vaisiai. „Džiaugiuosi“, – sakė popiežius, paminėdamas dviejų savo kelionių – į Jungtinius Arabų Emyratus ir į Maroką – rezultatus. „Džiaugiuosi, nes per šias dvi keliones galėjau pasisakyti apie tai, kas man ypatingai rūpi: apie taiką, vienybę, brolystę“.

Popiežius sakė, kad su broliais musulmonais ir musulmonėmis sutvirtino brolystę Abu Dabyje paskelbtame dokumente, o Maroke visi galėjo patirti laisvę ir brolystę, pamatyti, kad visi priimami su ypatingai didele pagarba.

„Tai gražus sugyvenimo žiedas, kuris žada duoti vaisių, – pasakė popiežius. – Turim atkakliai to siekti, nepasiduoti. Noriu pasakyti kuo aiškiausiai: kiekvienoje religijoje visuomet būna integralistų, nenorinčių žengti į priekį, gyvenančių praeities kartėliu ir praeities kovomis. Ši grupė linkusi ieškoti karo ir sėti baimę“.

„Mes matome, kad daug gražiau sėti viltį, ištiesus dešinę žengti pirmyn. Turim tiesti tiltus. Todėl skaudu matyti, kad yra norinčiųjų statyti mūrus. Kodėl skaudu? Nes tie, kurie stato mūrus, pavirs savo pačių pastatytų mūrų kaliniais. O tie, kurie tiesia tiltus, skinsis kelią toli į priekį. Man statyti tiltus yra kažkas, kam vien žmogiškų jėgų nepakanka, tam reikia įdėti ypatingai dideles pastangas“, – tęsė popiežius.

Šventasis Tėvas paminėjo Jugoslavijos rašytojo Andričo romaną „Drino tiltas“, kuriame rašoma, kaip Dievas nutiesė tiltą iš angelų sparnų norėdamas, kad žmonės bendrautų. „Tai labai graži mintis ir aš tai pamačiau būdamas Maroke, – pasakė Pranciškus ir pakartojo: mūrai riboja bendravimą, jie izoliuoja, o tie, kurie juos stato, taps kaliniais.

„Mes dar nematome vaisių, tačiau taip, matome daugybę žiedų, kurie duos vaisių, šiuo keliu ženkime pirmyn!“ (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode