Sprogimas

Popiežius: mokykimės gailestingumo kultūros ir ja gyvenkime

 

Popiežius Pranciškus sekmadienio vidudienio susitikime kvietė gerai įsisąmoninti šventus Jėzaus žodžius: darytike gera nelaukdami atsilyginimo, visur liudykite meilės pergalę.

Sekmadienio vidudienį po Mišių su viso pasaulio episkopatų pirmininkais popiežius „Viešpaties Angelo“ maldos apmąstyme priminė krikščionišką pareigą daryti gera nelaukiant atlyginimo. Visur liudykite meilės pergalę, pasakė popiežius Pranciškus. Pasak Šventojo Tėvo, Jėzaus žodžiai yra aiškūs, krikščionis privalo mylėti savo priešus: „Jums, kurie klausotės, aš sakau: mylėkite savo priešus, darykite gera tiems, kurie jūsų nekenčia. Laiminkite tuos, kurie jus keikia, ir melskitės už savo niekintojus“.

Popiežius sakė, kad mylėti savo priešus nėra laisvo apsisprendimo klausimas, bet įsakymas. Įsakymas ne visiems, o mokiniams, kuriuos Jėzus pavadino „tais, kurie klausosi“. Jėzus puikiai žino, kad įsakymas mylėti priešą viršija žmonių sugebėjimus, tačiau jis kaip tik todėl tapo žmogumi: mat nenorėjo palikti mūsų tokių, kokie esame, bet norėjo „perkeisti“ mus į kilnesnės meilės, jo ir Tėvo meilės, vyrus ir moteris.

Tačiau kaip mums įveikti žmogišką instinktą ir keršto įstatymą? – klausė popiežius, čia pat priminęs, kad atsakymą Jėzus davė tame pačiame Luko evangelijos pasakojime apie priešų meilę: „Būkite gailestingi, kaip ir jūsų Tėvas gailestingas“.

Jėzaus įsakymas meile atsiliepi į užgauliojimus ir neteisingumą pasaulyje sukūrė naują kultūrą: gailestingumo kultūrą. Turime ne tik jos gerai išmokti, bet ir ją praktikuoti. Turime atleisti, nes Dievas mums atleido ir visuomet atleidžia.

Tačiau kartais mums daug paprasčiau prisiminti patirtus neteisingumus ir blogį, o ne gėrį. Būna žmonių, kurie įpranta šitaip elgtis ir tai tampa liga: „Jie yra „patirto neteisingumo kolekcionieriai“, jie prisimena tik kitų blogumą. Tačiau tai nėra mums skirtas kelias. Jėzus sako, kad turime elgtis priešingai, turime atminti gėrį, o jei ateina žmogus su apkalbomis ir apie kitą kalba negražiai tuomet reikia kitur pasukti kalbą, pasakyti, „galbūt taip, tačiau štai yra ir jo gėris“. Tai – gailestingumo revoliucija, pasakė popiežius sekmadienio vidudienio susitikime ir kvietė kartu prašyti, kad Mergelė Marija padėtų gerai įsisąmoninti šiuos šventus, kaip žarija karštus Jėzaus žodžius: daryti gera nelaukiant atsilyginimo, visur liudijant meilės pergalę. (SAK / Vatican News)

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode