Parama dėkojame




Kaip su mažais vaikais dalyvauti Mišiose?

Būti mama ar tėčiu per šv. Mišias kartais atrodo kaip sunkiai įgyvendinama užduotis. Kaip galima tikėtis, kad vaikai išbus ramūs ir tylūs valandą ar net daugiau? Galbūt reikėtų kartu su sutuoktiniu sudaryti atskirą šv. Mišių lankymo grafiką? Ar kitiems bažnyčioje esantiems žmonėms netrukdys vaikų keliamas triukšmas?

Trumpam atidėkime šiuos klausimus į šalį. Vaikai yra palaiminimas ne tik tėvams, bet ir Bažnyčiai. Jei Bažnyčioje negirdėti vaikų verksmo, ji miršta. Tie, kurie sako, kad vaikams ir kūdikiams nepriklauso būti Mišiose, nes Mišios yra suaugusiesiems skirtas laikas, kad jie galėtų tyloje pabūti su Dievu, šiek tiek klysta.

Žinoma, idealiu atveju Mišios yra tinkamiausias laikas ir aplinka susikaupti. Idealiu atveju Mišiose dalyvauja ir vaikai. Kaip tai įgyvendinti? Čia pateikiama 10 trumpų patarimų, kurie gali padėti.

1. Pavalgydinkite vaikus prieš Mišias

Jūsų vaikams nereikia jaudintis dėl eucharistinio pasninko. Taigi, geriausia duoti jiems užvalgyti prieš Mišias. Pasirūpinkite, kad jiems negurgtų pilvai.

2. Specialūs rūbai ir daiktai

Vaikai mėgsta reguliarumą. Dažnai konkrečius daiktus jie susieja su tam tikra veikla, tad turėti specialius ėjimo į Bažnyčią drabužėlius – visai gera mintis. Jie galėtų būti gražesni nei įprastinė apranga, tačiau pasirūpinkite, kad jie būtų patogūs. Taip pat gera mintis yra turėti specialų Mišių krepšelį, kuriame gali būti sudėti iš minkštos medžiagos pagaminti per Mišias vaikui duodami žaisliukai.

3. Nepamiršti pakeisti sauskelnių

Jei vaikams dar reikalingos sauskelnės, visada gerai jas pakeisti prieš Mišias.

4. Pasirūpinkite, kad Mišios vaikams nebūtų netikėtas dalykas

Priminkite vaikams, kad jiems reikės kartu į Mišias, kad tai svarbu ir kad tikitės iš vaikų, jog jie pabus tylūs ir ramūs. Žinoma, vaikams išbūti ramiai gali nepavykti. Svarbu išlikti kantriems ir priminti tai kiekvieną kartą prieš einant į Mišias.

5. Rodykite pavyzdį

Tai nėra tik žaidimas kamuoliu ar lėlėmis. Jūsų vaikas turėtų suprasti, kad esama skirtumo matydamas jus ir jūsų kūno kalbą. Jei esate ramus ir susikaupęs, nepaisydamas vaikų šėlsmo, yra daugiau šansų, kad vaikai vis geriau supras Mišių prasmę. 

6. Sėdėkite priekyje

Galite galvoti: „Jokiu būdu, niekada su savo vienų metų vaikelių nesėsčiau į priekį.“ Ir galima suprasti kodėl. Bet vis dėlto rekomenduojama sėdėti priekyje. Vaikams bus daug lengviau išlaikyti dėmesį, sutelktą į Mišių eigą, jeigu jie matys, kas vyksta. Galite netgi tyliai šnabždėti vaikui į ausį, pasakodami, kas vyksta per Mišias.

7. Keiskitės pamainomis

Jei turite antrąją pusę ar vyresnį vaiką, kuris gali padėti su mažyliu, naudokitės pagalba. Keiskitės, kas laikys vaiką. Tas, kuris laiko vaiką, gali šiek tiek kontroliuoti jo dėmesį. Galite jam rodyti vienus ar kitus dalykus, bandyti nukreipti jų dėmesį. Eiti į Mišias su vaikais nėra lengva, tačiau tai tikra krikščioniška tėvystė.

8. Truputis triukšmo – ne problema. Besitęsiantis triukšmas trukdo

Jei vaikas sukelia truputį triukšmo, nesijaudinkite dėl to. Jūsų parapijos žmonės jums atleis, o jeigu ne… Tai jų problema, ne jūsų.

Tačiau jei jūsų vaikas kelia triukšmą nesustodamas, tai yra problema. Galite su vaiku trumpam išeiti iš bažnyčios, tačiau pasistenkite kuo greičiau grįžti. Keletą kartų išeinantis ir grįžtantis žmogus sukelia mažiau nepatogumo kitiems, nei be sustojimo rėkiantis vaikas.

Jei išeinate iš Bažnyčios, nesistenkite nuraminti vaikų žaidimais, nes vaikai išmoks blogą pamoką – kelti triukšmą nereiškia nieko blogo. Jeigu vaikai per Mišias elgėsi pagirtinai – nepamirškite jiems to pasakyti.

Negraužkite savęs dėl vaikų elgesio! Vaikai irgi yra Bažnyčios dalis.

9. Atsakykite į klausimus apie Mišias

Jūs esate pirmasis savo vaiko katechetas, vienas svarbiausių jo tikėjimo kelionėje žmonių. Esate savo vaiko galimybė priimti ir išgyventi tikėjimą. Tai nevyksta pasyviai, tam reikia pastangų. Kuo daugiau jūsų vaikas žinos apie Mišias, tuo lengviau jam bus jose dalyvauti.

Leiskite savo vaikams tyliai užduoti klausimus (net jeigu jūsų vaiko pritildytas balsas iš tiesų nėra labai tylus). Konsekracijos metu („Tą naktį, kai turėjo būti kančiai išduotas...“) galite sakyti: „Dabar mes visi meldžiamės, bet paklausk manęs po Mišių.“

Galite pasistengti po Mišių su vaiku aptarti jose girdėtas ištraukas iš Šventojo Rašto, dar kartą priminti vaikams, kas ten vyko, apie kokius veikėjus ten buvo kalbama. Padėkite vaikams suprasti, kad Mišios yra svarbu.

10. Būkite kantrūs

Šių patarimų tikslas – padėti jums. Net jeigu jie neveiks iš karto, stenkitės būti kantrūs. Suformuoti įpročius reikia laiko ir jūsų bei jūsų vaiko pastangų. Nepraraskite vilties!

Svarbiausias dalykas, kurio turite nepamiršti – Dievas myli jūsų vaiką be galo, stipriau net už jus ir labiau, nei jūs galite įsivaizduoti. Jis tikrai nori su jūsų vaiku susitikti Mišiose!

Pagal „CatholicLink“ parengė Augminas Petronis

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode