Parama dėkojame




Sprogimas

5 būdai, kaip jūsų šeima gali panėšėti į Šventąją šeimą

 

Gruodžio 30-ąją minima Šventosios Šeimos šventė kviečia kontempliuoti šį nuostabų žmogiškų ir dieviškų dorybių modelį. Kaip yra sakęs šv. popiežius Jonas Paulius II, šeimos iš Nazareto pavyzdys kaip niekad reikalingas sustiprinti šiuolaikinės visuomenės pamatus. 

Jei norite, kad ir jūsų šeima taptų panašesnė į šventąją Jėzaus, Marijos ir Juozapo šeimą, praktikuokite šias penkias dorybes.

Nuolankumas

Kiekvienas Šventosios Šeimos narys buvo nuolankus, t.y. darė tai, ko Viešpats prašė. Marija ištarė „Štai aš Viešpaties tarnaitė, teesie man pagal tavo žodį“. Juozapas paklausė angelo dusyk: nuramintas parsivesti Mariją į namus ir paragintas bėgti į Egiptą.

Nuolankumas pasireiškia, kai galvojama apie kitą daugiau nei apie save, kai pripažįstamos savo kaltės, atleidžiama, atjaučiama.

Artimo meilė

Nepaprastą artimo meilės pavyzdį pademonstavo šv. Juozapas, neišsižadėjęs savo nėščios sužadėtinės Marijos. Jis rūpinosi ja ir kūdikiu, saugojo juos.

Šeima gali praktikuoti artimo meilę susirinkdama kasdien drauge prie stalo, kur kiekvienas narys gali pasidalyti dienos įspūdžiais. Taip pat kviesdama į svečius tuos, kurie vieniši ar stokojantys.

Pagarba

Ši dorybė ryškiausiai pasirodo, kai Šventoji Šeima pabėga į Egiptą. Juozapui sapne pasirodęs angelas perspėja, kad Erodas norės kūdikį nužudyti, todėl jie turį bėgti į Egiptą ir likti ten, kol jis pasakys. Kokia sunki turėjo būti kelionė su naujagimiu į nepažįstamą žemę! Bet nei Marija, nei Juozapas nepabūgo, nes gerbė Dievo valią, ja pasitikėjo.

Kasdienybėje svarbi pagarba tėvams, vyresniems žmonėms, vadovams. Pagarba Dievui gali būti įgyvendinama kasdiene malda, vengiant tarti Dievo vardą be reikalo, mandagiu, tačiau tvirtu tikėjimo gynimu įvairiose, net ir menkiausiose situacijose.

Dosnumas

Kad išmoktume dalintis tuo, ką turime – savo talentais, daiktais, pinigais, laiku, pirmiausia turime būti dosnūs Dievui. Ar meldžiamės kasdien? Kaip dažnai einame į šv. Mišias? Ką aukojame Viešpačiui?

Tvirtybė

Tai viena iš kardinalinių dorybių. Nors Šventąją Šeimą buvo užgulę įvairūs sunkumai, jie atsilaikė, ištvėrė, išliko ištikimi Viešpačiui.

Šeimos nešioja įvairiausias naštas – varginančios buities, ligų, netekčių, nepriteklių ir t. t. Tačiau pasitikint Dievu galima visa ištverti ir netgi sunkiausius darbus dėl šeimos atlikti ne nenoromis, o su džiaugsmu.

Parengta įkvėpus „National Catholic Register“ publikacijai „7 Ways Your Domestic Church Can Imitate the Holy Family’s Virtues“

Bernardinai.lt

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode